Vyhľadávanie:

Otvárací koncert už o týždeň

Otvárací koncert už o týždeň

51.ročník Košickej hudobnej jari prináša množstvo krásnej hudby

Už na budúci týždeň, 4. mája, zaznie v Dome umenia otvárací koncert 51. ročníka medzinárodného hudobného festivalu Košická hudobná jar. Po dlhšom čase budú mať Košičania možnosť vypočuť si skvelého huslistu Václava Hudečka. Okrem Dvořákovho Husľového koncertu a mol a symfonickej suity Eugena Suchoňa Metamorfózy, je na programe večera aj premiéra diela košického hudobného skladateľa N. Bodnára Apeirón pre lesný roh, organ a orchester. Ako sólisti sa predstavia Zuzana Rzounková a Marek Vrábel. Orchester Štátnej filharmónie Košice diriguje Vladimír Válek.

"Okrem Štátnej filharmónie Košice, ktorej bude patriť aj záverečný koncert KHJ, vystúpi na festivale symfonický orchester z Miškovca, pripravené sú tri komorné koncerty, literárny večer," informoval riaditeľ ŠfK Július Klein. "Už tradične sú súčasťou festivalu výjazdové koncerty, tohto roku vo Veľkých Kapušanoch a Humennom, výstava výtvarníkov, koncerty pre školy. Zaujímavosťou bude určite projekt, ktorý sme pripravili spoločne s Konzervatóriom v Košiciach. Študenti si budú môcť zahrať spoločne s filharmonikmi. Mladí hudobníci sa pripravujú pod vedením skúseného dirigenta Tomáša Koutníka a svoje umenie predvedú na koncerte 27. apríla."

Program troch festivalových týždňov v réžii Štátnej filharmónie Košice odráža dve udalosti hudobného života tohto roka - 250. výročie narodenia hudobného génia W. A. Mozarta a Rok slovenskej hudby, ktorý vyhlásilo Ministerstvo kultúry SR. Zážitok sľubuje koncert 11. mája, kedy je na programe Mozartova Omša C mol. Orchester Štátnej filharmónie bude dirigovať umelec európskeho formátu Petr Altrichter. Sólistami večera sú sopranistky Alexandra Lubchansky z Izraela, Slovenka Adriana Kohútková, tenorista József Mukk z Maďarska a Martin Malachovský (bas). Spoluúčinkuje spevokol Collegium Technicum.

Dramaturgička ŠfK Mária Kornúciková odporúča do priazne poslucháčov aj ďalšie podujatia. Výborný symfonický orchester z Miškovca a klavirista Jenő Jandó priblížia Košičanom hudbu Bélu Bartóka, od narodenia ktorého uplynulo 125 rokov. Po prvý raz zaznie v Košiciach Ravelova Šeherezáda. Orchester ŠfK diriguje najmä vo Francúzsku vychytený slovenský dirigent Juraj Valčuha, spievať bude sopranistka Klaudia Dernerová. Koncert bude 18. mája. Po piatich rokoch prichádza znovu do Košíc rakúske sláčikové kvarteto Aron Quartett. Na komornom koncerte sa predstavia Mozartovými a Haydnovými skladbami. Vyvrcholením festivalu bude bezpochyby záverečný koncert 25. mája s Orffovou Carminou Buranou. So Štátnou filharmóniou, ktorú diriguje Jerzy Swoboda, spoluúčinkuje maďarský Národný filharmonický spevokol. Spievajú Sayuri Okumura (soprán), Vladimír Doležal (tenor), Jean-Sébastien Bou (barytón).

U. S. Steel Košice je generálnym reklamným partnerom podujatia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...