Vyhľadávanie:

Požiar na treťom poschodí výškovej budovy vo vstupnom areáli

Požiar na treťom poschodí výškovej budovy vo vstupnom areáli

Hasiči oslávili svoj sviatok úplne netradične

V piatok mali hasiči z U. S. Steel Košice svoj veľký deň. Nielenže oslavovali sviatok sv. Floriána, ktorý je patrónom hasičov, ale hlavne 45. výročie od založenia hasičského útvaru v košických železiarňach. Ešte pred vstupom do šikmej zasadačky administratívnej budovy vo vstupnom areáli ich samotných, ale aj ostatných zamestnancov firmy, ráno pred ôsmou pred vchodom vítala dychovka a mažoretky.

Najprv sa hasiči stretli na slávnostnom aktíve, kde medzi nich prišli viceprezident USSK pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga, generálny manažér pre bezpečnosť Karl G. Kocsis, ale aj hostia z krajského a okresného riaditeľstva košického hasičského záchranného zboru. Veliteľ Závodného hasičského útvaru USSK Ján Jeňo načrel do histórie a na konkrétnych faktoch dokumentoval vývoj hasičskej jednotky počas 45 rokov. Dnes Závodný hasičský útvar (ZHÚ) USSK disponuje najmodernejšou hasičskou technikou na hasenie požiarov, záchranu osôb, vyhľadávanie nezvestných osôb, prvú pomoc zraneným, protiplynovou záchrannou službou, lezeckým družstvom a vyprosťovacími službami. Význam protipožiarnej prevencie a neustáleho zdokonaľovania sa hasičov prostredníctvom rôznych školení a kurzov zdôraznili aj vedúci odborných služieb Emil Seliga a vedúci protipožiarnej prevencie ZHÚ USSK Peter Széki.

Za prácu a zachránené hodnoty vo firme, ale aj pri hasení požiarov mimo železiarní, všetkým hasičom poďakoval viceprezident Miroslav Kiraľvarga. A že naši hasiči vedia svoju prácu robiť naozaj dobre, svedčí aj nedávna prestížna cena za najhodnotnejší požiarny zásah roka a za vysoko profesionálne zvládnutie likvidácie mimoriadnej udalosti. Ocenenie - medailu Ministerstva vnútra SR za hrdinský čin na tohtoročných oslavách sv. Floriána v Spišskej Novej Vsi odovzdali aj hasičovi USSK Benjamínovi Brandisovi za záchranu svojho kolegu pri likvidácii požiaru. Na aktíve zároveň ocenili najaktívnejších členov tímu závodného hasičského útvaru - Františka Pulka, Emila Seligu, Petra Ferenčuhu a Ľubomíra Mitríka.

Po skončení aktívu svoje umenie ukázali hasiči pri vyhlásení cvičného požiarneho poplachu v administratívnej budove vo vstupnom areáli. Zamestnanec budovy spozoroval dym na treťom podlaží budovy. Ohlasuje pravdepodobný požiar na dispečing požiarneho útvaru, ktorý vyhlási poplach. Behom minúty prichádzajú pred budovu hasičské autá, sanitka, dispečerské vozidlá. Prieskumná jednotka hasičov za pokynov veliteľa zásahu vykonáva prieskum. Vypína v budove elektrický prúd a rozvody, zisťuje zadymenie tretieho podlažia a požiar v jednej kancelárii. Zároveň zisťuje predmet neznámeho charakteru v priestoroch pošty a nutnosť evakuovať jednu osobu zo strechy administratívnej budovy. Veliteľ zásahu povoláva na miesto lezeckú záchrannú a protiplynovú jednotku a zároveň nariaďuje evakuáciu osôb z celej administratívnej budovy na zhromaždisko.

"Dvanáste poschodie evakuované," počuť z vysielačiek hasičov a z budovy vychádzajú zamestnanci za asistencie hasičov. Za niekoľko minút je evakuovaná celá budova, zhora až nadol. Do priestorov pošty vstupuje protiplynová jednotka v špeciálnych Team master pro oblekoch, aby sa postarala o nebezpečný materiál. Na streche na svoju záchranu čaká jedna osoba. Veliteľ lezeckého družstva vydáva povel na zriadenie lanovky a zabezpečenie pacienta na streche. Zatiaľ z priestorov pošty vychádza protiplynová jednotka a ukladá neznámy predmet do prepravného obalu, členovia jednotky podstupujú dekontamináciu. Na streche výškovej budovy lezecká skupina pomocou lanovky evakuuje pacienta dolu, ktorého záchranná služba odváža okamžite do nemocnice. Hasičom sa darí požiar lokalizovať a po záverečnom prieskume umožňujú návrat zamestnancov do budovy. Celý zásah trval necelých štyridsať minút...

Hasiči ukázali svoje umenie, pripravenosť zvládnuť nepredvídané udalosti a fyzickú zdatnosť úplne dokonale, našťastie len cvične. "Najradšej by sme boli, keby sme takéto zásahy v reáli nikdy nemuseli robiť," konštatovali po skončení cvičenia. A práve preto je v tejto oblasti taká dôležitá prevencia. V USSK máme 1528 objektov, kde by mohlo dôjsť k požiaru. Ak budeme dodržiavať všetky bezpečnostné predpisy, požiare nebudú mať šancu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...