Vyhľadávanie:

Pohár v rukách energetikov

Pohár v rukách energetikov

52. ročník hokejového turnaja o Pohár prezidenta U. S. Steel Košice trval až 65 dní

Spolu 38 zápasov odohralo 12 mužstiev na 52. ročníku hokejového turnaja o Pohár prezidenta U. S. Steel Košice. Prvé buly vhodili 9. januára. Víťaznú trofej v Steel aréne vo štvrtok 14. marca zdvihli nad hlavu hráči z divízneho závodu Energetika, keď vo finálovom zápase porazili svojich súperov z IT v pomere 4:1. V súboji o 3. miesto boli lepšími bojovníkmi hráči Dopravy, v súboji s Teplou valcovňou zvíťazili 5:1. Ocenenia najlepším odovzdali prezident USSK Jim Bruno a viceprezidenti pre dcérske spoločnosti a služby Elena Petrašková, pre informačné technológie Richard Shank, pre ľudské zdroje Martin Pitorák a predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga.

Mali hráči nejaký doping? „Samozrejme, takú vášeň majú aj do roboty. Preto sú najlepší,“ jednoznačne zhodnotili výkony „svojich“ hokejistov riaditeľ DZ Energetika Pavel Ország a generálny manažér pre energie a manažment CO₂ Ladislav Horváth po poslednom hvizde.
Na jednoznačné víťazstvo zareagoval po zápase kapitán energetikov Gabriel Sabo. „Bolo to šokujúce víťazstvo. Skôr by som veril, že Slovensko bude vo finále majstrovstiev sveta, ako že Energetika bude vo finále nášho turnaja. Súper oproti skupine posilnil káder o dvoch hráčov, spoliehali sa na trio Kuzár, Živčák, Tomčo. Ale my sme hrali ako Poprad v Košiciach. Srdcom,“ prirovnal finálový zápas k duelom play-off najvyššej hokejovej súťaže, ktoré sa odohrávali tesne pred finále železiarenského turnaja. „Vyšla nám taktika, boli sme dôraznejší, podržal nás brankár, obrana a mali sme aj šťastie. Keby mi niekto pred dvoma rokmi povedal, že budeme majstri, tak ho pošlem do blázinca. V závere turnaja sme hrali už len desiati, lebo prišli zranenia. Ale trošku nám pomohlo aj to, že turnaj bol mimoriadne dlhý. Stihli sme sa priebežne doliečovať a regenerovať. Bola to pre nás výhoda. Keby smemuseli odohrať osem zápasov za dva týždne, tak by sme to ťažko zvládli.“ Energetici nastúpili do turnaja so zrelým kádrom, podľa slov kapitána miestami až prezretým, pretože väčšina hráčov má viac ako 45 rokov. „Nedá mi nespomenúť osobnosť Milana Takáča, ktorý k nám prišiel pred dvoma rokmi a všetko začalo byť odrazu iné. On je náš vodca, ťahúň. Je mladý, hral hokej, našej hre dal myšlienku. Ideme do toho takticky, s rozumom, lebo nedokážeme naháňať ligových hráčov. Roky sme nevedeli postúpiť zo skupiny a odrazu sme dva roky za sebou v semifinále, dokonca máme pohár!“

Vlaňajší víťazi z dopravy sa v tomto roku museli uspokojiť s tretím miestom. Aj ich víťazstvo v poslednom zápase bolo jednoznačné. Teplej valcovni uštedrili päť gólov, sami dostali jeden. Do posledného zápasu nastúpili s okliešteným kádrom. „Bolo to ťažké, ale tréneri sa rozhodli, že víťazná zostava sa nemení. Keď sme nezvládli semifinále, rozhodli, že nastúpi tá zostava, ktorá hrala štvrťfinále,“ vysvetľuje kapitán Miroslav Hriňák, ktorý sa stal aj najlepším strelcom a najužitočnejším hráčom celého turnaja, keď zaznamenal 14 gólov a štyri asistencie. Hokejové zápolenie železiarov píše už viac ako polstoročnú históriu a aj podľa neho má stále rovnaký význam pre všetkých, ktorí radi športujú, aj s podporou svojho zamestnávateľa. „Je to reset od každodenných povinností, človek na ľade zabudne na problémy, na starosti, trošku si dá do tela, fyzička ide hore. S podporou USSK hrávame jedenkrát týždenne, ale chlapci majú aj svoje partie, chodia hrať častejšie. Stále nás to baví.“

