Vyhľadávanie:

Pomáhame, keď iba talent nestačí

Pomáhame, keď iba talent nestačí

Program Tvoja šanca hrať dáva príležitosť hokejovým, basketbalovým i futbalovým nádejam

Pred vyše dvomi rokmi, koncom mája, na oslavách Medzinárodného dňa detí, spoločnosť U. S. Steel Košice po prvýkrát predstavila verejnosti svoj program podpory mladých športovcov. Dostal príznačný názov, odrážajúci skutočnosť, že mnohé talenty nemajú na ružiach ustlané. Nemôžu sa rozvíjať iba preto, že financovanie športových aktivít nie je dnes lacnou záležitosťou a rozpočet ich rodiny na to jednoducho nestačí.

Zrodil sa projekt Tvoja šanca hrať, ktorým dala košická oceliareň príležitosť vyniknúť všetkým talentom. Najprv to boli mladí hokejisti. Ani nie o tri týždne odpovedali Košičania na vyhlásenie vtedajšieho prezidenta huty Davida H. Lohra na podujatí U. S. Steel Street Basket v Steel Aréne, že firma rozširuje program aj pre mladé basketbalistky, ďalším potleskom. A do tretice, dobrá správa potešila vlani, začiatkom leta, na rovnakom podujatí i mladé futbalové talenty. V uplynulom školskom roku tak vďaka podpore U. S. Steel Košice mohlo svoj talent rozvíjať spolu šesťdesiatdeväť detí. Devätnásť nádejných basketbalistiek, štyridsaťštyri hokejistov a šesť futbalistov. Všetci z nich spĺňajú nielen vekové kritérium, pochádzajú so sociálne slabších rodín, nechýba im talent, fyzické predpoklady a zdatnosť, ale v školách sú aj dobrými žiakmi...

Krátko pred začiatkom nového školského roka sme sa vybrali do niektorých klubov, kde chlapci a dievčatá trénujú. Povyzvedať, ako sa im darí, čo hovoria na ich výkony tréneri a ako vnímajú program Tvoja šanca hrať...

Z LAURY MÔŽE BYŤ PANI HRÁČKA

Prázdniny či nie, v telocvični Základnej školy na Juhoslovanskej ulici v Košiciach, vládol pravý športový duch. Staršie dievčence práve pod vysokými košmi končili tréning, mladšie žiačky a prípravkárky sa naň chystali. Na svoj vek to nie sú žiadne béčka. "Tri naše družstvá sa vlani vo svojich kategóriách stali majstrami Slovenska, v tomto roku dokonca štyri tímy. Taký úspech sme ešte nemali," pochválil ich výkony tréner Basketbalového klubu SOUŽ Cassovia Košice Miroslav Dirga.
Sľubnú budúcnosť mnohým dievčatám predpovedá nielen on, ale i tréner mládežníckej reprezentácie, ktorý sa prišiel na ich tréningy pozrieť, ba dokonca tri z nich aj sám viedol. "Povedal, že to robíme fantasticky, pričom potvrdil, že v svojich radoch máme dvanásť mimoriadnych talentov," prezradil viac M. Dirga. "Nesporne k nim patrí i súrodenecká dvojica Laura a Mária. Obe boli členkami tímov majsteriek Slovenska. Hlavne Laura...Mimoriadne dobrá hráčka, veľký talent s obrovským potenciálom. Bude z nej Pani hráčka!," predpovedá tréner kariéru dievčaťa, zapojeného do programu Tvoja šanca hrať. Tréningový proces i športový výstroj niečo stoja. Navyše, dobré výkony a dobré umiestnenia na súťažiach ekonomickú záťaž rodín ešte zvyšujú. Doprava či ubytovanie na miestach turnajov tiež nie sú zadarmo. "Program Tvoja šanca hrať z dielne U. S. Steel Košice je vynikajúcou myšlienku," mieni M. Dirga. "Viete koľko veľa talentov je práve zo sociálne slabších vrstiev? Príde k nám dievčina v značkovom oblečení, s peniazmi jej rodičia problém nemajú. Ale čo z toho, keď basketbal jej skrátka nejde. Snažíte sa, snažíte a neviete to z nej dostať. Ani za rok a pol," konštatuje a akoby nič dodáva, že práve v deň našej návštevy bol doma vyzdvihnúť jedno z dievčat, ktorého príbuzní majú finančné i súkromné problémy a ktorému sa dokonca jej rovesníčky neraz skladajú na to, aby mohla ísť na rôzne súťaže. Už vo svojom útlom veku je vynikajúcou hráčkou...

