Vyhľadávanie:

Na riešenie problémov nie sme sami

Na riešenie problémov nie sme sami

Na riešenie problémov nie sme sami

Zaujímavé aktuálne témy, rady, tipy a diskusie prinášajú online podujatia organizované ženskou sieťou U. S. Steel Košice. Do toho ostatného sa podľa jej líderky Brigity Kurucovej 28. januára zapojilo 162 účastníkov. Prvá časť patrila kolegom z IT.

Viktória Kerekešová vysvetlila, ako sa na online podujatia cez aplikáciu Microsoft Teams dá napojiť z pracovného mobilu. Aplikácia je nainštalovaná v pracovnom priestore a umožňuje sa na schôdzku pripojiť z ktoréhokoľvek miesta. Dostupná wifi sieť je však výhodou, keďže spotreba dát je pri takejto komunikácii veľká. Viktória vysvetlila, ako sa pripojiť na míting, viesť individuálnu alebo skupinovú konverzáciu, zapnúť/vypnúť kameru či mikrofón. Práve Teams cez mobil môže byť riešením aj pre tých, ktorí sa počas home office pripájajú cez notebook na PC v práci a nevedia využiť vzdialenú vypnutú obrazovku, kameru a mikrofón, a tým pádom nevidia ani zdieľanú prezentáciu a účastníkov.

Naučme sa spolu používať MS Teams

Podobné rady ponúkol aj Ladislav Gaál, ale v súvislosti so správnym používaním Teams cez PC v práci alebo notebook doma. Úvodom však zdôraznil etiku online stretnutí, bez ohľadu na to, či sú zabezpečované cez Teams, Webex alebo Zoom. Základným pravidlom je, že pokiaľ niekto práve nehovorí, má vypnúť mikrofón cez ovládací panel a zapnúť Mute (byť nemý), inak sa vytvára echo a účastníci sa dobre nepočujú. Následne poradil, ako vypnúť/zapnúť (Sign out/Sign in) nainštalovanú aplikáciu Teams priamo z plochy, čo robiť, keď nepracuje správne, ako posielať správy (chat) všetkým účastníkom alebo jednotlivcom.

Rady a tipy budú kolegovia z IT zdieľať aj na ďalších stretnutiach ženskej siete, príp. si ich každý vie vyhľadať na intranete v prezentáciách ženskej siete alebo v IT manuáloch. Kedykoľvek však platí, že ak má niekto problémy napojiť sa na aplikáciu, nepočuje, nevidí prezentáciu alebo má iný problém, je vhodné nahlásiť incident na Hepldesk telefonicky alebo cez RSD portal a príp. požiadať o testovací míting.

Na pohode každého člena rodiny záleží. Len ako to doma v tomto období spolu zvládať?

Druhá časť stretnutia patrila Lucii Vargovej Ištvanikovej, psychologičke a zakladateľke Centra osobnostného rozvoja detí a dospelých, ktorá radila, ako náročné obdobie pandémie zvládnuť. Podľa nej sú okrem zdravotníkov v tomto čase v prvej línii aj rodičia a deti. Paradoxne, situáciu lepšie zvládajú starší ľudia, keďže na určitú izoláciu sú už viac-menej zvyknutí. Psychologička radí netlačiť teraz na výkon a častejšie zapájať pohybové aktivity, aby sa vypustilo napätie. Podľa jej skúseností sa osamelí cítia najmä študenti prvých alebo končiacich ročníkov, preto odporúča, ak sa len trošku dá, osobné kontakty alebo aspoň zapnutú kameru pri online komunikácii, keďže to má pozitívny vplyv na psychiku. Stále viac mladých ľudí využíva online poradne psychológov, je to až 30 percent 19 až 24-ročných. Na záver L. Vargová Ištvaniková poskytla všetkým aj zopár rád na udržanie psychickej rovnováhy:

  •  Netreba sa porovnávať s neporovnateľným, teda s niekým, kto žije v inom svete!
  •  Často sú dôvodom problémov neprimerané očakávania a porovnávanie sa.
  •  Mladých ľudí je dôležité viesť k odolnosti a rodičia môžu byť takisto inšpiráciou.
  •  Mať pocit užitočnosti je dôležitý pre každého. Vieme urobiť aj niečo nezištne?
  •  Je dobré viesť seba aj deti k vďačnosti.
  •  Čokoľvek pekné a pozitívne sa dá oceniť.
  •  Treba pozerať na svet optimisticky, t.j. reálne a vidieť stále aj to, čo funguje.
  •  Pomoc poskytujú vzťahy - s rodinou, priateľmi, a preto treba venovať energiu na ich rozvoj.
  • Netreba sa hanbiť hovoriť o svojich problémoch, každému sa uľaví.

Môžete kontaktovať:  

pomoczamestnancom@sk.uss.com

luciaistvanikova@cor.sk

V závere podujatia predstavila viceprezidentka Elena Petrášková témy februárového stretnutia, ktorými budú energie a dekarbonizácia, ale aj tipy na energetické úspory vo vlastných domácnostiach. Viceprezidentka Silvia Gaálová poďakovala všetkým za účasť a vyzvala k aktívnemu zapojeniu. Upozornila, že v budúcnosti budú chodiť pozvánky na online podujatia len tým, ktorí sa zaregistrujú. Je podľa nej dôležité si uvedomiť, že na problémy tu nie sme sami a ženská sieť je platformou pre vzájomnú komunikáciu a vzdelávanie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...