Vyhľadávanie:

Otvorili dvere do sveta Polonín

Otvorili dvere do sveta Polonín

Niekedy stačí dobrý nápad, chuť popasovať sa s ťažkosťami, ktoré sa pri jeho realizácii znenazdajky objavia, nenechať sa odradiť a zapojiť do jeho premeny na skutočnosť ďalších nadšencov. Občianskemu združeniu Čemerica Stakčín to vyšlo na plnej čiare. Pred niekoľkými dňami, počas prvej októbrovej nedele, slávnostne ukončili projekt Otvorme dvere do Polonín na mieste čiernej skládky. Grant vo výške tritisíc eur z programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región zužitkovali skvelo. Zámer bol jasný. Premeniť nevyužitú a neestetickú plochu v dedinke Ulič, ktorá sa často stávala miestom vytvárania nepovolených skládok, na príjemný oddychovo-náučný areál.

"Snažili sme sa pre túto myšlienku nadchnúť miestnych ľudí a dobrovoľné organizácie, ktoré pôsobia v našom regióne. Vyšlo nám to. Spoločnými silami a v úzkej spolupráci so samosprávou, členmi klubu dôchodcov, únie žien, hasičského zboru, žiakov a pedagógov základnej školy sa nám podarilo vytvoriť za pár mesiacov netradičné miesto," uviedla Iveta Buraľová z OZ Čemerica Stakčín. Začali na jar. Plochu vyčistili, odstránili z nej náletové dreviny, vykosili. "Odkryl sa nám nádherný priestor. Využili sme intenzívne podzemné pramene a vytvorili sme štyri studničky. Chlapci a dievčatá z hasičského zboru pomohli pri vybudovaní dvoch rybníčkov, ktoré sme dotvorili kamením a premostili. Aktívni boli členovia klubu dôchodcov, ktorí s veľkým elánom vytvárali bylinné špirály, vysádzali stromy a okrasné kvetiny. Areál sme doplnili o hravé prvky a zaujímavé prvky z vŕbového prútia, pribudol aj chodník vyskladaný z drevených pníkov. Veľkému záujmu sa tešia drevené sochy - umelecké diela, ktoré vznikli pod rukami miestneho rezbára Miroslava Gaľu. V spolupráci so Správou Národného parku Poloniny sme vytvorili a osadili informačné panely i drevené skladačky na poznávanie stôp zvierat," konkretizovala I. Buraľová. A pridala aj ďalšiu zaujímavú informáciu. Areál, ako podotkla, dopĺňa veľká pavučina, na ktorej sú vytvorené niektoré známe súhvezdia. Pripomína skutočnosť, že územie je súčasťou nedávno vyhláseného Parku tmavej oblohy Poloniny. Založili ho s cieľom informovať laickú a odbornú verejnosť o výnimočne zachovanom nočnom prostredí na tomto území a ochraňovať ho. Odborníci i zainteresovaní vedia, že vďaka prirodzenej nočnej tme sa tu nachádza mimoriadna koncentrácia endemických a ohrozených druhov rastlín a živočíchov.

Myšlienku vzniku areálu otvárajúceho pomyselné dvere do Národného parku Poloniny veľmi intenzívne a aktívne podporoval aj košický oceliar, senior developer Peter Begeni. Jeho osobný vklad nesporne zvýšil atraktívnosť diela. Akú úlohu pritom zohral fakt, že je členom Slovenského zväzu astronómov? "Jednou z hlavných úloh Slovenského zväzu astronómov je ochrana pred svetelným znečistením. Vzhľadom na to, že na Slovensku už neexistuje územie s prirodzenou nočnou tmou, iniciuje zväz na územiach málo postihnutých svetelným znečistením vznik chránených oblastí nočnej tmy. V roku 2010 vznikol Park tmavej oblohy Poloniny, kde je z celého nášho územia nočný ekosystém narušený najmenej. Informačnými turistickými tabuľami sa snažíme informovať o problematike svetelného znečistenia a o výnimočne zachovanom nočnom prostredí tohto územia," uviedol. Vlani v Poloninách vznikol náučný chodník Pod tmavou oblohou a Symbolický cintorín obetí svetelného znečistenia. V tomto roku, ako dodal, zväz inicioval vznik spomínaných dverí do Polonín. Peter Begeni sa pri príležitosti ich slávnostného symbolického otvorenia spolupodieľal nielen na tvorbe spomínanej pavučiny, ale aj na vytvorení a inštalovaní veľkého trojrozmerného modelu asteroidu (22469) Poloniny. Na počesť parku ho tak v roku 2011 pomenovala Medzinárodná astronomická únia.

Iveta Buraľová kvituje, že grantový program Spoločne pre región dáva ľuďom s dobrými nápadmi a originálnymi myšlienkami príležitosť meniť veci k lepšiemu, že im umožňuje realizovať a tvoriť zaujímavé miesta, nové prvky. "Hovorí aj o tom, že niekedy sa dá za "málo" peňazí vytvoriť niečo, čo sa stane nezabudnuteľným, čo zviditeľní kraj. Život sa skladá z maličkostí a keď je ich veľa, svet sa stáva pekným. My veríme, že aj nám sa takouto "maličkosťou" podarilo vytvoriť niečo krásne, príjemné, čo poteší, poučí, rozosmeje, spomalí uponáhľaný život."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...