Vyhľadávanie:

Oceľ v obalovom priemysle

Oceľ v obalovom priemysle

Veľká súťaž – nájdete vo štvrtom súťažnom videu

Využívanie ocele pre obalový materiál predstavuje efektívny, zodpovedný a ekologický spôsob balenia potravín a priemyselných látok. Oceľ poskytuje plechovkám a konzervám výnimočné vlastnosti, vďaka ktorým si jedlo zachováva svoju vôňu, chuť, vitamíny a všetky nutričné hodnoty a to bez konzervantov a aditív. Plechovky sú mimoriadne odolným obalom hlavne voči mechanickému poškodeniu a tým chránia svoj obsah pred kontamináciou inými látkami a baktériami. Preto sú najlepším konzervantom. Plechovka je teda nepriepustné, hermeticky uzatvorené balenie, ktoré je možné skladovať aj bez potreby chladenia. Vďaka tomu je zabezpečená dlhodobá trvanlivosť potravín v akýchkoľvek skladovacích podmienkach bez toho, aby bol obsah plechovky znehodnotený. Potraviny balené v pocínovaných plechovkách majú najvyššiu trvácnosť v porovnaní s inými obalovými materiálmi.

Spoločnosť U. S. Steel Košice vyrába  elektrolyticky pocínované plechy, ktoré sú vstupným materiálom pre kompletné portfólio obalových výrobkov spĺňajúcich tie najprísnejšie normy. Naši zákazníci používajú náš materiál hlavne na výrobu potravinových plechoviek na ovocie, zeleninu, mäsové a rybie produkty a rovnako  aj na zaváracie viečka. Medzi najznámejšie značky balené v plechu vyrobenom v USS Košice patrí zelenina Bonduelle, mäsové produkty od Hamé, sušené mlieko Nestle, tuniak Rio Mare, pochutiny od Kellogs a Pringles a potrava pre zvieratá od Pedigree, Mars, Whiskas. Korunkové uzávery z našej ocele môžeme nájsť na nápojových fľašiach Coca Cola, Plzenský Prazdroj, Heineken alebo Carlsberg. Okrem potravín sa obalový materiál z produkcie U. S. Steel Košice používa napríklad pri technických aplikáciách v stavebníctve na balenie technických pien a lepidiel. Významnou oblasťou je taktiež výroba technických obalov pre farby a laky, ide predovšetkým o produkty od spoločnosti Chemolak, Tikurilla a Akzo Nobel. Náš materiál je rovnako používaný pre výrobu dekoratívnych obalov a produktov osobnej hygieny v podobe aerosólov u značiek ako Nivea či Adidas. Z ocele vyrobenej u nás sa vyrábajú napríklad aj plynové náplne do varičov na turistické účely.

Téma obalových materiálov sa dotýka každého z nás.  Pri nakupovaní potravín a iných výrobkov nakúpi priemerný Európan až 174 kg obalového materiálu ročne, čo v Európe predstavuje 89 mil. ton za rok. Pre podporu recyklácie obalov sa začiatkom roku 2022 spustí systém zálohovania plastových PET fliaš, ale aj plechoviek. Oceľ má však už dnes veľmi vysokú mieru recyklácie. Viac ako 82% vyprodukovaných obalových materiálov z ocele sa v EÚ recykluje.

Separácia ocele je vďaka jej magnetickým vlastnostiam oveľa jednoduchšia ako pri iných druhoch odpadu. Nie však všetky plechovky je možné separovať pomocou magnetu. Oceľové áno. Tento materiál je možné recyklovať neobmedzene, a to bez straty na kvalite. Premena odpadu na výrobnú surovinu je v oceliarniach samozrejmosťou. Separovaný odpad a recyklácia šetria základné suroviny, vodu, energiu a prispievajú k zníženiu produkcie CO2 čím sa zmierňuje dopad na životné prostredie. Aj preto je oceľ z pohľadu obehovej ekonomiky ideálnym materiálom pre obalový priemysel.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...