Vyhľadávanie:

Oceliari žiadajú od Bruselu rovnaký meter

Oceliari žiadajú od Bruselu rovnaký meter

Nových antidampingových opatrení proti dovozu čínskej ocele sa dočkali 6. apríla tohto roku európski oceliari, keď Európska komisia rozhodla o uvalení trvalých ciel na  oceľové zvitky valcované za tepla, ktoré  sa v závislosti od jednotlivých produktov pohybujú od 18,1 do 35,9 percenta. 

Európske združenie výrobcov ocele EUROFER a U. S. Steel Košice tiež žiadali uplatniť predbežné antidumpingové opatrenia aj voči Brazílii, Iránu, Rusku, Srbsku a Ukrajine.

„Niet pochýb o tom,  že každá z uvedených piatich krajín používa dampingové metódy, čo poškodilo oceliarsky priemysel. Rozhodnutie o neuvalení ciel by predstavovalo pozvánku pre tieto krajiny k ďalšiemu zvyšovaniu dumpingu umelo lacných dovozov do Európskej únie a pretrvávajúcemu zvyšovaniu nadmerných kapacít ocele,“ uviedol ešte pred rozhodnutím Európskej komisie Scott Buckiso, prezident  spoločnosti U. S. Steel Košice žiadajúcej dodržiavanie rovnakých pravidiel na trhu s oceľou pre všetkých.

Výzvu EUROFER-u a spoločnosti U. S. Steel Košice týkajúci sa dočasných ciel  pre Brazíliu, Irán, Rusko, Srbsko a Ukrajinu však Európska komisia nateraz nevypočula.  Podľa prezidenta košickej oceliarne to môže byť pre trh zničujúce,  priniesť zníženie investícií do výroby ocele a negatívne sa dotknúť aj pracovných miest. Vyšetrovanie dumponovaného dovozu zo spomínaných krajín pokračuje. Komisia  môže  v októbri rozhodnúť, či na dovoz oceľových výrobkov z nich uvalí trvalé ochranné clá ako v prípade Číny. Európski oceliari by tak neboli vystavení ďalším rizikám.                                

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...