Vyhľadávanie:

"Moja krv možno niekomu pomôže zachrániť život..."

"Moja krv možno niekomu pomôže zachrániť život..."

Jozef Mitaľ daroval najdrahšiu tekutinu na svete už po stý krát

Úctyhodných sto bezplatných odberov krvi má na svojom konte od stredy minulého týždňa Jozef Mitaľ, v turistickom svete známy aj ako dedo Barón. Dlhoročný darca najdrahšej tekutiny na svete, v súčasnosti velinár v prevádzke Aglomerácia, má za sebou métu, ktorú dosiahnuť je pre niekoho nepredstaviteľné...

"Krv dávam pravidelne, už dlhší čas štyrikrát do roka," prezradil nám ešte prv než sa pohodlne usalašil na odbernom lôžku v košickom pracovisku Národnej transfúznej služby SR. "A pokiaľ mi to môj zdravotný stav dovolí, chcem v tom pokračovať." Spomienka na jeho prvý odber ani po rokoch nevybledla. "Bolo to v šesťdesiatom šiestom, bol som vtedy brancom a v prešovskej autoškole som si robil vodičák. Presvedčil ma jej šéf... no a potom to už išlo samo."

V novembri 2001 to dotiahol až na diamantovú Janského plaketu, postupne pre túto nesporne humánnu činnosť získal nielen syna Miloša a zaťa Marcela, ktorí sú už držiteľmi striebornej Janského plakety, ale aj svojich spolupracovníkov a priateľov z turistiky. A v svojej dobrovoľnosti mieni pokračovať ďalej. Z presvedčenia. Aj keď má pocit, a nie je v tom sám, že verejnosť a spoločnosť na Slovensku význam dobrovoľného darcovstva krvi veľmi nedoceňuje. "Vôbec mi nejde o nejaké finančné či materiálne zvýhodnenia, skôr o určitú dávku morálneho ocenenia..." Netají, že po každom odbere má teplo pri srdci. "Som spokojný, že moja krv možno pomôže niekomu zachrániť život a navyše potvrdím si, že môj zdravotný stav je dobrý." Vraví, že zo zážitkov, ktoré z odberov má, by sa dala napísať celá kniha. Boli veselé i smutné... "S kolektívom košickej transfúzky som už toho prežil dosť. Rád tu chodievam. Sú tu príjemní ľudia, s ktorými som si vytvoril už, dá sa povedať, priateľský vzťah." Aj preto, vyznáva sa, sa rozhodol bezplatne darovať krv po stý krát práve tu.

K významnému počinu zablahoželal Jozefovi Mitaľovi krátko po jubilejnom odbere viceprezident pre pracovné vzťahy a motiváciu Martin Pitorák, ku gratulácii sa pridal aj vedúci oddelenia mimomzdová motivácia Miroslav Sajko.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...