Vyhľadávanie:

Na trati aj sestry Velďákové

Na trati aj sestry Velďákové

Štart 84. ročníka MMM v Košiciach už o necelé dva týždne

V nedeľu, 7. októbra, prevýši počet účastníkov nielen tradičného behu na trati 42 195 metrov, ale aj sprievodných behov, číslo tritisíc. K 25. septembru sa prihlásilo 551 vytrvalcov na maratón, 776 na polmaratón a 188 inline korčuliarov. Už tradične pobeží 1500 bežcov minimaratón, na trati 20 km sa predstaví jeden vozíčkár, 10 handbikerov a 42 vybraných juniorských bežcov, ktorí štafetovým spôsobom - každý z nich zabehne jeden kilometer - vzdajú poctu víťazovi košického maratónu v roku 1937 Francúzovi Désire Leriche. Projekt Désiré nadväzuje na Poctu Zabalovi, ktorou sme si vlani pripomenuli osud a triumfy olympijského víťaza Juana Carlosa Zabalu z Argentíny pred 75 rokmi i jeho víťazstvo na maratóne v Košiciach.

A kto pobeží v tomto roku po stopách D. Lericha? Budú to mladí ľudia, do veku 18 rokov z celého košického regiónu. V jednotlivých okresoch sa konali kvalifikačné štafety v behu na jeden kilometer, z ktorých vybrali chlapov i dievčatá pre košické finále a pobežia na trati MMM. Každý okres bude mať v juniorskej štafete zastúpenie a počet 42 doplnia študenti z Košíc a mladí atléti - bežci, ktorých nominujú Maratónsky klub s generálnym partnerom - spoločnosťou U. S. Steel Košice. Tak ako vlani absolvujú posledný kilometer všetci bežci spoločne a manifestačne dobehnú pri hoteli Slovan do cieľa. Vlani sa medzi členmi štafety objavila juniorská majsterka sveta v behu do vrchu Katarína Bérešová z TJ Obal-servis Košice. V tomto roku to budú známe košické atlétky - sestry Dana a Jana Velďákové, obidve finalistky na nedávnych atletických MS v japonskej Osake - Dana v trojskoku a Jana v skoku do diaľky.

Prezident Maratónskeho klubu Štefan Daňo informoval, že v tomto roku si počas MMM pripomenieme jubilejné, 10. výročie majstrovstiev sveta v polmaratóne v Košiciach. Snahou organizátorov je, aby sa v roku 2013 v našom meste, ktoré sa uchádza o titul Európske hlavné mesto kultúry, uskutočnili majstrovstvá sveta v cezpoľnom behu. Riaditeľ pretekov Branislav Koniar upresnil niekoľko zmien v koncepcii sprievodných akcií MMM. Jednou z nich je zmena miesta Pasta Party - namiesto tradičného Spoločenského pavilónu sa v sobotu, 6. októbra, uskutoční na Hlavnej ulici č. 8 na nádvorí pred reštauráciou Le Colonial. Kvôli zmenšenému priestoru si budú môcť účastníci Pasta Party pochutnať na cestovinách už od 15. hodiny a sledovať bohatý hudobný program na pódiu pred Dolnou bránou, kde bude prezentácia vytrvalcov.

Medzi účastníkmi sú už prihlásení ďalší favorizovaní maratónci zo zahraničia. K nim patria traja Keňania, David Kosgei s osobným časom 2:11:08 h., ktorý bol pred dvoma rokmi v Košiciach druhý, Július Sugut s osobákom 2:11:29 h. a Nicholas Murei, ktorého najlepší čas má hodnotu 2:15:29 h. Od našich severných susedov z Poľska prídu Artur Osman jeho najlepší čas je 2:11:46 h., a zo žien Edyta Lewandowska, ktorá v roku 2005 vyhrala MMM, ale osobný rekord si časom 2:34:18 h. utvorila v roku 2004 v Berlíne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...