Vyhľadávanie:

Predstavujeme finalistov Talent Night 2004

Predstavujeme finalistov Talent Night 2004


Pouliční tanečníci

Outbreak

Tanečné zoskupenie Outbreak je jediným finalistom zastupujúcim street tanec, electric boogie a break dance. Keď týchto deväť chlapcov z Popradu začalo predvádzať svoje kúsky, podlaha v miestnosti sa nám triasla pod nohami.

Choreografia s náročnými tanečnými prvkami a odvážnymi skokmi divákom chvíľami zatajovala dych. Počas nakrúcania upútavky do fináloveho večera si dokonca vyžiadala aj opravu pódia, ktoré jeden zo skokov už nevydržalo. Ako prvá ma napadla jediná otázka: Ako je možné niečo také sa naučiť? "Dá sa to. Aj vy by ste to dokázali," znela jednoduchá odpoveď. Keď sa na nich pri vystúpení pozerám, skutočne o tom pochybujem, no chlapci tvrdia, že je to všetko otázkou tréningu. Ten absolvujú spoločne niekedy aj štyrikrát do týždňa.

"Každý však musí na sebe pracovať aj sám, individuálne. Veľa sa dá naučiť pozorovaním. Inšpiráciu na choreografiu čerpáme z materiálov dostupných na internete, alebo z vlastných zdrojov, ktoré sme si už vytvorili. Veľa sa dá naučiť aj na súťažiach," dopĺňajú chlapci jeden druhého. Ľubomír, Maroš, Vladimír, Andrej, Marcel, Peter, Matúš, Jozef a Daniel svojím imidžom a choreografiou pripomínajú mládež tancujúcu na ulici v hudobných klipoch, ktoré vídame na obrazovkách hudobných kanálov. "Čierna hudba" a street dance sa čoraz častejšie objavuje aj u nás, no konkurencia ešte stále nie je veľmi vysoká.

V Poprade sú chlapci už pomerne známi a tak, aby posunuli svoje umenie trošku ďalej, prihlásili sa do Talent Night. O tom, že talent je to, čo im rozhodne nechýba, presvedčili porotu vo výberovom kole. Či presvedčia aj vás, to sa uvidí už čoskoro, počas finálového večera, ktorý spoločnosť U. S. Steel Košice organizuje 3. septembra v štátnom divadle a na Hlavnej ulici.

Keď hudba vychádza zo srdca

Martin Krausz

Osemnásťročný čerstvý maturant bilingválneho gymnázia, Martin Krausz, sa do Talent Night prihlásil, aby sa mohol venovať tomu, čo má zo všetkého najradšej - hudbe. Na televíznej obrazovke sa objavil už ako dieťa. Spievať začal vo svojich štyroch rokoch a prvýkrát vystúpil v televízii spolu s rodičmi v relácii Plienková šou. O rok neskôr účinkoval s teraz už populárnym spevákom zo skupiny No Name, Igorom Timkom, v Talentáriu a neskôr aj v Zlatej bráne.

Niekoľko piesní naspieval s Petrom Stašákom a v televízii vystupoval v mnohých reláciách. Najlepšou školou bolo pre Martina účinkovanie v muzikáli Oliver Twist. "Jozef Bednárik, ktorý Olivera Twista režíroval, je fantastický profesionál, s ktorým sa mi výborne pracovalo. Získal som vtedy mnoho skúseností," spomína Martin na svoje začiatky. V období dospievania, keď pre problémy s hlasom nemohol spievať, sa predovšetkým venoval hudobným nástrojom. K flaute, na ktorej hrával odmalička, pribudli postupne klavír a gitara. Svoj prvý album nahral v spolupráci s Mariánom Čekovským. Krstným otcom cédečka s piesňami naspievanými s Petrom Stašákom bola známa televízna postava Majster N.

"Súťaž nevnímam ako vec, kde sa ukáže, kto je lepší alebo horší. Prihlásil som sa preto, lebo by som chcel dosiahnuť to, na čo myslím, že mám. Chcel by som, aby to, čo cítim pri hudbe ja, cítili aj moji poslucháči a rád by som natočil svoj druhý album," vysvetľuje dôvod skúsiť šťastie v Talent Night Martin Krausz.

