Vyhľadávanie:

Obzretie sa za letom očami železiarov

Obzretie sa za letom očami železiarov

Víťazné snímky fotosúťaže Ocele východu Moja dovolenka

Autori troch víťazných fotografií súťaže Moja dovolenka, ktorú pripravila redakcia Oceľ východu, si minulý týždeň v piatok, 3. októbra, prevzali ceny 3000, 2000 a 1000 korún (99,58 e, 66,39 e, 33,19 e). Trojici výhercov - Radovanovi Kobularčíkovi z BSC Európa, Petrovi Hudákovi z divízneho závodu Doprava a Ladislavovi Takácsovi z úseku predaj k úspechu blahoželal a výhry odovzdal riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice Ján Bača.

Súťaž oslovila 42 autorov - zamestnancov U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností, ktorí do redakcie zaslali 111 fotografií. O najkrajších rozhodla odborná porota.

Spolu s výhercami sme sa zhodli na tom, že železiari radi zaznamenávajú dianie okolo seba, najčastejšie a najradšej fotia svojich najbližších. Obľúbenou témou sú tiež zvieratá a krásy prírody. Tohtoročná súťažná téma bola aj malou ukážkou toho, ako a kde zaujímavo prežívajú dni voľna. Do zbierky kontinentov, ktoré boli cieľom dovolenkových trás, chýbala iba Austrália.

Pre všetkých máme dobrú správu. V podobných súťažiach budeme pokračovať. A určite nebudete musieť čakať až do budúceho leta. Sledujte Oceľ východu. Dozviete sa viac. Už čoskoro.

1. miesto: Radovan KOBULARČÍK

Fotografovaniu sa venuje približne päť rokov. V súčasnosti vlastní už druhý digitálny fotoaparát a na CD má uložené desaťtisíce fotografií. "Približne polovicu fotiek tvorí rodina. Zvyšok sú fotografie, ktoré manželka pomenovala ako 'pohľadnicové', teda fotky zachycujúce krásy prostredia, vhodné tak akurát na pohľadnicu, napríklad loďka v azúrovom mori, domček v hmle a podobne. Takéto fotografie sa väčšinou neoplatí vyvolať do albumu a končia v 'zásuvke', ale napriek tomu tieto témy fotografujem rád. Najradšej chodím fotiť sám, pretože ma nikto nenaháňa a ja na druhej strane nikoho nezdržujem," prezradil čo-to zo zákulisia tvorby odborník na webové aplikácie. Páčia sa mu večerné fotografie, to nakoniec dokumentuje aj víťazná snímka. "Vznikla v Chorvátsku na Makarskej riviére. Vybral som sa cielene na pláž fotiť dcérku pri západe slnka. Bola náhoda, že som natrafil na skupinku Talianov, ktorí sa zabávali skákaním do mora. Zaujali ma a tak som ich fotil. Urobil som veľa záberov, do súťaže som vybral jednu snímku, ktorú som nazval Let letom."
Úspech v súťaži Ocele východu nie je pre tohto autora jediným. Svoje fotografie zverejňuje aj na rôznych webových fotografických fórach. Zaujímajú ho názory ostatných ľudí, ktorí snímky s obľubou komentujú. Zvyčajne pozitívne.

2. miesto: Peter HUDÁK

"Som fotograf amatér, zvyčajne beriem fotoaparát do ruky iba keď idem na dovolenku," charakterizoval sa vodič rušňa. "Tak to bolo aj pri vzniku jednej z troch fotografií, ktorú som sa rozhodol poslať do súťaže. Záber vznikol na Ukrajine pri Azovskom mori, kde som tohto roku dovolenkoval. Tunajšie bahno má vraj liečivé účinky. Ľudia sa ním natierajú a potom skáču do vody, aby sa očistili. Fotografia vznikla spontánne pri pohľade na cudzích ľudí, ktorí sa očividne zabávali," vysvetlil pozadie snímky, ktorá zaujala porotu.

3. miesto: Ladislav TAKÁCS

"Na snímke je môj 6-ročný syn Lacko," komentoval jednu z víťazných fotografií predajca plechov. "Na tejto šmykľavke som nafotil približne desať záberov, použiť sa dal iba jeden. Fotoaparát som mal v podvodnom puzdre, ale začalo mi doň zatekať, tak som musel skončiť. Do súťaže ma viac menej 'dotlačila' manželka a ona aj urobila výber. Povedala, pošli túto. Napokon som naozaj poslal iba túto jednu fotku a ako vidieť, zaujala. Fotím rád, najviac samozrejme rodinu a potom všetko, čo sa mi zdá pekné, čo ma zaujme," uviedol úspešný autor.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...