Vyhľadávanie:

Predstavujeme finalistov Talent Night 2004

Predstavujeme finalistov Talent Night 2004


Do finále s jediným cieľom

TS Odeva

S chlapcami a dievčatami z tanečného klubu Odeva Tília Lipany sme sa stretli v deň nahrávania televízneho záznamu pre finálový večer. Temperamentná hudba a ohnivo-červené kostýmy vo svetlách reflektorov vytvárali na pódiu filmového klubu Cinefil pôsobivú scénu. Iba málokomu by španielsky rytmus nerozprúdil v žilách krv. Nápad na choreografiu s názvom Los Ojos Negros Ochos, čiže Také čierne oči, vznikol pred dvoma rokmi na sústredení, na ktoré ešte teraz chlapci a dievčatá radi spomínajú. Tam prišli na svet prvé kroky. Dnes majú mladí tanečníci pohyby nacvičené dokonale.

Do súťaže Talent Night prihlásila svojich zverencov trénerka Katarína Karlíková na poslednú chvíľu. Bola by škoda, ak by tak neurobila, pretože porota tanečný klub Odeva Tília Lipany vybrala medzi štyroch postupujúcich v kategórii tanec. Výberové kolo sa dievčatám a chlapcom páčilo. Malo vraj výbornú atmosféru a zaujímavé pre nich bolo pozrieť si aj konkurenciu. "Vybrať najlepšieho bude ťažké. Záleží od hodnotiacich kritérií. Všetci finalisti majú odlišný štýl. My, ako jediní vystupujeme so spoločenským tancom," hovorí na margo blížiaceho sa finálového večera, ktoré rozhodne o tohtoročnom víťazovi Talent Night, Katarína Karlíková.

Tanečný klub Odeva Tília Lipany vznikol v roku 1996 a začínal s desiatimi členmi. Prelom nastal po zorganizovaní konkurzu o dva roky neskôr. V súčasnosti v ňom tancuje vyše sedemdesiat amatérskych tanečníkov v rôznych výkonnostných kategóriách. Zverenci klubu vybojovali už niekoľko ocenení. Najvýznamnejšie boli niekoľkonásobné umiestnenia v prvej trojke na Majstrovstvách Slovenska v juniorskej kategórii. S choreografiou Ružový sen v roku 2001 dokonca obsadili miesto najvyššie.

Vďaka mnohým vystúpeniam sú už na publikum tanečníci z TK Odeva Tília Lipany zvyknutí. Jednohlasne sa zhodujú na tom, že tancovať pre divákov je najlepšie. Pred prázdnym hľadiskom a televíznymi kamerami to nebolo to pravé. Chýbala im atmosféra, ktorá bola počas výberového kola. Chlapci a dievčatá zvyčajne tancujú v pároch, no kolektívna choreografia je podľa nich zábavnejšia. V tejto zostave trénujú rok a tvoria výborný kolektív. Na septembrové finále sa tešia a do boja o prvenstvo vstupujú s najvyššími ambíciami.

Úžasná Mládež 21. storočia

M21

Do kategórie tanec sa tohto roku v rámci súťaže Talent Night prihlásilo päťdesiatosem účastníkov. Štyria finalisti, ktorých porota vybrala do finále, predstavujú štyri rôzne štýly. Ukážkou moderného tanca je bardejovský tanečný krúžok Mládež 21. storočia.

Keď desať dievčat v červeno-čiernych kostýmoch s červenými dáždnikmi nastúpilo v júni na pódium Cinefil-u a z reproduktorov nás ohlušil Michael Jackson, ešte nikto netušil, že M21 uvidíme vo finále. Ani samé dievčatá tomu do poslednej chvíle neverili, preto ich radosť po vyhlásení výsledkov bola obrovská. Zoskupenie M21, čiže Mládež 21. storočia vzniklo vo februári 2003. Do Talent Night sa prihlásili, aby prenikli do povedomia aj mimo Bardejova. Tanečný krúžok má takmer šesťdesiat členov. Zmes bývalých gymnastiek, atlétok a tanečníčok trénuje pod vedením dvadsaťjedenročnej Martiny Polanskej. "Pred rokom som si uvedomila, že vysoká škola, ktorú som študovala, nie je to, čo by som chcela robiť. V minulosti som sa venovala tancu a tak som sa rozhodla podniknúť niečo v tejto oblasti," opisuje vznik tanečného krúžku jeho trénerka.

Talent Night je prvá súťaž, do ktorej sa dievčatá prihlásili. "Doteraz sme vystupovali iba v rámci Bardejova na školských akciách, plesoch, či festivaloch. Toto je príležitosť, ako sa dostať do povedomia na celom Slovensku," dodáva Martina Polanská, ktorá je zároveň aj jednou z tanečníčok. Svoj tanečný štýl definujú ako disco-show, či dance-show. Za svoju krátku existenciu už nacvičili množstvo choreografií a zhotovili niekoľko kostýmov. Ako väčšina amatérskych zoskupení, aj M 21 chýbajú stále priestory a dievčatá robia všetko svojpomocne. Výber hudby, choreografiu aj kostýmy navrhuje trénerka.

"Naozaj sme vôbec nerátali s postupom a s tak kladným ohodnotením. Slová predsedu poroty - choreografa Jána Ďurovčíka, že sme boli úžasné, sú najväčším ohodnotením mojej doterajšej práce. Boli sme veľmi dojaté," spomína na chvíle vyhlasovania výsledkov Martina. K blížiacemu sa finále dodáva: "Všetci postupujúci sú na vysokej úrovni. Na nakrúcaní videonahrávok bolo vidieť, že na sebe všetci pracovali. Odstránili nedostatky, ktoré im porota vytkla vo výberovom kole a je zjavné, že robia maximum pre to, aby práve oni stáli na stupni víťazov."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...