Vyhľadávanie:

Opatrenia EK podľa Euroferu znižujú úroveň ochrany pred antidumpingom

Opatrenia EK podľa Euroferu znižujú úroveň ochrany pred antidumpingom

Európska komisia 6. októbra zaviedla definitívne opatrenia proti dovozom za tepla valcovaných oceľových výrobkov z Brazílie, Iránu, Ruska a Ukrajiny a zároveň rozhodla o vyňatí Srbska z rovnakého antidumpingového šetrenia (AD 635). Ide o pomerne nezvyčajný prípad - uvalené clá sú v podobe fixných taríf (vo výške od 17,6 EUR do 96,5 EUR za tonu) na jednotlivých výrobcov, ktorí dumpovali svoju produkciu dovážanú do EÚ, ale zároveň zostali pootvorené dvere aj pre použitie tzv. minimálnych dovozných cien (MIP).

„Európska komisia sa s týmto prípadom vysporiadala veľmi nezvyčajným spôsobom. Predložené dôkazy nevyvrátiteľne preukázali dumping, ktorý spôsoboval ujmu priemyslu Únie, aj existenciu príčinnej súvislosti. Logickým a štandardným obranným opatrením v zmysle platných antidumpingových zákonov by preto mali byť valorické clá v podobe percentuálnej sadzby z importnej ceny,“ uviedol v tejto súvislosti generálny riaditeľ európskej oceliarskej asociácie EUROFER Axel Eggert. „Zavedená forma ciel je však iná a výrazne znižuje úroveň ochrany pred antidumpingom,“ dodal.

Komisia už v apríli v tomto prípade odmietla uvalenie dočasných opatrení - na rozdiel od bežnej praxe - a pôvodne navrhla za finálne riešenie jednotnú minimálnu dovoznú cenu, ktorá bola stanovená na výrazne nižšej úrovni ako sú súčasné trhové ceny.

Členské štáty však v septembri tento návrh jednoznačne odmietli a to tak dôrazne ako doposiaľ v podobnom konaní nikdy predtým.  Až po tomto odmietavom postoji Komisia modifikovala konečné opatrenia na fixne stanovené clá. „Zavedené pevné sadzby sú však výrazne nižšie ako by boli v prípade aplikácie štandardných a efektívnejších valorických ciel,“ uviedol Axel Eggert. „Navyše, Srbsko je z nevysvetliteľných dôvodov vylúčené spod akýchkoľvek opatrení a to aj napriek tomu, že oceliarsku produkciu v tejto krajine kontroluje veľká štátom vlastnená a prevádzkovaná čínska spoločnosť,“ dodal.

„Fixné clá sú v konečnom dôsledku lepším riešením ako absurdne navrhnutá jednotná minimálna dovozná cena pre produkt, ktorý sa dodáva v tisícoch rôznych tried. Celá táto epizóda však všeobecne oslabuje antidumpingové konanie, a to práve v čase, keď sa EÚ usiluje modernizovať svoje nástroje na ochranu obchodu s cieľom  prijímať efektívnejšie opatrenia," uzavrel Axel Eggert.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...