Vyhľadávanie:

Nápoj lásky

Nápoj lásky

ŠDK uvádza v piatok a sobotu premiéru opery G. Donizettiho

Opera Štátneho divadla Košice (ŠDK) pripravila pre divákov na sobotu, 25. mája, premiéru komickej opery Gaetana Donizettiho (1797 - 1848) Nápoj lásky. Taliansky skladateľ skomponoval toto dielo na objednávku milánskeho divadla Teatro della Cannnobiana za neuveriteľných iba 14 dní. Napriek krátkosti času vznikla komická opera s výraznými postavami a nádhernými melódiami. Premiéru mala v roku 1832 a diváci ju prijali s nadšením.

S košickým operným súborom dielo naštudoval známy slovenský režisér Miroslav Fischer, ktorý doteraz režijne pripravil vyše 150 inscenácií. Drží sa zásady, že úlohou režiséra je stvárniť pravdu na javisku a je zásadne proti, aby menil smer, ktorý určil autor. To iba dezorientuje diváka, vraví. "Povinnosťou režiséra je doviesť myšlienky autora k divákovi zrozumiteľne, aby pochopili vnútorný obsah diela. Dielo by nemal prerábať, nech si radšej vytvorí nové dielo sám."

Dej opery sa odohráva v talianskej dedine na začiatku 18. storočia. Príbeh hovorí o láske, vášni, prekážkach. Postavu Adiny alternujú Aneta Mihályová a Michaela Várady, Nemorina naštudovali Peter Berger, Jaroslav Dvorský a Ondrej Šaling. Kostýmy navrhla Danica Hanáková, scénu Ján Hanák. Operu s orchestrom a zborom ŠDK hudobne naštudoval Karol Kevický.

Druhá premiéra Nápoja lásky bude v sobotu, 26. mája.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...