Vyhľadávanie:

Miro neostane sám

Miro neostane sám

Viliama Spačila si kolegovia vážili a chcú sa postarať o jeho syna - aj vy môžete pomôcť

Poznáte to určite aj sami. Nariekate nad svojím životným osudom či chvíľkovým nešťastím, kým vaše boľačky zrazu neprekryje správa o žiali či tragédii väčšieho rozmeru iného človeka. Ani sa nechce veriť, že nepriazeň, ako sa to stalo v prípade rodiny Spačilovej, môže byť taká nemilosrdná. Vlani v novembri pochovali otec Viliam a syn Miroslav mamu, ktorá podľahla rakovine. Odvtedy žili iba jeden pre druhého, napokon chlapec mal ešte iba 17 rokov. Pred necelými dvomi týždňami odprevadil Miro na poslednej ceste aj otca. Zomrel nečakane na následky zranenia hlavy.

Smrť kolegu, ktorý sa 3. mája dožil 55 rokov, chlapov v kontižíharni divízneho závodu Zušľachťovne a obalová vetva, kde Viliam Spačil pracoval, veľmi zasiahla. "Vilo k nám prišiel z údržbárskeho závodu, u nás pracoval od roku 2006. Od začiatku veľmi dobre zapadol do kolektívu, rozumel si s každým. V práci bol veľký pedant, úlohy splnil vždy načas a dobre. Pre zmenu A bol veľkou oporou," hovorí majster Miroslav Sabo. "Aj napriek ťažkému životnému osudu, posledné dva roky sa staral o veľmi ťažko chorú manželku, do práce chodil vždy včas a pripravený. Nespomínam si, že by niekedy maródoval alebo inak vynechával zmeny. Aj keď o svojom súkromí hovoril málo, vždy iba v najlepšom. Vedeli sme, že Vilo má syna, ktorý je študentom dopravnej priemyslovky. Keď sme sa dozvedeli krutú správu, kládli sme si mnoho otázok. Čo s ním bude? Ako to zvládne, že ostal sám? Ako by to niesli naše deti? Rozhodli sme sa okamžite. Musíme mu pomôcť. Postarať sa o neho."

Nad Mirom "rozprestreli" ochranné krídla. Okamžite zorganizovali finančnú zbierku medzi zmenami v prevádzke a výťažok, šesťsto eur, mu vzápätí odovzdali. Neostalo však iba pri zbierke, ktorá sa v uplynulých dňoch rozšírila do celého divízneho závodu. "Chceme dozrieť na to, aby chlapec doštudoval, aby neprišiel o strechu nad hlavou," približuje "tútorstvo" majster Sabo. "Ak by to vyšlo, na vysokú by som šiel rád," priblížil svoje ambície tretiak počas minulotýždňovej návštevy u viceprezidenta pre ľudské zdroje Martina Pitoráka, s ktorým hovorili o jeho budúcnosti. Blízkej i vzdialenejšej. "Ak budeš mať dobré študijné výsledky, úspešne zmaturuješ a nepôjdeš na vysokú školu, dostal by si možnosť pracovať v našej spoločnosti. Ak sa rozhodneš ďalej študovať, budeme len radi, absolventov technických smerov budeme v budúcnosti potrebovať," prihovoril sa mladíkovi, ktorý má vďaka otcovým spolupracovníkom a ústretovosti manažmentu postarané aj o letnú brigádu. Celé dva mesiace bude zarezávať v podniku, a aby sa nestratil z dohľadu zušľachťovačov, zobrali ho medzi seba, do otcovho kolektívu. Potrebné odborné rady pri kontaktoch s úradmi sú pripravení poskytnúť právnici firmy. "Som naozaj prekvapený, všade toľko dobroty," hlesol Miro tíško medzi tým, čo ďakoval za pomoc Nadácie U. S. Steel Košice, ktorá mu prispela na úhradu pohrebných nákladov.

Nadchádzajúce dni, týždne, mesiace a roky nebudú pre tohto mladého muža ľahké. Na to, aby sa mohol postaviť na vlastné nohy, potrebuje pomoc. Hlavne finančnú, aby neprišiel o byt a aby sa mohol vzdelávať. Na to bude slúžiť aj finančná zbierka, ktorá sa od dnes, vďaka angažovanosti chlapov z kontižihárne, rozbieha v celom podniku. Organizujú ju ZO OZ KOVO Zušľachťovne, vedenie divízneho závodu Zušľachťovne a obalová vetva a úsek Ľudské zdroje U. S. Steel Košice. Ak chcete pomôcť synovi nášho bývalého kolegu, môžete prispieť dobrovoľným príspevkom. Vyzbierané peniaze budú prísne účelovo viazané na bývanie a vzdelanie a budú Mirovi poukazované po čiastkach mesačne na účet. Garantom použitia peňazí na určený účel bude konkrétna osoba v U. S. Steel Košice.

Mechanizmus zbierky je rovnaký ako v prípade pomoci postihnutým povodňami. Vami zvolenú čiastku potvrdíte podpisom na tlačive, ktoré majú k dispozícii vaši vedúci pracovníci. Zbierka trvá do 22. júla 2011. O výsledku zbierky i spôsobe jej rozdelenia vás budeme informovať v Oceli východu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...