Vyhľadávanie:

Mozaika fotografií z putovania

Mozaika fotografií z putovania

V Galérii Krajského osvetového strediska (KOS) na Hviezdoslavovej ulici v Košiciach je do piatku, 11. januára sprístupnená širokej verejnosti ďalšia výstava fotografií mladého autora zo Sátoraljaújhely - Marcella Szoboszlaya. Názov výstavy Mozaika z putovania prezrádza, že vystavené fotografie tvoria akúsi mozaiku rôznych momentov, ktoré autora na jeho potulkách oslovili a ktoré sa dotkli jeho duše. Rovnako dobre si dokáže všimnúť drobné chvenie malých zvierat, ako aj zastavané prostredie priemyselných častí, ktoré fotografuje z prekvapujúcich uhlov. Zároveň sa snaží o zachytenie sociálneho prostredia, ktoré poukazuje na dospelosť umelca napriek jeho mladému veku. Svojimi fotografiami chce upozorniť na krásy prírody, ktoré si zaslúžia našu ochranu.

Výstava sa uskutočnila v rámci cezhraničnej spolupráce Osvetového strediska Kossuth Lajosa v Sátoraljaújhely a KOS v Košiciach.

O autorovi:
Marcell Szoboszlay sa narodil 11. decembra 1977 v Sátoraljaújhely. Fotografovaním sa začal vážnejšie zaoberať v rokoch 1989 - 1990. Stal sa členom fotokrúžku pod vedením Zoltána Esztergomyho, od ktorého sa veľa naučil. Jeho prvými spoločníkmi na cestách boli fotoaparáty Smena, Zenit a Praktica. Obohatením poznatkov z oblasti fotografie bola preňho účasť na letných fototáboroch v Zánkán a Badacsony v Maďarsku. Počas vysokej školy sa v roku 2003 zúčastnil na celoštátnej Umelecko-vedeckej konferencii v Budapešti, kde vytvoril prácu Prelínanie, ktorá v sebe spájala techniku grafiky a fotografie. Autor sa okrem digitálnej techniky vo fotografii, ktorú v súčasnosti preferuje, zaujíma aj o "zvuk" ako spôsob vyjadrovania sa. V roku 2004 získal vzdelanie ako zvukový technik, ktoré uplatnil v rádiu Aktív, kde pracoval jeden rok. V súčasnosti pracuje ako učiteľ informatiky na strednej škole, kde vedie fotokrúžok.

Samostatné výstavy
2007 -Dom mládeže a voľného času, Miškolc
2007 - Krajské osvetové stredisko v Košiciach

Účasť na medzinárodných plenéroch
2006 - Rejdová, Krosno
2007 - Spišské Podhradie

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...