Vyhľadávanie:

Na štarte osem pretekárov z Kene

Na štarte osem pretekárov z Kene

V nedeľu, 5. októbra, sa uskutoční v Košiciach 85. ročník Medzinárodného maratónu mieru

Cez víkend zažijeme v Košiciach neopakovateľnú atmosféru najstaršieho európskeho maratónu. V týchto dňoch organizátori na všetkých stupňoch prípravy finišujú a zo dňa na deň sa rozrastá aj štartová listina. Včera nám to potvrdil aj tajomník organizačného výboru Ján Dvonč: "Za posledný týždeň pribudlo 121 prihlásených. Predčasne sme však museli urobiť uzávierku polmaratónu, pretože o tento beh je enormný záujem a počet štartujúcich sa blížil k číslu tisíc. V rámci celého programu MMM sa z 32 krajín prihlásilo spolu 3898 záujemcov o štart v maratóne, polmaratóne, minimaratóne, juniorskej štafety, polmaratóne handbikerov a vozičkárov, ako aj inline korčuliarov. Očakávame, že do sobotňajšej prezentácie ešte prekročíme štvortisícovú hranicu."

Menoslov top maratóncov je už vlastne uzavretý. Okrem ôsmich bežcov z Kene, (sedem mužov - Eric Nzioki (najlepší osobný čas 2:10:34 h.), Kennett Kiptoo (2:15:39), Christopher Toroitich (2:12:51 h.), John Njoroge (2:11:49 h.), William Kiptoo (2:12:03 h.), Joseph Lagat (2:12:27 h.), Benson Cheruiyot (2:14:03 h.) a jedna žena Eunice Korir (2:40:37 h.), sa z favoritov na štart postavia aj Philip Bandawe zo Zimbabwe (2:15:27 h.), Vladzimir Tsiamchyk z Bieloruska (2:11:38 h.), Alexej Veselov z Ruska (2:13:35 h.) a zo žien Valentina Delionová z Moldavska (2:36:50 h.) a Dorota Ustianowska z Poľska (2:38:00 h.). Jedným z vodičov, ktorí budú udávať tempo na špici pelotónu, bude aj Keňan David Makori, ktorý má osobný čas na polmaratóne 2:08:49 h. Tempo by mal udávať do 25. kilometra.

V rámci MMM sa uskutočnia aj majstrovstvá Slovenska v maratónskom behu. Na štart by sa malo postaviť do 50 vytrvalcov, z nich silnú skupinu budú tvoriť maratónci z Obal Servisu (Imrich Pástor, Marcel Matanin, Ivan Ďurkovský a Radomír Ivaňák), ktorí budú patriť k horúcim favoritom aj na víťazstvo v súťaži družstiev. Náš BK Steel Košice budú reprezentovať Marián Konštantinovič, Jozef Sciranko a Ján Tirpák. V ženskej kategórii bude slabšia účasť, prihlásilo sa len šesť žien, z nich Erika Bílla a Alžbeta Tiszová sú z U. S. Steel Košice. Vlani sa na maratónskej trati v Košiciach zrodil traťový rekord v kategórii mužov. Utvoril ho Keňan William Biama časom 2:09:53 h. Zo žien v Košiciach najrýchlejšie zabehla maratón Češka Alena Peterková v čase 2:31:28 h. ešte v roku 1989.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...