Vyhľadávanie:

Oceľ v domácich spotrebičoch

Oceľ v domácich spotrebičoch

Veľká súťaž – nájdete v šiestom súťažnom videu

Domáce spotrebiče tvoria neoddeliteľnú súčasť našich domovov. Či už ide o chladenie potravín, varenie, pranie alebo pozeranie televízie, žiadna z týchto bežných činností by nebola možná bez modernej bielej a čiernej techniky. Oceľ má nezastupiteľné miesto pri výrobe týchto našich každodenných pomocníkov. Telo chladničky, kompresor, konštrukčné časti a povrchové diely práčok či zadné steny televízorov sú vyrábané práve z ocele. V priemere tvorí oceľ až dve tretiny hmotnosti typického spotrebiča pre domácnosť.

Dnes má každý užívateľ na spotrebiče len tie najvyššie nároky. Okrem dlhej životnosti a štýlového dizajnu očakáva aj kvalitné spracovanie.  Pri dosahovaní týchto parametrov je oceľ nenahraditeľným prvkom. Spotrebiče so špeciálnym dôrazom na povrchovú estetiku si vyžadujú ešte sofistikovanejšie produkty. Práve z uvedených dôvodov sa pre povrchové diely spotrebičov v čoraz väčšej miere začali používať napríklad ocele s organickými povlakmi, ktoré majú nielen vylepšenú a sofistikovanú povrchovú úpravu, ale zároveň sa dajú veľmi dobre formovať bez toho, aby to malo vplyv na korózne vlastnosti alebo dizajn.

Medzi zákazníkov, ktorí z plechov z U. S. Steel Košice vyrábajú elektro spotrebiče, patria takmer všetky známe značky, ktoré môžeme nájsť v ponuke predajcov. Spoločnosti Electrolux, Whirlpool alebo Gorenje vyrábajú z našich ťažných akostí vonkajšie krycie panely pre svoje chladničky.

Je dôležité podotknúť, že sme ako výrobca súčasťou komplexného výrobného cyklu chladničiek. To znamená, že okrem jej povrchových dielov a konštrukčných častí sa z našej ocele vyrábajú tiež kompresory a motory. Tie sú vyrábané mnohými spoločnosťami zapojenými v subdodávateľskom reťazci. Patria sem spolocnosti ako Nidec/Embraco alebo Secop. Samozrejme, tieto elektro súčasti sa nepoužívajú iba v chladničkách. Svoju významnú úlohu plnia tiež v práčkach, umývačkách riadu a ďalších spotrebičoch bielej techniky.

Z nášho materiálu sa vyrábajú tiež umývačky riadu Bosch, voľne stojace sporáky Mora a ďalšie kuchynské spotrebiče značky Whirlpool.

Zaujímavým príkladom spolupráce našej fabriky s výrobcom elektroniky je naše partnerstvo so značkou Samsung. Tá dokáže vďaka nami vyvinutej oceli s tenkým organickým povlakom (označovanom v skratke TOC) vyrábať svoje ploché televízory s použitím tohto nášho plechu s vylepšenými parametrami. Práve materiál TOC dodáva zadnej časti televízora estetický povrch odolný voči odtlačkom prstov zachovávajúc si svoju vynikajúcu koróznu odolnosť. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam si však materiál TOC nachádza svoje miesto čoraz viac aj v ostatných výrobkoch bielej techniky.

Naša spoločnosť tiež produkuje väčšinu plechov spotrebúvaných v slovenskom závode firmy Protherm, vyrábajúcej vykurovaciu techniku, čo z nás robí ich hlavného dodávateľa.

V súčasnej dobe stále viac nachádzajú svoje využitie vo vykurovaní aj tepelné čerpadlá. Naši zákazníci ako napr.  Stiebel Eltron vyrábajú takéto moderné čerpadlá práve z ocele z U. S. Steel Košice. Taktiež sa naše plechy využívajú pri výrobe klimatizácií, či boilerov značky Tesy.

Z pohľadu životného prostredia je výbornou správou, že až viac ako 90% elektrických spotrebičov sa po uplynutí ich životnosti recykluje. V tom hrá jednoznačne kľúčovú úlohu oceľ, ktorú je možné opätovne, plnohodnotne, do nekonečna recyklovať. Materiál, ktorý je dnes chladničkou, sa môže jednoducho transformovať a v budúcnosti sa z neho môže vyrobiť napríklad automobil. Recyklácia ocele predstavuje funkčný model obehovej ekonomiky, ktorý je súčasťou aj vášho každodenného života.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...