Vyhľadávanie:

Maratónska premiéra Vanka

Maratónska premiéra Vanka

V rámci MMM sa uskutočnia šampionáty SR, policajných zborov i colnej správy

"Vďaka U. S. Steel Košice za pomoc pri organizovaní Medzinárodného maratónu mieru," povedal v úvode prvej tlačovej konferencie k MMM prezident Maratónskeho klubu Štefan Daňo a dodal: "Už sedem rokov úspešne spolupracujeme s týmto generálnym partnerom nášho podujatia a sme radi, že aj v tomto roku to tak bude." Štart 84. ročníka MMM v Košiciach sa blíži, je naplánovaný na nedeľu, 7. októbra. K 18. septembru sa prihlásilo 530 vytrvalcov na maratón, 728 na polmaratón a 186 inline korčuliarov. K nim treba prirátať 42 pretekárov juniorskej štafety, jedného vozičkára, 7 handbikerov a 1500 minimaratóncov, takže na všetky súťaže sa zatiaľ prihlásilo 2994 pretekárov z 36 štátov.

Niektorých favoritov predstavil riaditeľ pretekov Branislav Koniar: "Zo zahraničných to bude Vladzimir Tsiamchyk z Bieloruska s osobným časom 2:11:38 h., ktorý dosiahol v roku 2002 na maratóne v Eindhovene i jeho krajanka, vlaňajšia víťazka košického MMM Natalya Kuleshová s osobákom 2:36:47 h. Z afrických bežcov sa na trati objavia Wiliam Biama a Jonathan Kipsiama, obaja z Kene s osobnými časmi 2:12:25 h. a 2:13:55 h. Z Veľkej Británie príde Richard Gardiner, ktorý má osobák 2:20:26 h. a zo žien Valentina Deliová z Moldavska, ktorej najlepší čas má hodnotu 2:36:50 hod. V Košiciach sa pokúsi splniť olympijský limit (2:37:00 h.) pre štart na OH v Pekingu. Z našich slovenských maratóncov sa na maratónskej trati objaví Košičan Marcel Matanin s osobným časom 2:17:22 h., ktorý dosiahol v roku 2004 na maratóne v Zürichu a svoj maratónsky debut ohlásil ďalší z pretekárov Obal-servisu Miroslav Vanko. Na štart nastúpi s cieľom pokúsiť sa splniť olympijský limit na OH v Pekingu (A limit je 2:15:00 h. a B limit 2:18:00 h.). Osobný čas Vanka na polmaratónskej trati je 1:04:04 h."

Organizátori očakávajú v najbližších dňoch prihlášky ďalších pozvaných favoritov z celého sveta. Už po dvanásty raz sa pobeží na trati 4,2 km minimaratón, ktorý je súčasťou MMM. Medzi Košičanmi sa tento beh teší veľkej obľube, preto podobne ako po iné roky, aj teraz bude počet účastníkov limitovaný na 1500. Kvôli nárastu počtu štartujúcich maratóncov i polmaratóncov, a samozrejme, aj kvôli riziku úrazu v priestore štartu i cieľa pred hotelom Slovan, je v tomto roku vynútenou zmenou štart i cieľ pretekov inline korčuliarov, handbikerov i vozíčkárov. Odštartujú z námestia Maratónu mieru, absolvujú preteky len v dĺžke 20 km a po prejazde cieľom budú mať možnosť manifestačnou jazdou prejsť cez Hlavnú ulicu do servisnej zóny za cieľovou čiarou hlavných bežeckých kategórií. V tomto roku sa v Košiciach uskutočnia v rámci MMM aj majstrovstvá Slovenska v maratónskom behu, ako aj majstrovstvá Policajných zborov a Colnej správy v maratóne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...