VZOR? MICHAEL JORDAN A LUJZA MICHALKOVÁ

"Basketbal ma veľmi baví," prezradila nám krátko po tréningu Barbora, ktorá navštevuje ďalší basketbalový klub - TYDAM (Talenty detí a mládeže). "Najmä preto, že je to kolektívna hra a že prostredníctvom neho môžem spoznať nové kamarátky a nových kamarátov, a aj kvôli tomu, že chodíme na turnaje. Po Slovensku, ale boli sme už aj v Ostrave..." Barbora má trinásť rokov a rovnako ako jej kamarátka, jedenásťročná Martina, trénuje pod vysokými košmi aj vďaka Tvojej šanci hrať. "Basket hrám od štvrtého ročníka. Môj vzor? Michael Jordan a Lujza Michalková z Maxima Brooker," necháva sa počuť. Pridáva sa aj Martina: "I mne sa basketbal páči... aj hádzaná je dobrá, ale je to podľa mňa tvrdší šport," mieni.
"V tomto roku oslavuje náš klub piate výročie," dáva vedieť jeho predseda Ondrej Harčarik. "Začínali sme s tromi družstvami a náš hlavný cieľ bol a stále je - výchova a vzdelávanie detí prostredníctvom športu, zdravý telesný vývoj a basketbal pre radosť. Nie sme za také praktiky ako musíš, musíš, musíš... Ale chceš? Tak poď, urob, zahraj si s radosťou. Preferujeme, aby sa basketbal hral s radosťou, nie so zovretými perami." Talenty? Šéf klubu vraví, že im veru nechýbajú. V iných kluboch, do ktorých neskôr prechádzajú, hrajú nezriedka prím. To len potvrdzuje, že v ich klube, vraví, dostávajú dobrý základ. Sám bol kedysi basketbalistom, v sedemnástich však musel s týmto športom kvôli zdravotným problémom skončiť. Prirástol mu však k srdcu, nevzdal sa ho, dlhé roky mu ostáva verný. Hovorí, že dievčatá sú šikovné, program Tvoja šanca hrať pre nich znamená veľkú možnosť, ako sa venovať športu. Stretol sa i s prípadom, že dieťa bolo šikovné, prestalo však kvôli financiám na tréningy chodiť.
"Škoda! A môj názor? Šport je pre deti veľmi dobrá vec. Nemusí byť z každého hviezda. Pohyb dáva veľmi veľa. Formuje osobnosť a veľa vlastností, ktoré na prvý pohľad nevidieť - čestnosť, disciplínu, zodpovednosť..."

