Vyhľadávanie:

Ponyexpres v Košiciach

Ponyexpres v Košiciach

Ponyexpres
Svoju prísahu zložili jazdci východnej vetvy Československého ponyexpresu minulý týždeň v sobotu pod holým nebom pri pohostinstve Pri sudoch v Ťahanovciach.

"Prisahám, že pokým budem jazdiť vo firme Ponyexpres nebudem nadávať, používať opojné nápoje, nebudem vyvolávať hádky a spory s ostatnými jazdcami. Budem konať v každom ohľade čestne, budem svedomito plniť svoje povinnosti a svoje úseky cesty zdolám aj za cenu straty života v termíne a limite, ako mi to bolo určené. K tomu mi pán Boh pomáhaj!"

Tak znie prísaha jazdcov Československého ponyexpresu, ktorú minulú sobotu popoludní zložili pod holým nebom pri pohostinstve Pri sudoch v Ťahanovciach jazdci východnej vetvy. Podujatie, ktoré zorganizoval košický Western klub a ktoré podporila aj U. S. Steel Košice, bolo spomienkou na spanilú jazdu slávneho Ponyexpresu pri doručovaní pošty na Divokom Západe v roku 1861.

"Na vtedajšiu dobu bol neskutočne rýchly," dal nám vedieť Rudolf Vass z Western klubu Košice. "Prekonával aj štyritisíc míľové vzdialenosti za necelých desať dní." Jazdci Československého ponyexpresu nosia poštu na konských chrbtoch na trase dlhej 2500 kilometrov z Haarenu do Košíc už jubilejný dvadsiaty rok. Snažia sa pritom čo najviac priblížiť originálu. "Na Slovensku, ktoré je rozdelené na tri vetvy - východnú, severnú a západnú, zdoláva približne 280-kilometrovú štafetovú trasu, rozdelenú na dvadsaťkilometrové úseky, dovedna 33 jazdcov," vysvetlil Rudolf Vass. Cestu si vyberajú sami. Má byť čo najkratšia a samozrejme najbezpečnejšia. Celé svoje počínanie musia podriadiť tomu, aby pošta bola v každom prípade doručená.

Jazdci Ponyexpresu vyrazili s nemeckého Haarenu pred týždňom v stredu, v nedeľu 22. augusta prekročili slovenskú hranicu. Včera podvečer pošta prišla do Košíc. Na Hlavnú ulicu pri Dolnej bráne dorazili v sedlách na konských chrbtoch všetci jazdci východoslovenskej vetvy, ktorí po promenáde zlatým krížom v plnej zbroji absolvovali slávnostný ceremoniál odovzdávania tradičných opaskových praciek. Dostali ich tí, ktorí odjazdili aspoň tri ročníky Ponyexpresu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...