Vyhľadávanie:

Očkovanie proti chrípke v sezóne 2022-23

Očkovanie proti chrípke v sezóne 2022-23

Chrípková sezóna 2022-23 je stále komplikovaná prítomnosťou pandémie koronavírusu. Izolovaná infekcia chrípkou alebo koronavírusom môže mať rôzny priebeh - od mierneho ochorenia až po komplikovaný priebeh s nutnosťou hospitalizácie. Časť pacientov (najmä starší a pacienti s pridruženými ochoreniami) môže mať komplikácie, ktoré ich môžu ohroziť na živote.

Kombinovaná infekcia chrípkou a koronavírusom zvyšuje riziko komplikovaného priebehu u všetkých osôb. Ochorenia majú navyše veľmi podobné príznaky a je ich veľmi ťažko od seba odlíšiť iba na základe klinických príznakov (leták o chrípke).

Očkovanie proti respiračným ochoreniam (COVID19, chrípka, pneumokoky) patrí medzi najúčinnejšie formy ochrany rizikovej populácie ako aj každého, kto chce chrániť seba alebo svojich blízkych. Od 19.9.2022 je očkovacia látka na chrípku dostupná u všeobecných lekárov na Poliklinike VA USSK. Zaočkovať sa môžete u svojho obvodného lekára v čase jeho ordinačných hodín. Od 20.9.2022 je taktiez možne sa zaregistrovať na podanie posilňujúcej dávky proti ochoreniu COVID19 (vratane variant omicron). Viac informácii

Kde a kedy sa môžem dať zaočkovať?

Od 19.9.2022 je očkovacia látka na chrípku je dostupná u všeobecných lekárov na Poliklinike VA USSK. Zaočkovať sa môžete u svojho obvodného lekára v čase jeho ordinačných hodín. Na očkovanie nie je nutné sa objednať.

Prečo sa dať zaočkovať

Očkovanie proti chrípke je najúčinnejšia ochrana proti ochoreniu. Znižuje riziko možných komplikácií, potrebu návštevy lekára alebo hospitalizácie. Znižuje tiež riziko úmrtia najmä u rizikových pacientov.

Kto sa má zaočkovať

Očkovanie proti chrípke je každoročne odporúčané:

  • Všetkým osobám, ktoré chcú znížiť riziko ochorenia na chrípku u seba alebo svojich blízkych.

  • Očkovanie je obzvlášť odporúčané rizikovým osobám:

    • starší ľudia >65 rokov,

    • osoby s chronickými ochoreniami dýchacieho systému,

    • osoby s chronickými ochoreniami srdca a ciev,

    • osoby s chronickými ochoreniami obličiek a pečene,

    • osoby s chronickými metabolickými ochoreniami (napr. cukrovky),

    • osoby s poruchami imunity.

Očkovanie je ďalej odporúčane tehotným ženám, osobám, ktoré sa starajú o rizikové skupiny osôb alebo žijú s nimi v spoločnej domácnosti alebo sú v kontakte s rizikovými osobami.

Viac informácií o očkovaní

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...