KOŠICE SA O HOKEJOVÉ NÁDEJE BÁŤ NEMUSIA

Vonku pražiace slnko, v útrobách starého zimného štadióna na Kostolianskej ulici v Košiciach príjemný chlad. Chlapci boli už viac ako hodinu na ľade. Tréningy mávajú každý deň, okrem víkendov. Od októbra do marca sú zasa na rade kontrolné hokejové stretnutia. "Nevadí, že sú prázdniny, aspoň tu môžem byť častejšie," prezradil nám počas krátkej prestávky, inak na slovo skúpy, Peter. "Hokej hrávam už piaty rok. A kam by som to chcel dotiahnuť? Ďaleko... Chcel by som byť ako Kledrowetz. Že prečo? Je to fantastický hokejista, šikovný, páči sa mi jeho hra," dodal ešte a ponáhľal sa ku skupine svojich rovesníkov, ktorá pozorne počúvala inštrukcie trénera vedľa striedačky... Aj jemu k tomuto športu dopomohol program Tvoja šanca hrať.
Tomáš Pollák, ktorý má hokejovú mládež v našom meste na starosti, vraví, že takých chlapcov ako Peter, tu trénujú desiatky. "Pre deti, ktorých rodičia nemajú na kúpu hokejového výstroja, či klubové poplatky, je to veľká pomoc," vraví. Dozvedáme sa, že v každom ročníku sa nájdu medzi chlapcami talenty. Jasnejšie to však možno zbadať až u starších žiakov. "Prípravkári sa ešte len učia základom hokeja, korčuľovaniu, obrátkam, starší žiaci sú čitateľnejší. Dá sa už o nich povedať, áno, to je talent, či dokonca super talent, ten má perspektívu dostať sa nielen k juniorom, ale až do áčka. Korčuľovať naučíte aj medveďa," usmieva sa, "ale hokejový grif odhalíme, až keď začnú chlapci hrať na "veľkom" ľade. Tam vidieť, ako hokej ponímajú, či pri tom rozmýšľajú, či majú periférne videnie, ako hru "čítajú", ako a či vôbec spolupracujú. Kedy u detí s hokejom začať? Najoptimálnejšie je to vo veku od päť a pol do šiestich rokov," odporúča T. Pollák. "Prípravkári sú väčšinou domáci, ale starších žiakov a dorastencov máme aj z iných miest - Trebišova, Michaloviec, Prešova či Humenného. Predsa len, v Košiciach sú najlepšie podmienky. Potvrdzujú to aj výsledky. Naši starší žiaci boli dvakrát po sebe majstrami SR, z ich radov vyšli aj reprezentanti."

FUTBALISTI ZATIAĽ PREHRU NEOKÚSILI

V uplynulom školskom roku spoločnosť U. S. Steel Košice po prvýkrát zahrnula do programu Tvoja šanca hrať aj futbalistov. Školský športový klub KAC jednota Košice na Bruselskej ulici v Košiciach navštevuje aj šestica chlapcov, ktorým tréningový proces, vrátane časti športového výstroja, uhrádza v rámci programu podpory košická oceliareň.

"Len nedávno sme sa vrátili z osemdňového sústredenia, ktoré sme absolvovali v rekreačnom stredisku na Dedinkách v Slovenskom raji," dal nám vedieť predseda oddielu Štefan Fabian, ktorý má za sebou šesť rokov práce s mládežou. "Vysokohorské prostredie, dvojfázový tréning, dopoludnia i popoludní, rehabilitácia, turistické vychádzky do okolia... Chlapcom sa nechcelo ísť domov... Ako to povedať? Skrátka sú šikovní, aj prípravkári." Dodal tiež, že sústredenie sa osvedčilo. Hneď dva nasledujúce zápasy chlapci, mladší i starší žiaci, vyhrali. V Spišskej Novej Vsi i Žakarovciach. Prehru teda neokúsili.
Zatiaľ trénujú v telocvičniach základných škôl, pod holým nebom na Aničke. "Všetci sa už veľmi tešíme na nové multifunkčné ihrisko, ktoré rastie blízko školy na sídlisku Dargovských hrdinov, kde v súčasnosti stavajú oporné múry." Nový športový stánok, na výstavbe ktorého sa finančne podieľa aj spoločnosť U. S. Steel Košice, prichýli mnohé talenty. Košice sa určite môžu tešiť na ďalšie futbalové nádeje...

V programe Tvoja šanca hrať spoločnosť U. S. Steel Košice pokračuje aj v tomto roku. Opäť dáva možnosť športovo nadaným chlapcom a dievčatám zo sociálne znevýhodnených rodín rozvíjať svoj talent v jednom futbalovom, jednom hokejovom a štyroch basketbalových kluboch v Košiciach. Podrobnejšie informácie o kritériách a spôsobe výberu, formách podpory a kontaktoch nájdete na www.usske.sk/sport. Termín doručenia žiadosti o zaradenie do programu podpory je 12. september 2008.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...