Vyhľadávanie:

Najväčší úspech mali autodráha a varhany

Najväčší úspech mali autodráha a varhany

Phyllis Navettová a Mary Ann Connorová medzi deťmi v detských domovoch na východe Slovenska

Detský domov Sečovce
V Sečovciach zaznamenávajú úspechy v medzinárodnej adopcii. V tomto roku sa podarilo nájsť nový domov pre dvanásť detí v Taliansku a Francúzsku.

V minulom čísle sme vás informovali o návštevách prezidenta spoločnosti Christophera Navettu s manželkou v Detskom domove na Uralskej a Domove sociálnych služieb na Opatovskej ulici v Košiciach. Neostalo len pri Košiciach. Phyllis Navettová sa rozhodla obdarovať aj deti z ďalších detských domovov východného Slovenska. Jedným z vybraných, ktoré sme spolu navštívili, bol Detský domov v Sečovciach. Úsmevy detí, ktorými nás vítali, boli nezabudnuteľné.

Riaditeľka nás previedla zariadením, kde vianočná atmosféra dýchala na každom kroku. Podrobne nám vysvetlila, ako sa snažia pripraviť čo najviac detí na prípadnú adopciu do náhradných rodín. Spomenula úspechy s medzinárodnou adopciou. Najmladším adoptovaním dieťaťom bol ročný chlapček, ktorého si prisvojili rodičia z Holandska. Tento rok bolo realizovaných 12 adopcií do Talianska a Francúzska, v minulosti piatich detí do USA. Kontakt s týmito deťmi často pokračuje hoci len vo forme dopisov, ktoré sú plné vrúcnych poďakovaní od tých, ktorým sa splnil ich veľký sen o úplnej rodine. Program pripravený niekoľkými deťmi s tancom a vianočnými koledami nás milo prekvapil. Na oplátku ich pod stromčekom čakalo množstvo darčekov.

V detskom domove v Nižnej Kamenici sa 15. decembra mimoriadne potešili návšteve manželky prezidenta spoločnosti Phyllis Navettovej a Mary Ann Connorovej. Hostí privítal riaditeľ zariadenia v Nižnej Kamenici Peter Nagy. Povodil ich po kaštieli, v ktorom detský domov sídli. I keď sú jeho múry staré a ošumelé, deti si ho v tento sviatočný čas skrášlili vystrihovačkami, vetvičkami a samozrejme vianočným stromčekom. "Je nádherný," pochválila ho pani Navettová hneď, keď ho uvidela. Mnohé z detí sa v škole učia po anglicky a neváhali povedať niekoľko slov ani vzácnej návšteve. Spolu narátali do desať a zaspievali si jednu pesničku. Za odmenu dostali čokoládu. Najväčšie prekvapenie ich však čakalo pod stromčekom. Lenka, Nasťa, Marienka a Šaňko zarecitovali niekoľko básničiek a zaspievali pesničky. Potom sa všetky deti vrhli k darčekom. Azda najväčší úspech mala autodráha a elektrické varhany. "Ja už viem zahrať niekoľko pesničiek na klavíri," pochválila sa asi trinásťročná Naďa. Keďže niektoré deti boli ešte v škole, ostatné zobrali darčeky aj pre nich. Všetky hračky hneď ukázali svojim tetám vychovávateľkám a utekali sa hrať do svojich izieb. V Detskom domove Nižná Kamenica je umiestnených tridsať detí vo veku od 6 do 18 rokov. Ďalších dvadsať má svoje izby v neďalekej Vyšnej Kamenici.

Povinnosti pani Navettovej nedovolili navštíviť deti v Remetských Hámroch. My sme sa s malými deťmi, ešte škôlkármi, stretli. Najviac nás zaujal štvorročný Kristiánko, ktorý nám zatancoval a zaspieval cigánskeho baróna. Rozbaľoval jednu čokoládu za druhou a nevedel, ktorú hračku si má vybrať. Nakoniec sa rozhodol pre veľké modré auto. Malý Jožko si vybral elektronické varhany a Ingridka xylofón. "Mne sa páči bábika!" zakričalo ďalšie dievčatko s vrkočmi.

"Budova detského domova je v súčasnosti v rekonštrukcii," informovala nás riaditeľka Tatiana Soročinová. Snaží sa pre deti urobiť to najlepšie. A čo je najdôležitejšie, hľadá im nových rodičov. V tomto roku sa jej podarilo umiestniť dve štvorročné deti do náhradných rodín v Taliansku a ďalšiu adopciu má rozpracovanú. V súčasnosti je v tomto detskom domove 42 detí.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...