Stretnutie s Martinom bolo veľmi príjemné. Sympatický mladý muž vyžaruje energiu a optimizmus, ktorú prenáša aj na svoje okolie. Prezradil na seba ale aj niektoré svoje slabosti. "Niekedy som veľmi lenivý. Nedokážem robiť dve veci naraz a tiež som trochu nezodpovedný. Prejavuje sa to nedochvíľnosťou, ktorá je asi typická pre všetkých muzikantov. Stačí, že ma niečo v štúdiu zaujme a zabúdam na čas," priznáva. Na druhej strane je Martin vo vzťahoch úprimný a otvorený, čím si získava dôveru ľudí. Tá mu veľmi pomáha aj v hudbe. "Dobré vzťahy s kapelou a všetkými, s ktorými spolupracujem, sú veľmi dôležité."

Najradšej má pomalé, nostalgické melódie, ktoré vie precítiť. V hudbe sa mu páči všetko, čo je krásne. Je fanúšikom popu, rocku, jazzu a reagge a tieto štyri štýly sa snaží skĺbiť aj vo vlastnej tvorbe. Už tretí rok si píše vlastné texty a a latku pri svojej tvorbe neustále zvyšuje. "Samotný spev v dnešnej obrovskej konkurencii už nestačí. Talent je podstatný, ale neznamená všetko. Dôležitý je celkový imidž, vystupovanie a charizma, ktorú človek alebo má, alebo nemá. Hudba musí vychádzať zo srdca, to je jediná cesta k úspechu. Mojím jediným cieľom je, aby moju hudbu rovnako precítili aj tí, pre ktorých hrám."

Lesné víly z Popradu

TK Trend

Mesto Poprad má medzi tohtoročnými finalistami súťaže Talent Night hneď dvoch svojich zástupcov. Tanečná skupina Outbreak a tanečný klub TK Trend sa prebojovali medzi štyroch finalistov jednej súťažnej kategórie, no ich tanečné štýly sú rozdielne ako nebo a zem. Zatiaľ čo chlapci z Outbreak skáču saltá a predvádzajú nebezpečné kúsky, sedem dievčat z TK Trend predstavuje sedem nežných lesných víl.

V dlhých bielych šatách so sviečkami v rukách a pôvabnou choreografiou upútali porotu natoľko, že ostatní účastníci už nemali šancu. Choreografia Svetlo s prvkami klasického tanca je ozajstným zážitkom a dievčatá s ňou uspeli aj na majstrovstvách Európy. Trénerkou a autorkou úspešnej choreografie je Lívia Miškovičová.

"Venujeme sa prevažne klasickému tancu, no aby sme zarobili nejaké peniažky, robíme tiež kabaretné vystúpenia na plesoch a iných akciách," hovorí trénerka Lívia Miškovičová. Tanečný klub TK Trend vznikol pred štrnástimi rokmi. Tanečníčky Jana Bubenová, Zuzana Vaľková, Ivana Pichnarčíková, Simona Motková, Lucia Gurníková, Patrícia Fireková, Zuzana Duračinská, všetky v rozhraní od pätnásť do sedemnásť rokov, sú ešte študentky. Tancu sa venujú od detstva. Trénujú dvakrát do týždňa a pravidelne sa zúčastňujú súťaží doma aj v zahraničí. Posledná súťaž, na ktorú plánovali vycestovať, sa konala v americkom Las Vegas. Sklamanie však prišlo v podobe nedostatku financií a problémom s vízami.

TK Trend sa zapája do benefičných programov a snaží sa organizovať kultúrne podujatia v Poprade. "Naším cieľom je aj v budúcnosti reprezentovať mesto Poprad a Slovensko na celoslovenských a zahraničných podujatiach a vytvoriť pevnejšie zázemie tanečnej kultúry v Poprade," povedala nám Lívia Miškovičová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...