Vyhľadávanie:

Medzinárodný festival EKOTOPFILM 2007 prichádza do Košíc

Medzinárodný festival EKOTOPFILM 2007 prichádza do Košíc

Tridsiaty štvrtý medzinárodný festival filmov o udržateľnom rozvoji EKOTOPFILM 2007 prichádza do Košíc. Prehliadka vybraných víťazných filmov sa začne v Historickej radnici na Hlavnej ulici v Košiciach už na budúci týždeň v utorok, 20. novembra 2007, a to projekciou pre žiakov základných a študentov stredných škôl. Večerné projekcie budú až do štvrtka, 22. novembra 2007, určené pre širokú verejnosť. Vstup na všetky premietania je zadarmo. Rovnako aj na celý rad sprievodných podujatí, ktoré budú súčasťou trojdňového filmového maratónu.
Nadácia Memory na utorok, 22. novembra, pripravuje o 14.30 hodine odbornú prednášku na tému Ako a prečo sa starať o svoju pamäť, mnohých iste zaujme aj problematika zabúdania ako prejavu ochorenia. V stredu, 21. novembra dopoludnia, budú pedagógovia rozoberať otázky environmentálnej a etickej výchovy v školách, popoludnie bude patriť diskusii určenej starostom i majiteľom rodinných domov o obnoviteľných zdrojoch, slovensko-poľsko-ukrajinskej cezhraničnej spolupráci v oblasti ochrany prírody a projektom Košického samosprávneho kraja v oblasti životného prostredia. Lahôdkou stredajšieho večera bude nesporne stretnutie s laureátom pocty Honour of Ekotopfilm 2007, slovinským vytrvalostným plavcom Martinom Strelom, zapísaným aj do Guinessovej knihy rekordov, ktorý ako prvý preplával Amazonku.
Príďte sa pozrieť na najlepšie diela z rôznych oblasti života, ktoré v ostatnom čase vytvorili svetoví filmári. Máme sa na čo tešiť.

PRÍĎTE SA DOZVEDIEŤ VIAC
Pamäť je možné rozvíjať a cvičiť

Zabúdate? Verte, existuje celý rad praktík, ako svoju pamäť povzbudiť, ako jej pomôcť. Treba sa skrátka o ňu starať, trénovať ju. Lebo, ako tvrdil Mark Twain - bez pamäte mizneme, prestávame existovať, naša minulosť je vymazaná a predsa jej venujeme len málo pozornosti, okrem prípadov, keď nás opustí. A Alexander Smith pridáva: Skutočné bohatstvo človeka spočíva v jeho pamäti. Ničím iným nie je bohatý, ničím iným nie chudobný. Ako teda pomôcť našej pamäti? Pre ľudí v produktívnom veku, a nielen pre seniorov ako sa mnohí mylne domnievajú, je dôležité uvedomiť si, že pamäť je možné a potrebné rozvíjať a cvičiť. Trebárs aj efektívnymi technikami pre prijímanie nových informácií.
Odborníci radia - buďme zvedaví, vnímajme informácie všetkými zmyslami, sústreďme sa, využívajme asociácie, vyvarujme sa negatívnych emócií, vytvorte si poriadok, využívajme všetky príležitosti na precvičenie pamäti. Čo konkrétne sa za týmito odporučeniami skrýva?
Príďte sa v utorok, 20. novembra 2007, o 14.30 popoludní do festivalového centra v priestoroch Historickej radnice dozvedieť viac. Naslovovzatí odborníci z Nadácie Memory vás oboznámia s tréningom pamäte pre ľudí v produktívnom veku, ale aj s problémom zabúdania ako prejavu ochorenia, ktoré môže byť predzvesťou Alzheimerovej choroby.

