Vyhľadávanie:

Náš Ficík na skvelom druhom mieste

Náš Ficík na skvelom druhom mieste

Na medzinárodnej súťaži Najzdatnejší hasič Rakúska – TFA Austria 2015 aj Slováci

V sobotu 23. mája 2015 sa v rakúskom meste Siegendorf uskutočnil dvanásty ročník prestížnej medzinárodnej súťaže Najzdatnejší hasič Rakúska – TFA Austria 2015, na ktorej sa zúčastnilo 65 profesionálnych i dobrovoľných hasičov z Rakúska, Nemecka, Slovenska, Maďarska, Luxemburska a Českej republiky. Slovenských hasičov na nej reprezentovali Adrián Ficík zo Závodného hasičského útvaru U. S. Steel Košice, Erik Remák z HaZZ Michalovce a Vlastimil Tomovič z HaZZ Trnava.

Súťaž pozostávala zo štyroch náročných disciplín, ktoré museli hasiči zdolať s desaťminútovými odstupmi. V prvej mali za úlohu vybehnúť v plnej hasičskej výstroji s autonómnym dýchacím prístrojom o hmotnosti približne pätnásť kilogramov po únikovom schodisku na jedenáste podlažie a potom aj dole. V druhej disciplíne museli súťažiaci na hasičskej striekačke kohútovým ventilom pustiť vodu do hadíc, potom ich rozvinúť a prúdom vody z prúdnice zraziť terčík, potom hadicu naplnenú vodou dotiahnuť naspäť a prúdnicu uložiť do dreveného boxu, odkiaľ nesmela prečnievať. V tretej z disciplín bolo treba najskôr preniesť hasičský rebrík a oprieť ho o konštrukciu drevenej veže a vyniesť dve pätnásťkilogramové záťaže v rukách po dvojramenných drevených schodoch na vyše dvanásť metrov vysokú plošinu a následne vytiahnuť zo zeme pomocou lana dve hadice B. Nasledovalo znesenie záťaže dolu po schodoch a jej uloženie na vyznačené miesto, presunutie hasičského rebríka na pôvodné miesto a po montáži hubice na prúdnicu dobehnutie do cieľa. V poslednej disciplíne mali súťažiaci za úlohu šesťkilogramovým kladivom udierať do hammer boxu dovtedy, kým nepresunuli bremeno na požadovanú vzdialenosť, potom preniesť záťaž cez dva drevené tunely, 80-kilogramovú figurínu do vzdialenosti sto metrov a prekonať pomocou lana tri metre vysokú bariéru.

„Už minulý rok to bolo veľmi náročné, ale tohto roku zase počas celých pretekov pršalo. Musel som dávať veľký pozor, pretože sa šmýkalo. Najviac mi dala zabrať posledná disciplína spočívajúca v prenose 80-kilogramovej figuríny. Bola celá mokrá a oveľa ťažšia... A pri prekonávaní bariéry som sa šmykol a spadol, ale zvládol som to,“ povedal po súťaži Adrián Ficík, ktorý v kategórii mužov od 35 do 40 rokov obsadil veľmi pekné 2. miesto.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...