Vyhľadávanie:

Oceľové kordy z Košíc do sveta

Oceľové kordy z Košíc do sveta

Prichádza ďalší zahraničný investor

V tomto roku už tretiemu, od svojho vzniku osemnástemu zahraničnému investorovi, pootvorilo dvere na východ Slovenska Centrum ekonomického rozvoja U. S. Steel Košice. Do Košíc prichádza skupina Redaelli, ktorá patrí k talianskym lídrom vo výrobe oceľových drôtov a káblov. Jej súčasťou je divízia Redaelli Sodetal, ktorá bola založená vo Francúzku pred bezmála štyridsiatimi rokmi a ktorá si za čas svojej existencie dokázala vybudovať globálne renomé vo výrobe a vývoji oceľových kordov používaných v základnej výstuži radiálnych pneumatík. K jej najväčším odberateľom patria takí renomovaní americkí i európski výrobcovia pneumatík, akými sú napríklad Continental, Michelin, Goodyear alebo Dunlop.

Jej nová dcérska spoločnosť - Redaelli Sodetal Slovakia s.r.o. bude v Košiciach vyrábať oceľové kordy pre pneumatiky osobných a nákladných automobilov. "Naša produkcia bude v počiatočnej fáze predstavovať 4 tisíc ton ročne, do konca roka 2006 má vzrásť až na 6 tisíc ton. Veríme, že tieto čísla," skonštatoval na pôde EDC minulý týždeň v utorok Maurizio Prete, generálny riaditeľ spoločnosti, "budeme vedieť o dva roky zdvojnásobiť." Technológia, ako dodal, bude do Košíc presunutá zo závodu Redaelli Sodetal v Tronville. Medzi prvými budú nainštalované stroje pre ťahanie tenkého drôtu a stáčanie kabeláže.

"Presun na Slovensko má pre nás dve kľúčové výhody," zdôvodnil Maurizio Prete rozhodnutie firmy etablovať sa v košickom regióne. "Prvou je logistická poloha pre rast východoeurópskeho trhu vzhľadom na ďalšie rozširovanie smerom na východ. Druhou je vysoký stupeň úrovne vzdelania tunajších ľudí v oblasti priemyslu a ťažkého strojárstva. Tieto výhody vytvárajú pre nás tie najlepšie podmienky pre nábor vysokokvalifikovaných zamestnancov, ktorí sú vždy kľúčovým faktorom úspechu v priemysle oceľových kordov," vysvetlil.

Podľa riaditeľky Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Košiciach Judity Kántorovej, ktorá zablahoželala talianskym investorom k rozhodnutiu zriadiť svoju prevádzku práve v Košiciach, v databáze uchádzačov o zamestnanie je približne 1500 takých, ktorí spĺňajú predbežné požiadavky na výkon práce v novej firme. Najvyšších manažérov firmy tiež informovala o štátnej pomoci pri zriaďovaní nových pracovných miest, ktorá je zvlášť v košickom regióne, známym vysokou mierou nezamestnanosti, ústretová. Aj keď, ako povedal Maurizio Prete firma Redaelli Sodetal pri svojom strategickom pláne začať podnikať i na Slovensku nebrala do úvahy možnosť štátnej podpory, táto skutočnosť len urýchli celý proces etablovania sa v Košiciach a výberu kandidátov na pracovné miesta. Spoločnosť, ktorá plánuje začať s výrobou už v septembri tohto roka má na začiatku zamestnávať 120 ľudí, s rozširovaním produkcie bude ich počet rásť.

Maurizio Prete tiež ocenil profesionalitu tímu z EDC, ktorého odborníci veľmi rýchlo a prompne reagovali na všetky otázky firmy pri zvažovaní jej príchodu na Slovensko. Našej krajine, jej východu, dali nakoniec prednosť pred Maďarskom a Rumunskom.

"Bolo pre nás veľkým potešením spolupracovať s takým tímom, akým je EDC a špeciálne jej riaditeľom Jurajom Augustínom. Dúfame, že naša spolupráca s nimi bude pokračovať aj v budúcnosti, a to s takou istou efektívnosťou a entuziazmom," dodal Maurizio Prete.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...