Vyhľadávanie:

Naše rúry pod zemou, nad zemou i vo vode

Naše rúry pod zemou, nad zemou i vo vode

Prvú špirálovo zváranú rúru sme vyrobili pred päťdesiatimi rokmi

Bezmála 25 tisíc kilometrov rúr, čo je viac ako tri milióny sedemsto tisíc ton, vyrobili v rúrovni divízneho závodu Radiátory a rúry počas uplynulých päťdesiat rokov. Aj keď sa dostupné historické pramene v dátume spustenia výroby v provizórnej zvarovni rúr o zopár dní rozchádzajú (jeden dátum hovorí o 12. februári, druhý o 22. februári), isté je, že práve vo februári 1960 vyrobili v prevádzke v Bočiari prvú rúru v tom období najmodernejším spôsobom - špirálovým zvarom. Zváračov rúr pre košickú hutu zaučili a zaškolili ostravskí odborníci.

"V tom čase sme vyrábali rúry o priemeroch 530 až 720 milimetrov, pričom projektovaná kapacita zvarovne bola 40 tisíc ton," uviedol vedúci oddelenia zváranie a technológia divízneho závodu Radiátory a rúry Michal Vaľko. "Až kým sme vo firme nespustili výrobu valcovaných zvitkov, materiál na výrobu rúr sme dostávali z bývalého Sovietskeho zväzu, ktorý bol aj naším hlavným odberateľom. Košické rúry našli uplatnenie vo firme pri jej výstavbe, neskôr aj pri výstavbe medzinárodných trás ropovodu Družba a plynovodu Bratstvo. Postupne v prevádzke dobudovali aj technológiu na izoláciu rúr bitúmenom."

Ďalší historický moment sa viaže k 4. máju 1972, kedy spustili výrobu rúr v novej hale Rúrovni II. Tá už bola situovaná v areáli podniku. Zariadenie československej výroby, projektované na 70 tisíc ton, umožnilo vyrábať rúry priemerov 508 až 1 420 milimetrov.

"Po rozpade trhov RVHP (Rady vzájomnej hospodárskej pomoci) po roku 1990, kam smerovala produkcia našich rúr, podnik v roku 1991 ukončil výrobu v prevádzke Rúrovňa I. Produkcia aj naďalej klesala, až na minimum 33 tisíc ton v roku 1993. V tom období bolo otázkou prežitia čím skôr prejsť na výrobu rúr v rozmeroch, akostiach a štandardoch používaných v Európe, ktoré boli odlišné od zvyklostí v krajinách RVHP. V priebehu roku 1992 bola modernizovaná zváracia technika, do prevádzky uvedené zariadenia na ultrazvukovú kontrolu zvarov po tlakovej skúške a kontrolu koncov rúr," približuje situáciu spred rokov M. Vaľko. "V tom istom roku sme naše rúry, používané na prepravu pitnej vody, začali z vnútornej strany izolovať cementovou maltou. Umožnila to nová výrobná linka uvedená do prevádzky. Ďalšie modernizačné akcie po roku 2000 sledovali rozšírenie sortimentu a zvýšenie produkcie. K najvýznamnejším patrila modernizácia formovacích liniek, ktorá umožnila vyrábať rúry už od priemeru 400 milimetrov. Premiestnenie jednotlivých výrobných uzlov v roku 2002 prispelo k rozšíreniu rozsahu vyrábaných dĺžok rúr zo štrnásť na osemnásť metrov. Zákazníci ich preferujú najmä pri výstavbe diaľkovodov, pretože umožňujú obmedziť počet spojov na trase," priblížil modernizáciu výroby rúr hlavný technológ divízneho závodu.

V súčasnosti pracuje pri výrobe rúr v štvorzmennej prevádzke bezmála tristo zamestnancov. Sortiment zahŕňa rúry priemerov od 400 do 1 400 milimetrov, hrúbok päť až štrnásť milimetrov v maximálnej dĺžke 18 metrov.

"Pracujeme na dvoch formovaco - zváracích linkách, na ktorých sa pás z teplých zvitkov kontinuálne formuje do požadovaného priemeru a zvára metódou pod tavivom," zasväcuje do tajov výroby rúr M. Vaľko. "Nasledujú kontroly zvaru ultrazvukom, röntgenom, tlaková skúška, príprava koncov na zváranie na trase. Systém riadenia kvality je certifikovaný podľa EN ISO 9001, EN ISO 14 001, EN ISO 3834, prevádzka výroby rúr je držiteľom systémového certifikátu API Q1 spoločnosti American Petroleum Institute i smernice pre tlakové nádoby EG 97/23 EG."

Produkcia rúrovne U. S. Steel Košice smeruje najmä do krajín Európskej únie, kde sa používajú hlavne na výstavbu trás na prepravu vody, plynu, ropy či tepla, ale aj na stavebné účely. Možno vás prekvapí, že naše rúry slúžia aj ako nosné stĺpy lyžiarskych vlekov, v Škótsku z nich vybudovali rybie farmy, v prístave Koper v Slovinsku ich použili ako pilóty, ba našli by ste ich aj vo Švajčiarsku pod zemou v známom výskumnom centre CERN, kde sú súčasťou urýchľovača častíc.

"V budúcnosti by sme chceli pri výrobe rúr predovšetkým stavať na našich výhodách," informoval riaditeľ divízneho závodu Radiátory a rúry Jaroslav Grutka. "Sú nimi dodávky zvitkov z našej valcovne - dokážeme tak operatívne reagovať na požiadavky zákazníkov a v spolupráci so špecialistami Výskumu a vývoja USSE operatívne riešiť aj ich špeciálne technické požiadavky. K väčším technickým výzvam, ktorých prínosom by bola komplexná dodávka izolovaných rúr najmä na plynovody, patrí postavenie linky na izoláciu rúr polyetylénom a modernizácia ultrazvukovej techniky."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...