Vyhľadávanie:

Našli sme spôsob a pravidlá na zvládnutie pandémie

Našli sme spôsob a pravidlá na zvládnutie pandémie

Spoločnosť Deloitte, ktorá poskytuje klientom audítorské služby, consulting, daňové, právne, transakčné poradenstvo a poradenstvo v oblasti riadenia rizík, zorganizovala 15. apríla online podujatie pod názvom CFO Platform Slovakia prostredníctvom platformy Zoom. Účasť na podujatí prijal za našu spoločnosť Miroslav Kiraľvarga, viceprezident  pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj a podnikania a prezident Republikovej únie zamestnávateľov.

Spolu s ním o makroekonomických výhľadoch, situácií na trhu, možnostiach využitia podpory z verejných zdrojov a svojich praktických skúsenostiach diskutovali: Peter Medviď, generálny riaditeľ BSH Drives and Pumps, David Marek, hlavný ekonóm a riaditeľ na oddelení Clients & Markets, Deloitte Česká republika, Martin RybárWolda Grant z Deloitte Slovensko.

„Očakávali sme, že začiatkom roka 2020 sa začne situácia na trhu s oceľou oživovať a bude mať rastúci trend a aj sa to tak ukazovalo, no zrazu prišiel Covid-19. S tým nikto nerátal a šírenie pandémie začalo mať taký rýchly celosvetový priebeh, že to zasiahlo všetky trhy, nielen trh s oceľou. Aj z toho dôvodu sme skoro celý minulý rok išli iba na dve tretiny celkovej kapacity výroby a zároveň sme prijímali všetky tie opatrenia, ktoré boli veľkou neznámou a postupne sa implementovali v priemysle a biznise a boli aj nákladovo náročné. Na konci minulého roka, napriek tomu, že pandémia bola stále prítomná, sme dokázali aj na Slovensku nájsť spôsob a pravidlá ako s ňou fungovať a mohli sme tak postupne spustiť i ďalšiu tretinu kapacity našej výroby. Tento rok začal veľmi dobre a potvrdili sa naše očakávania z konca roka 2019. Ceny oceliarenských výrobkov prudko rastú a nie je to iba tým, že hutnícke spoločnosti zvyšujú ceny, ale je to vyvolané zvýšeným dopytom po oceli, čo má dopad na zvýšený dopyt po surovinách, najmä u komodít ako železná ruda, pelety, ktorých ceny rastú veľmi rýchlo. Ceny našich produktov tak kopírujú tento rast“, povedal v diskusii Miroslav Kiraľvarga a dodal: „Prvý kvartál, ktorý je za nami, bol úspešný a zatiaľ očakávame, že dopyt po oceli bude pokračovať“.

Tieto slová potvrdila i prezentácia Davida Mareka, podľa ktorej je globálny ekonomický výhľad i napriek ďalšej vlne pandémie pomerne optimistický. Diskutujúci hovorili aj o finančných nástrojoch EÚ, ktoré sú príležitosťou pre zvládnutie krízy spôsobenej pandémiou Covid-19 ako je Plán obnovy a odolnosti. S ním súvisia aj investície do nových moderných a zelených technológií, Slovensko preto čaká investičný boom. Tieto investície by mali byť rozumne investované tak, aby sa nám vrátili a zároveň pomohli dobiehať životnú úroveň vyspelých krajín EÚ. Najmä v kvalite životného prostredia zaostávame o viac ako 15 % a vo vedomostiach a zručnostiach o viac ako 20 % oproti vyspelej časti EÚ. Zaujímavý bol aj výsledok prieskumu medzi finančnými riaditeľmi v strednej Európe, ktorý zistil, že slovenskí finanční riaditelia sú pesimistickejší, pokiaľ ide o finančné vyhliadky, ako finanční riaditelia v ostatných krajinách strednej Európy.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...