Vyhľadávanie:

Možno vás zafúka až do Maďarska

Možno vás zafúka až do Maďarska

Balónová fiesta "prilieta" do Košíc so štrnástimi balónmi

Balónová fiesta poteší Košičanov už šestnásty raz. Pilot a zároveň majiteľ firmy ADS ballooning, s.r.o. Wout Bakker poznamenal, že aj jednotlivé posádky balónov sa do Košíc vracajú veľmi radi, po toľkých rokoch je tu priateľská atmosféra. Radek Vrána z Brna absolvoval všetkých predchádzajúcich pätnásť ročníkov a príde aj teraz. Woutovi sa páči pohľad z balóna na košické staré mesto a najviac si užíval prelet nad Tureckom a Patagóniou. Keď pred pätnástimi rokmi začínal, vybrali sa s posádkou na cestu okolo sveta. Technologicky to však vtedy ešte nebolo možné, dnes sa to dá zvládnuť s vysokorýchlostnými balónmi, ktoré lietajú vo vyšších polohách. Let okolo sveta trvá približne dva týždne.

Riaditeľka ADS ballooning Ingrid Blichová verí, že vietor bude v dňoch 10. až 14. júna priaznivý. Účasť prisľúbilo štrnásť posádok, takže na oblohe budú môcť Košičania postupne vidieť štrnásť balónov z rôznych krajín. Plánovaných je šesť letov ráno a podvečer. Nebude chýbať ani piatkové nočné nafukovanie balónov pri OC Optima, kedy balóny krásne zažiaria ako lampióny. Svetelnú hru ešte umocní ohňostroj.

Piatok 12. júna bude zaujímavý aj sprievodným programom. O 14. hodine môžete pri OC Optima navštíviť "pestré mestečko", v ktorom spoznáte neziskové organizácie z Košického a Prešovského kraja. Svoje si tam nájde každá veková kategória, deti sa naučia čítať v piesku, seniori si môžu vyskúšať tkanie na krosnách, či vyrobiť sviečku. Občianske združenie Usmej sa na mňa bude mať špeciálny projekt -záujemcovia si budú môcť vyskúšať aké to je, keď niekto nevidí a nepočuje.

Fiestu otvára stredajší popoludňajší let a lietať sa bude až do nedele. Novinkou je miesto štartu pri ranných letoch v areáli Leteckej fakulty TU Košice na Rampovej ulici, kde je výborná plocha. Lety sa uskutočňujú buď hodinu po východe slnka, alebo hodinu pred západom. Do vzduchu sa možno dostať aj počas dňa, ale vtedy je to s pristávaním horšie. Rozhodnutie o lete je vždy na pilotovi. Ak bude fúkať vietor v smere na lesný masív v Kavečanoch, letieť sa neodporúča. V stromoch sa totiž "dosť zle" pristáva. Tiež sa už stalo, že balón, ešte v časoch, keď boli hraničné priechody prísne strážené, doletel až do Maďarska a sprevádzali ho stíhačky.

Zalietať si - lieta sa vo výške tisíc metrov a potrvá to asi hodinku - môže každý odvážlivec. K dispozícii budú aj zľavnené ceny lístkov. A ak máte strach z výšok, nebojte sa. V balóne vás to vraj prejde. Ako vravia "balónisti", budete súčasťou krajiny. U. S. Steel Košice s.r.o. je partnerom tohto zaujímavého podujatia. Viac informácií nájdete na www.balon.sk

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...