Vo vynikajúcej atmosfére sa súťažilo nielen na ľade, ale aj v hľadisku. V prestávke medzi zápasmi vyžrebovali víťazov tipovacej súťaže, do ktorej sa mohli zapojiť diváci pri štvrťfinálových súbojoch. Svoje tipy dalo vtedy 97 fanúšikov. Najviac tipov na víťazstvo získala Doprava – až 51, no jej mužstvo hralo len o bronzovú medailu. Energetikom verilo päť tipujúcich, „itečkarom“ 14 divákov, takže o dve vstupenky na májové Majstrovstvá sveta v hokeji 2019 sa rozhodovalo medzi 19 zamestnancami USSK. Šťastie sa usmialo na Henrika Hrica a Viktora Takáča (obaja IT). Užijú si majstrovské zápasy medzi mužstvami Veľkej Británie a Kanady, resp. Nemecka a Veľkej Británie.

„Samozrejme, mám radosť, že sa konečne  dostanem na majstrovstvá sveta. Keď tu boli naposledy, mal som malého syna, nejak to nevyšlo. Teraz sa už dostanem, len neviem ako vysvetlím synovi, že mám len jeden lístok,“ zamyslel sa prvý z výhercov tipovacej súťaže a pravidelný účastník rôznych športových súťaží Henrik Hric. „Tipoval som, keď bolo ešte v hre  osem mužstiev, ale našim z IT som veril,“ dodal. Aj druhý výherca Viktor Takáč tipoval, že víťazom turnaja sa stane mužstvo IT. „Nepamätám si, že by som sa niekedy dostal na zápas majstrovstiev sveta. Ešte som takýto lístok nevyhral, tak sa veľmi teším,“ dodal so vzácnym lístkom v ruke. Ďalší piati vyžrebovaní fanúšikovia získali zaujímavé ceny. Sú to Michal Tomčo, Ondrej Homola, Valéria Tomčová, Viera Kudriková a Marián Bender. Zážitok z hry mali aj deti od 5 do 12 rokov, ktoré si v prestávke medzi zápasmi vyskúšali streľbu na bránky a za svoj výkon získali zaujímavé ceny.

Počas finálového večera sa uskutočnila aj súťaž o najlepší fanklub. Výkony sa hodnotili v druhej prestávke oboch zápasov decibelometrom. Najhlasnejší fanklub malo mužstvo DZ Energetika (114,8 decibela), získal sto lístkov na hokejový zápas HC Košice. Vďaka tomu, že hráči HC Košice po troch prehrách v úvode play-off prelomili v Poprade smolu, užili si 18. marca piaty duel aj s dramatickou koncovkou, keď v predĺžení skórovali domáci na konečných 4:3.   

Konečné poradie 52. ročníka hokejového turnaja o Pohár prezidenta U. S. Steel Košice:
1. Energetika
2. IT
3. Doprava
4. Teplá valcovňa

Individuálne ocenenia
Najlepší strelec: Miroslav Hriňák (Doprava)
Najlepší útočník: Milan Takáč (Energetika)
Najlepší obranca: Stanislav Tischler (IT)
Najlepší brankár: Patrik Vencel (Teplá valcovňa)
Najužitočnejší hráč: Miroslav Hriňák (Doprava)
Cena fair play: Radoslav Gajdoš (Teplá valcovňa)

Súboj o 3. miesto
Doprava – Teplá valcovňa 5:1 (2:0, 1:0, 2:1), góly za domácich Miroslav Hriňák 3, Branislav Gönci 2, góly za hostí Kristián Duriš.
Súboj o 1. miesto
Energetika – IT 4:1 (1:0, 3:1, 0:0), góly domácich Marcel Bocko, Kamil Lacko, Jozef Šoltés, Milan Takáč, za hostí Jaroslav Kapák.

Súťaž o najlepší fanklub
1. DZ Energetika        114,8 decibelov        
2. IT                111,9 decibelov        
3. DZ Teplá valcovňa        108,9 decibelov        
4. DZ Doprava        103,7 decibelov        

Víťazi hokejového turnaja o pohár prezidenta USSK
2019 – Energetika
2018 – Doprava
2017 – Studená valcovňa
2016 – Oceliarne
2015 – Studená valcovňa, zušľachťovne a obalová vetva
2014 - Studená valcovňa, zušľachťovne a obalová vetva
2013 - Oceliarne
2012 - Oceliarne
2011 - Oceliareň
2010 – Oceliareň
2009 – Vedenie

 

Fotogaléria a viac informácií o turnaji

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...