Vyhľadávanie:

Na Immoparku má podiel aj U. S. Steel Košice

Na Immoparku má podiel aj U. S. Steel Košice

EDC iniciovalo rokovania nielen s investormi, ale aj so správcami inžinierskych sietí

Susedom priemyselno-logistického Immoparku bude francúzska spoločnosť Valeo, ktorá by už o pár týždňov mala začať stavať pod Perešom závod na výrobu plastových a kovových komponentov do áut a elektronických modulov. Aj na jej príchode ku Košiciam, rovnako ako na pozitívnom rozhodnutí firmy Immorent Slovensko postaviť pri Pereši Immopark má značný podiel Centrum ekonomického rozvoja (EDC) spoločnosti U. S. Steel Košice. Ako povedal pre Oceľ východu generálny manažér USSK pre ekonomický rozvoj a riaditeľ EDC Juraj Augustín, vybudovanie priemyselného parku v lokalite Pereš bolo spoločenskou objednávkou, ktorá už nemohla zniesť odklad. Toto územie bolo podľa neho dlho len perspektívnou lokalitou a konečne sa stáva logistickými parametrami a perfektnou dostupnosťou alternatívou iným lokalitám.

"Naše EDC vznikalo práve v čase, keď košické mestské zastupiteľstvo uznesením schválilo zmenu územného plánu a dalo zelenú priemyselnému parku. My sme každého potenciálneho investora, ktorý vyhľadával greenfield, informovali o tejto atraktívnej lokalite. Každého z nich zaujala, prekážkou boli nevysporiadané majetkovo-právne vzťahy. V našej brožúrke o priemyselných parkoch bola plocha susediaca s medzinárodným letiskom obsiahnutá už v prvej edícii z roku 2001. Náš vklad vidím v koordinačnej rovine, nakoľko naše EDC iniciovalo viacero rokovaní a bolo aktívnym subjektom štartovacieho procesu rokovaní so správcami sietí, najmä s Východoslovenskou energetikou. Boli sme tí, ktorí asistovali francúzskej spoločnosti Valeo pri jej strategickom rozhodnutí zotrvať v našom regióne a ich pôsobisko sme predpokladali v Immoparku," pripomenul J. Augustín.

Konateľ Immorent Slovensko P. Groiss naznačil, že v Immoparku by sa mohli etablovať aj firmy, ktorých výroba môže byť naviazaná na USSK. Aj J. Augustín sa domnieva, že prínos Immoparku by mohol byť multifunkčný nielen v prospech regiónu, ale aj spoločnosti USSK. "Trh práce získa nové pracovné uplatnenia, vznikne viacero príležitostí pre stavebné spoločnosti, posilní sa význam medzinárodného letiska, zmierni sa, možno zastaví migrácia, ľudských zdrojov do prosperujúcejších regiónov a do krajín západnej Európy. Naše EDC nepretržite komunikuje s viacerými zahraničnými spoločnosťami, ktorých predmet podnikania úzko súvisí s dodávkami našich plechov. Tu vidím synergiu a obrovskú perspektívu do budúcnosti".

J. Augustín zároveň pripomenul, že pre riadne fungovanie výroby je nevyhnutné mať zabezpečenú dodávku elektrickej energie. A práve EDC zvolalo pracovné rokovanie za účasti odborníkov spomedzi Východoslovenskej energetiky a útvaru energetickej stratégie a hospodárstva USSK. "S ohľadom na naše zámery v oblasti energetiky a vo väzbe na elektrifikáciu priemyselného parku dohodli postup konfigurácie siete z napäťovej úrovne 220 kV na 440 kV. Očakávame, že výborná strategická poloha, dobré regionálne dispozície a noví investori spustia často frekventovaný proces stierania regionálnych rozdielov. Táto lokalita sa stáva funkčnou alternatívou neďalekého Kechneca, z čoho môže profitovať celý región. V trojuholníku ohraničenom obchodným reťazcom, Bočiarom a U. S. Steel Košice sa vytvoril priestor s obrovským potenciálom pre ďalší ekonomický rozvoj, a nielen regionálneho významu," uzavrel J. Augustín.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...