Vyhľadávanie:

Mladí chcú vedieť, do čoho idú a vyberajú si štúdium s praxou

Mladí chcú vedieť, do čoho idú a vyberajú si štúdium s praxou

Študovať technické odbory sa oplatí

Na stránkach Ocele východu pravidelne informujeme o odbornej príprave našich budúcich potenciálnych kolegov, súčasných študentov stredných a vysokých technických škôl. Priemerný vek zamestnancov našej firmy je 46,7 roka (podľa výročnej správy za rok 2018). Príchod mladých vzdelaných absolventov je preto zárukou kontinuity nášho podnikania aj v budúcnosti. Zo stredných škôl k nám za posledných päť rokov nastúpilo  niekoľko stoviek mladých ľudí. Vhodne skĺbiť znalosti a expertízu skúsených zamestnancov s očakávaniami a novými poznatkami absolventov technických škôl sa dlhodobo mnohými aktivitami usiluje útvar Nábor a výber. Jeho konzultant Dušan Malindžák položil pár otázok prvákom Strednej odbornej školy v Šaci, s ktorou firma roky spolupracuje pri príprave pracovnej sily. Pýtal sa ich, prečo si vybrali túto školu, ktorý predmet sa im najviac páči, na čo využijú podnikové štipendium.

Matúš Šeba, žiak odboru hutník operátor, si vybral školu na základe odporúčania rodičov. „Otec pracuje v U. S. Steel, aj jeho otec tu pracoval, aj otcov brat... z otcovej strany skoro celá rodina pracuje v U. S. Steel.“ Rozhodol sa aj kvôli duálnemu vzdelávaniu a praxi, ktorú ešte počas štúdia v odbore získa. Prax zavážila aj u Patrika Silvášiho, študenta odboru mechanik elektrotechnik. „Bavia ma základy elektrotechniky aj číselná technika, ale hlavne praktické cvičenia, kde si môžeme vymýšľať obvody a potom ich aj montovať.“ Patrikovi neprekáža, že cestuje z Ťahanoviec. „Trvá to síce dlho, ale je to plynulé, keďže máme priamy spoj.“ Norbert Gönczy, ktorý takisto študuje odbor mechanik elektrotechnik, dochádza až zo Sečovskej Polianky. „Školu som si vybral preto, lebo tu chodil aj môj oco. Je to veľká škola, má dobré dielne aj vybavenie.“ Dávid Kňazík študuje odbor programátor obrábacích a zváracích strojov. Je zo Strážskeho, preto býva v školskom internáte. „Veľmi ma bavia stroje a technické kreslenie. A po škole skoro každý deň hráme futbal v telocvični.“ Všetci chlapci sa svorne zhodli, že štipendium minú na bežné veci, tenisky, mikinu, ale hlavne by si chceli šetriť na „vodičák“ a potom snáď aj na auto.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...