Vyhľadávanie:

Ocenenie aj pre hutníčku, bežkyňu a aktivistku Alžbetu Tiszovú

Ocenenie aj pre hutníčku, bežkyňu a aktivistku Alžbetu Tiszovú

Vyhlásili výsledky súťaže Výnimočné ženy Košického kraja 2012

V marci tohto roku vyhlásil predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa v spolupráci s Krajským kontaktným miestom Inštitútu rodovej rovnosti v poradí už druhý ročník súťaže Výnimočné ženy Košického kraja 2012. Jej cieľom bolo nájsť a morálne oceniť ženy, ktoré sú odborníčky, vedú vedecké, výskumné, vývojové a pracovné tímy, dávajú prácu aj iným ženám alebo dosahujú výnimočné výsledky v zamestnaní. Tiež také, ktoré vynikajú v umení či športe, sú výnimočné ako matky, sestry, dcéry, staré mamy, sú viacnásobné matky alebo náhradné mamy či pestúnky, našli uplatnenie v treťom sektore, vo vzdelávaní a výchove, alebo sa popri svojej práci a starostlivosti o rodinu venujú charite a nezištne pomáhajú tým, ktorí to potrebujú. Minulý týždeň sme sa dozvedeli ich mená.

V Zrkadlovej sále Úradu Košického samosprávneho kraja sa v stredu 28. novembra 2012 v prítomnosti predsedu KSK Zdenka Trebuľu, podpredsedov KSK Emila Ďurovčíka a Jána Szöllösa uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže, na ktorom sa zúčastnila aj viceprezidentka pre riadenie externých služieb a vzťahov U. S. Steel Košice Elena Petrášková a akademický sochár Arpád Račko. V úvodnom príhovore Zdenko Trebuľa vyzdvihol prácu i snaženie ocenených žien, ktoré robia užitočné veci pre svoje okolie, pracoviská i celý kraj. Pogratuloval im k oceneniu a vyslovil presvedčenie, že ak by takýchto ľudí bolo u nás viac, svet by vyzeral inak, lepšie.

Medzi ôsmimi tohtoročnými výnimočnými ženami - Silviou Hanusovou, Zdenkou Jenčovou, Alžbetou Kobezdovou, Ivetou Liptákovou, Máriou Olejníkovou, Katarínou Staroňovou a Annou Zabloudilovou je aj hutníčka Alžbeta Tiszová, ktorá v košickej oceliarni pracuje už viac ako dvadsať rokov. Referentka prepravnej dokumentácie, ktorá zodpovedá za evidenciu expedičných dokumentov a ich prípravu pre fakturačné oddelenie, je košickej verejnosti známa najmä ako vytrvalostná bežkyňa. Odbehla už 130 maratónov na pretekoch doma i v zahraničí a na majstrovstvách Slovenskej republiky sa pravidelne umiestňuje vo svojej vekovej kategórii na popredných miestach. Okrem výbornej kondície a pevnej vôle má aj silné charitatívne cítenie - je zanietenou aktivistkou pre zbierku Deň narcisov a pravidelne sa zúčastňuje aj mnohých dobrovoľníckych akcií na pomoc seniorom, znevýhodneným deťom či neziskovým organizáciám v rámci firemných podujatí U. S. Steel Košice. "Priznávam, neočakávala som to," skromne poznamenala po slávnostnom akte sympatická mama dvoch už dospelých dcér. "Žiaľ, nie každá žena má možnosť držať v náručí nádhernú obrovskú kyticu kvetov s pocitom, že je jednoducho iba pre ňu, pre jej výnimočnosť. Hoci tú výnimočnosť v sebe ani teraz zvlášť nepociťujem, no o to úprimnejšia vďaka patrí tým, ktorí ma do tejto súťaže prihlásili. Umožnilo mi to, okrem iného, pobudnúť chvíľu v príjemnej atmosfére a v spoločnosti naozaj zaujímavých a výnimočných žien. Som presvedčená, a verím, že aj ostatní, ktorí sa na tomto podujatí zúčastnili, že táto dojemne krásna akcia zviditeľnenia všetkých žien, zásluhou predsedu Košického samosprávneho kraja Zdenka Trebuľu, bude určite naďalej pokračovať."

"Táto súťaž je skvelá. Keď som sa o nej vlani dozvedela, potešilo ma to. Som rada, že existujú ľudia, ktorí chcú rozpoznať výnimočné ženy. Ženy, ktoré chodia okolo nás, denne ich stretávame a ani si neuvedomujeme, že okrem toho, že sa starajú o svoje rodiny, prinášajú blaho ďalším ľuďom a veľké hodnoty do života svojich susedov, priateľov alebo aj celej komunity. Je dobré o výnimočných ženách počuť a spoznať ich. Mali by sme im vzdať hold a úctu," povedala po odovzdávaní ocenení a gratuláciách víťazkám Elena Petrášková. A čo hovorí na to, že titul výnimočnej ženy KSK získala hutníčka? "V našej fabrike pracujú stovky žien a okrem Betky Tiszovej by sme našli ďalšie a ďalšie ženy, o ktorých má význam rozprávať a poukázať na to, čo robia. Ja Betku poznám osobne nielen z maratónov, ale aj z našich dobrovoľníckych aktivít, na ktorých sa stretávame. Je milé vedieť, že keď robíme nejaké nové akcie, že tam jednoducho bude. Viem, že svoju prácu robí dobre, preto som rada, že ju komisia vybrala. Zaslúži si to."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...