Vyhľadávanie:

Najviac úspechov žne vo vzpieraní

Najviac úspechov žne vo vzpieraní

Vysokopeciar Imrich Fonyi sa amatérskemu športu stále aktívne venuje

Imrich Fonyi, majster mlynice a elektro odlučovačov v divíznom závode Vysoké pece, je firme, ba jednému pracovisku (k vysokopeciarom nastúpil po maturite na SPŠ hutníckej v Košiciach 1. augusta 1980), verný už bezmála tri desiatky rokov. Až dodnes sa aktívne venuje amatérskemu športu. Zviditeľňuje sa v kategórii veteránov vo vzpieraní. V uplynulých piatich rokoch štartoval nielen na majstrovstvách Slovenska, ale aj na svetovom šampionáte. Z majstrovstiev sveta, ktoré sa v roku 2007 konali v Kazincbarcike v Maďarsku, si domov priniesol bronzovú medailu, čo je zatiaľ jeho najhodnotnejší osobný úspech.

So športom začal ešte v základnej škole, neskôr priemyslovke. Vynikal v atletike - šprintoch, hode oštepom i guľou. Okrem atletiky sa tiež venoval plávaniu, volejbalu a hokeju. V dorasteneckom veku sa stal členom atletického oddielu bývalej TJ VSŽ, ale medzi atlétmi sa dlho neohrial. Ako 17-roční sa v roku 1978 so spolužiakom Ondrejom Jágerským rozhodli, že si v posilňovni vtedajšieho vzpieračského oddielu TJ VSS v Petrovovom sade vyskúšajú, čoho sú schopní. Dostať nad hlavu osemdesiat i viac kilogramov železa sa im zdalo málo, nuž postupne, pod vedením trénera Jaroslava Cigánka, neskôr Štefana Korpu, začali s pravidelnými tréningami. Už o rok sa Imrich Fonyi po prvý raz predstavil na skutočných pretekoch.

"Na to si pamätám veľmi dobre. Bolo to v Štúrove, kde sa v roku 1979 konalo finále Československého pohára družstiev dorastencov vo vzpieraní. Nášmu tímu z VSS sa darilo, medailová priečka nám ušla iba o vlások. Museli sme sa uspokojiť so štvrtým miestom," zaspomínal si I. Fonyi na svoje vzpieračské začiatky. "V tých rokoch som na Slovensku síce nepatril medzi vzpieračskú elitu, ale mal som radosť aj z úspechov, ktoré som dosiahol v rámci mesta či kraja. V roku 1986 som na majstrovstvách Východoslovenského kraja mužov v Krásnohorskom Podhradí vybojoval prvé miesto v hmotnostnej kategórii do 75 kilogramov. V roku 1990 som absolvoval masérsky kurz a získal pre túto činnosť certifikát. Od tej chvíle ma viac bavilo pred pretekmi pomáhať kolegom vzpieračom masírovaním, ako súťažiť. Ako masér som sa postupne prepracoval až do realizačného tímu reprezentantov ČSSR a neskôr Slovenska. O priaznivých účinkoch masáže by mohli veľa hovoriť moji kamaráti - reprezentanti, Juraj Barbarič, Ondrej Kutlík, Rudolf Lukáč, Jaro Jokeľ, Viktor Gumán, alebo trojnásobný majster sveta Martin Tešovič."

Blahodarné účinky jeho masérskeho umenia mali možnosť oceniť aj zamestnanci bývalej Hutníckej druhovýroby, kde v rokoch 1991 - 1993 Imrich Fonyi pôsobil ako masér v saune. Masíroval nielen zamestnancov, ale po pracovnom čase aj športovcov, hlavne rekreačných bežcov. Na vzpieranie však nikdy nezabudol. Od svojich tridsiatich piatich rokov stále navštevuje posilňovňu a svedomito trénuje, dnes už ako člen Mestského klubu vzpierania a silových športov v Košiciach.

Sily si s rovesníkmi rozhodol zmerať v roku 2006 na slovenskom šampionáte veteránov vo vzpieraní v Hlohovci. Vyhral, a to ho natoľko povzbudilo, že začal znovu intenzívnejšie trénovať. Majstrovský titul získal aj v ďalších troch rokoch (2007, 2008, 2009). V roku 2008 kvôli zraneniu a operácii kolena vynechal majstrovstvá Európy veteránov v Českej republike, ale vlani sa už pripravoval na tohtoročné šampionáty. "V apríli sa v Hlohovci znovu budú konať majstrovstvá Slovenska. V júni sa uskutočnia v Rakúsku majstrovstvá Európy a v septembri by som sa chcel zúčastniť v Poľsku majstrovstiev sveta. Plne trénujem, zatiaľ mi zdravie slúži a keď budem mať aj kúsok športového šťastia, verím, že uspejem," vyslovil prianie.

Imrich Fonyi tiež rád hrá hokej a od roku 2006 je stabilným členom hokejového tímu divízneho závodu Vysoké pece, ktorý každoročne patrí k favoritom majstrovstiev U. S. Steel Košice a úspešne bojuje o niektorú z medailí.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...