Vyhľadávanie:

Opäť príde maratónska elita

Opäť príde maratónska elita

Vlaňajší rekordný počet 12 093 účastníkov MMM bude v tomto roku prekonaný

O necelé tri týždne sa v Košiciach uskutoční už 94. ročník Medzinárodného maratónu mieru. Už teraz však organizátori hlásia, že počet 13 tisíc účastníkov vo všetkých kategóriách sprievodných disciplín bude naplnený a vlaňajší účastnícky rekord prekonaný. Podľa online registrácie bol k 12. septembru 2017 prihlásených 12 589 záujemcov o štart na košickom podujatí. Na hlavnú maratónsku trať, ktorá má  štart v nedeľu 1. októbra 2017 o deviatej hodine na Hlavnej ulici pred hotelom Double Tree by Hilton, sa prihlásilo 1 943 maratóncov a na polovičnú polmaratónsku trať 4 323 vytrvalcov.

„Teší nás, že záujem rastie najmä u slovenských bežcov, ale aj v susednom Česku je pripravených vyše štyristo účastníkov zabehnúť si v našom meste,“ uviedol riaditeľ MMM Branislav Koniar a dodal: „V tomto roku si pripomínane okrúhle jubileum, veď 4. októbra v roku 1997 sa v našej metropole konali majstrovstvá sveta v polmaratóne. Pri tejto príležitosti sme do Košíc pozvali šéfa Medzinárodnej asociácie atletických federácií Sebastiána Coa. Na potvrdenie jeho návštevy v týchto dňoch čakáme.“

Organizátori už majú potvrdené mená niektorých favoritov z pestrej plejády vynikajúcich afrických bežcov, ktorí sú už tradične ozdobou najstaršieho maratónu v Európe. Na včerajšej tlačovej konferencii prezradili  mená niektorých z nich. U mužov sú to vlani tretí v Košiciach časom 2:10:17 hod. Tadesse Mamo z Etiópie, jeho krajania Fikre Assefa Robi s osobným časom 2:10:01 hod., Solomon Lema Biratu 2:12:18 hod a z Eritrei sa na štart postaví 25-ročný Gebreyohannes Gezehai Somson s časom 2:14:25 hod., ktorý dosiahol tohto roku na maratóne v Prahe, kde obsadil 8. miesto. Zo žien sa prihlásili Etiópčanky Meseret Abebayehu Alemová s osobákom 2:29:14 hod., Worknesh Alemu Molaová 2:29:35 hod. a Keňanka Hellen Chepkorirová 2:35:55 hod.

V rámci Maratónskeho klubu v Košiciach vznikol aj Diamantový klub MMM. Jeho členmi sú pretekári, ktorí dobehli do cieľa MMM minimálne 25-krát. V súčasnosti je ich 49, medzi nimi aj celá plejáda bývalých i terajších maratóncov  zo spoločnosti U. S. Steel Košice. Dovedna 31 maratónov absolvoval na košickej trati  jeden z nich Jozef Sciranko, ktorý na svoje začiatky takto spomína: „Bolo to v roku 1983, keď som bol s otcom na štadióne Lokomotívy na futbale. Po zápase dobiehali do cieľa maratónci a veľmi som sa potešil tomu, že vyhral náš zamestnanec VSŽ František Višnický. A vtedy som si povedal, žeby som skúsil zabehnúť maratón aj ja. Po prvý raz som sa postavil na štart už v roku 1985, potom som mal rok pauzu a od roku 1987 štartujem na MMM každý rok.“ Okrem neho sú v Diamantovom klube ďalší železiari a to Tibor Tisza, Ján Strömpl, Boris Hlavňa, Pavol Brandis, Jozef Vrábeľ, Pavol Obraz, Milan Furín, Alžbeta Tiszová, Peter Buc, Andrej Guľvaš a Jaroslav Horný.            

Jeden z tradičných projektov Po stopách maratónskych legiend  bude venovaný jednej z najväčších atletických osobností modernej éry, olympijskému víťazovi v behoch na 5, 10 kilometrov i maratónu Emilovi Zátopkovi.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...