SVEDECTVÁ O ODVÁŽNYCH EXPEDÍCIÁCH
Nenechajte si ujsť stretnutie so skvelým človekom, Martinom Strelom, ktorý zdolal Amazonku

Svojimi výkonmi prekonáva sám seba, pokoruje pre mnohých nemožné, nie však silu prírody. Vraví, že je neporovnateľne väčšia ako sila jednotlivca. "Ak by som mal prežiť v amazonskom pralese, tak prežijem len vďaka splynutiu s prírodou, nie vďaka boju s ňou. Príroda vie byť milá a krásna, ale stále ostáva naším pánom." To nie je jediné vyznanie čerstvého držiteľa pocty Honour of Ekotopfilm 2007, vytrvalostného plavca Martina Strela zo Slovinska, ktorý je uznávanou a rešpektovanou osobnosťou nielen v rodnej krajine. Už osemnásť rokov pláva za mier, priateľstvo a čisté vody. Na jar tohto roku preplával po celej dĺžke najmohutnejšiu rieku sveta - Amazonku. Jedným z hlavných cieľov tejto odvážnej expedície bolo podať svedectvo o tom, v akom stave sa nachádza jej povodie - dažďové pralesy, ktoré sú základom vodného režimu celej planéty. Na svojom konte má aj ďalšie veľtoky. Trikrát zdolal Dunaj, potom čínsku Žltú rieku, Mississipi, ale aj mnoho ďalších. Vraví, že je takmer nemožné opísať, ako neskutočne sú najväčšie rieky sveta zamorené a znečistené. "Pochopíte to až vtedy, keď sa do nich ponoríte, začnete plávať a plávate dva mesiace..."
Oveľa, oveľa viac sa o tejto charizmatickej osobnosti, jeho životnej filozofii, zážitkoch, prekonávaní extrémnych podmienok a dobrodružstvách budú môcť dozvedieť aj Košičania. Martin Strel bude čestným hosťom košickej prehliadky Ekotopfilmu. Diskusný večer, na ktorý vás pozývame, sa uskutoční už o týždeň v stredu, 21. novembra 2007 so začiatkom o 18. hodine v kine Slovan. Nenechajte si ujsť príležitosť stretnúť sa s týmto nesporne skvelým človekom.

TO MUSÍTE VIDIEŤ

  • Zrodený pre lietanie (Cena Grand Prix of Ekotopfilm 2007)
    Príbeh muža, ktorý šiel za svojím snom s posadnutosťou, ktorá hraničila so šialenstvom. Je to príbeh Angela D´Arriga, známeho pod menom vtáčí muž. Bol jedným z najlepších rogalistov na svete. Film rozpráva o jeho fyzickej, vedeckej a technickej príprave na expedíciu do Peru a o silnom pute medzi ním a kondorom Inka, zachyteným HD kamerou, až po Angelovu tragickú smrť. Jeho manželka Laura a skupina priateľov priniesla Inku do Peru, a tak naplnila Angelov sen o lietaní s kondormi v Andách. Veľkolepá scenéria Sicílie a zasnežené končiare Ánd v Latinskej Amerike tú sú len zlomky z dych vyrážajúceho dokumentu o dobrodružstve, športe a vedeckej ceste záchrany kondora andského, ktorý je na pokraji vyhynutia.
  • Búrky, záplavy, horúčavy (Hlavná cena v kategórii C - dokumentárne)
    V lete 2003 zomrelo v Európe v dôsledku extrémne dlhých horúčav 30 000 ľudí. Júl 2006 bol najhorúcejším mesiacom a jeseň najteplejšou od začiatku merania teplôt. Teploty Severného mora neboli nikdy také vysoké, ako dnes. Klimatológovia varovali pred zmenami a ich dôsledkami už pred niekoľkými desaťročiami. Dnes sú zmeny viditeľné a pociťujeme ich. Film navštevuje miesta v Nemecku, kde sa klíma už začala meniť.
  • Vojny hmyzu (Cena Ministerstva vnútra SR)
    Film odhaľuje brutálne bojové taktiky, dôvtipné obranné stratégie, mocenské boje na život a na smrť. Orwelove praktiky v spoločenstve hmyzu z pohľadu dobyvateľov a podrobených bezstavovcov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...