Vyhľadávanie:

Ocele pre automobilový priemysel

Ocele pre automobilový priemysel

Automobily dnes tvoria neodmysliteľnú súčasť nášho života. Budúcnosť automobilov si vyžaduje energeticky efektívne a ekologickejšie vozidlá, ktoré budú emitovať menej CO2.  Zníženie hmotnosti automobilu, ktoré vedie k zníženiu emisií, je možné dosiahnuť vďaka novým materiálom. Oceľ predstavuje základný materiál pre výrobu automobilov. V typickom automobile tvorí približne 60 % celkovej hmotnosti. Nachádza sa vo väčšine komponentov. Aj keď väčšina dnešných áut má plastové nárazníky a zvyšuje sa aj podiel hliníka, oceľ je stále výrazne najpoužívanejším materiálom pri výrobe karosérie. Spracovanie hliníka je v porovnaní s oceľou technicky, cenovo aj ekologicky náročnejšie, navyše aj automobily s hliníkovou karosériou používajú vysokopevnú oceľ pre nosnú konštrukciu. Napríklad v Audi Q7, ktoré má hliníkovú karosériu, nájdete podlahu z ocele vyrobenej v U. S. Steel Košice. Je zrejmé, že oceľ si zachová dominantný podiel v európskych automobiloch aj v budúcnosti.

Významnú úlohu pri znižovaní hmotností automobilov budú mať nové akosti automobilových ocelí. Ocele s vysokou pevnosťou označované ako AHSS prinášajú výrazne vyššiu pevnosť v ťahu a zároveň majú dobrú ťažnosť, teda je ich možné dobre tvarovať. Práve nové akosti ocele s vysokou pevnosťou v ťahu, ktoré pomôžu zachovať pevnosť aj pri znížení hmotnosti, zaznamenajú v najbližších 5 rokoch,  podľa štúdie IHS Markit, výrazný rast.

V U. S. Steel Košice vyrábame celé portfólio ocelí pre automobilový priemysel.

Ťažné akosti ocele sú nosným výrobkom našej firmy a z hľadiska tvárnenia a spracovania sú jedny z najnáročnejších a najkomplexnejších ocelí.  Vyrábajú sa z nich napr. vnútorné dvere Audi A3 a ŠKODA Octavia.  BH ocele sú vhodné pre tvárnenie za studena a majú vysokú odolnosť voči plastickej deformácii. Majú dobrú odolnosť voči vydutiu a s pozinkovaným povrchom pre vyššiu životnosť ich dodávame napríklad. pre Daciu Renault.

Novou generáciou sú ocele s vysokou pevnosťou. Dvojfázové ocele sú univerzálnym materiálom pre automobilový priemysel vďaka svojej zlepšenej tvárniteľnosti, schopnosti absorbovať energiu nárazu a schopnosti odolávať únave.  Vyrábame ocele DP s pevnosťou od 600 MPa až po 980 MPa. DP ocele s vyššou tvárniteľnosťou  (DP 800 HF) dodávame napr. pre A-stĺpik Škoda Octavia.

Za tepla valcované a morené ocele typu DP a ťažné akosti ocelí sa využívajú aj pre výrobu oceľových kolies  napríklad pre osobné automobily VW, Mercedes, KIA/Hyundai, Suzuki, Škoda, PSA, taktiež nákladné automobily a autobusy  Mercedes, MAN a iné, ďalej pre poľnohospodárske stroje New Holland, Class, Kubot a záhradkársku techniku Stiga.

Z našej ocele DP600 sa vyrábajú aj oceľové  disky Versastyle, ktoré vyzerajú ako hliníkové disky, vďaka špeciálnej technológii výroby s prísnou  toleranciou hrúbky ráfika. U. S. Steel Košice vyvíja a vyrába nové akosti ocelí pre bezpečnejšie a ekologickejšie automobily. 

Región Košíc má neuveriteľný potenciál. Zároveň je však ťažko skúšaným regiónom, pretože mnohé priemyselné aktivity sa budú musieť transformovať. Práve kvôli spravodlivému prístupu k regiónom, ktoré budú čeliť problémom spojeným so znižovaním emisii skleníkových plynov bol zriadený Fond spravodlivej transformácie. Pre Slovensko je alokovaná čiastka 459 miliónov Eur. Pokiaľ ide o transformáciu odvetví s vysokou úrovňou skleníkových plynov, ku ktorým patrí aj hutníctvo,  podpora by mala byť zameraná na zavádzanie nových postupov a technológií. O toto sa budeme v U. S. Steel Košice snažiť v najbližších mesiacoch a určite sa zúčastníme výziev,  do ktorých predložíme naše projektové zámery. 

Okrem znižovania emisií sa chceme podieľať aj na projektoch na podporu digitalizácie a  obehového hospodárstva.  

Chceme byť aj naďalej spoľahlivým dodávateľom ocelí, a to nielen pre automobilový priemysel. Súčasne však chceme zostať spoločnosťou zodpovednou voči komunite a životnému prostrediu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...