Vyhľadávanie:

Oceľ - dokonalý príklad obehového hospodárstva

Oceľ - dokonalý príklad obehového hospodárstva

Odpoveď na globálny problém plytvania potravinami

Uznávajúc dôležitú úlohu, ktorú zohrávajú potraviny v našom živote, sú nasledujúce štatistiky prekvapujúce, priam šokujúce. Podľa Organizácie spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (UN FAO), zhruba tretina potravín vyrobených na svete pre ľudskú spotrebu sa ročne na naše taniere nikdy nedostane. To predstavuje približne 1,3 miliardy ton potravín (UN FAO, 2018). Každý rok by takéto množstvo dokázalo nasýtiť 3 miliardy ľudí, čo je štyrikrát viac, ako počet ľudí trpiacich podvýživou na tejto planéte (UN FAO, 2018). Len v samotnej Európe sa podľa odhadov ročne znehodnotí, respektíve premárni a vyhodí 88 miliónov ton jedla (Európsky parlament, 2017).

Ako je možné, že tak veľa vyhadzujeme, že tak plytváme? Dôvody sú nespočetné. Pri hľadaní príčin spomínaného problému je potrebné pozrieť sa na celý dodávateľský reťazec potravín. Ten sa týka nielen nás konzumentov, hotelov a reštaurácií, ktoré vyhadzujú nezužitkované potraviny, ale aj obchodov a supermarketov, ktoré sa jednoducho zbavujú potravín, ktoré sa im nepodarilo predať. Nesmieme tiež zabudnúť na počiatočné fázy dodávateľského reťazca. Konkrétne hovoríme o jedle na farmách, ktoré poľnohospodári, stroje vyhadzujú. A to ešte predtým, ako sa dostanú do obchodov s potravinami.

Zrejme sa pýtate, prečo je to tak. Pri hľadaní odpovede na túto otázku možno postačí pozrieť sa na správanie nás - konzumentov.  Čo zohľadňujeme pri nákupe potravín? Za svoje peniaze chceme “value for money”, teda hodnotu za peniaze. Vezmime si príklad rajčín. Rajčiny by nemali byť príliš veľké, ani príliš malé. Asymetrickosť a chybičky krásy tiež nie sú žiadaným aspektom pri výbere.  Aj preto sa obrovské množstvo potravín zahadzuje už na poliach, kde počítače stanovujú či produkt, teda rajčina, spĺňa požadované vizuálne štandardy. Produkt jednoducho musí vyzerať dobre a lákavo. A čo tak nákup počas zimného obdobia? Aj napriek tomu, že sa v našich končinách zelenina v tomto období nedopestuje, nesiahneme po “čerstvých” rajčinách, alebo zelených fazuľkách?

V tejto súvislosti vás nabádame k tomu, aby sme sa spoločne zamysleli nad tým, akú úlohu zohráva obalový materiál pri riešení problému plytvania potravinami. Obalové materiály potraviny nielen  chránia, ale tiež predlžujú ich trvanlivosť.

Pozrime sa konkrétne na príklad ocele. Práve obaly vyrobené z ocele predstavujú efektívny, zodpovedný a ekologický spôsob balenia potravín. Vďaka svojej pevnosti, celkovým ochranným vlastnostiam a skladovateľnosti, zostáva konzervované jedlo čerstvé dlhšie, pričom si zachováva svoju chuť aj  živiny – a tak je  menej náchylné k tomu, aby sa zbytočne vyhadzovalo a plytvalo sa ním. Oceľ je tak nielen dokonalým príkladom obehového hospodárstva, uzavretého cyklu a trvalej udržateľnosti, ale ako obalový materiál je skvelou odpoveďou na globálny problém plytvania potravinami.


(Údaje prevzaté z organizácie APEAL, https://www.apeal.org/)              

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...