Vyhľadávanie:

Pomohli sme dobrej veci

Pomohli sme dobrej veci

Vyzbierali sme 1 264 824 korún, rovnakou sumou na vyrezávačku blokov pre košickú onkológiu prispeje aj USSK

Zamestnancom U. S. Steel Košice sa opäť podaril husársky kúsok. Do dobrovoľnej zbierky pre Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach, ktorú vyhlásilo začiatkom novembra vedenie U. S. Steel Košice, sa zapojilo dovedna bezmála 12 tisíc hutníkov. Štedrých bolo aj vyše tisíc zamestnancov dcérskych spoločností Energoservis, Vulkmont, Labortest, SBS, Services, Reliningserv a Refrako. Na zakúpenie automatickej vyrezávačky blokov, prístroja, ktorý v rámci liečby zhubných nádorov zabraňuje poškodeniu zdravého tkaniva pri ožarovaní, sme vyzbierali 1 264 824 korún. Výťažok zo zbierky bude spolu s osobitným finančným darom spoločnosti U. S. Steel Košice v rovnakej výške, dovedna teda 2 529 648 korún, odovzdaný predstaviteľom Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach už tento piatok, 9. decembra 2005, na benefičnom koncerte Štedré vločky v Štátnom divadle Košice.

Automatická vyrezávačka blokov doplní prístrojové vybavenie nového rádioterapeutického pracoviska, ktoré otvorili vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach, za účasti ministra zdravotníctva SR Rudolfa Zajaca, minulý týždeň vo štvrtok, 1. decembra 2005. Jeho súčasťou sú aj lineárny urýchľovač a kobaltový ožarovač, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť likvidácie nádoru. Nezanedbateľným faktom je, že ich uvedením do prevádzky sa podstatne skráti čakacia doba na vyšetrenie a zvýši počet liečených onkologických pacientov.

Podľa vyjadrenia riaditeľa Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach Alexandra Berča významným prínosom nového pracoviska je zavedenie najmodernejších technológií do každodennej liečby nádorových ochorení. Predstavuje komplexný systém pre plánovanie a aplikáciu rádioterapie. Plánovanie rádioterapie bude pritom realizované na novom CT prístroji inštalovanom vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, ktorý bude optickým káblom spojený s plánovacím systémom pre rádioterapiu. Jedinečnosť lineárneho urýchľovača spočíva v umožnení dávky žiarenia v priestore podľa tvaru, veľkosti a lokalizácie zhubného nádoru. Nový kobaltový ožarovač bude slúžiť tiež na protizápalovú, protibolestivú liečbu pri artrózach a iných ortopedických nenádorových diagnózach. Pôvodný bol menej technicky dokonalý a neumožňoval liečbu v požadovanej kvalite.

V súčasnosti sa vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach lieči rádioterapiou približne 1300 onkologických pacientov. "Predpokladáme, že po otvorení nového pracoviska sa v ňom bude môcť liečiť o 20 percent pacientov viac," konštatoval Alexander Berč. Prístroje a nové priestory si vyžiadali investíciu vo výške viac ako 157 miliónov korún.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...