Vyhľadávanie:

Prerušil kenskú hegemóniu

Prerušil kenskú hegemóniu

Víťazom 85. ročníka Medzinárodného maratónu mieru sa stal Etiópčan Yirdaw Dejene

Po troch rokoch kraľovania maratóncov z Kene, keď postupne na košickej maratónskej trati zvíťazili David Maiyo, Edwin Kipchom a William Biama, ktorý vlani vytvoril časom 2:09:53 hod. traťový rekord, došlo v nedeľu, 5. októbra, k zmene. Na najvyšší stupienok sa v tomto roku v kategórii mužov postavil 30-ročný Yirdaw Dejene z Etiópie. Dosiahol vynikajúci čas 2:10:51 hod., čo je druhý najrýchlejší čas v 85-ročnej histórii MMM.

Za traťovým rekordom zaostal o 58 sekúnd. Yirdaw Dejene je tretím vytrvalcom z tejto krajiny, ktorý vyhral v Košiciach. Pred ním sa to podarilo v roku 1961 olympijskému víťazovi Abebe Bikilovi, ktorý vyhral časom 2:20:12 hod. a v roku 1969 si víťazstvo z Košíc odniesol do Etiópie Demisse Wolde časom 2:15:37 hod.

Súboj dvoch maratónskych veľmocí Kene a Etiópie skončil lepšie pre Etiópiu. Až s miernym odstupom došli do cieľa štyria Keňania, pričom druhý Jonathan Kibet (2:12:23 h.), tretí Joseph Mutiso (2:12:25 h.) i štvrtý v poradí Sammy Rotich (2:12:31 h.) dosiahli štvrtý, piaty a šiesty najlepší čas v histórii podujatia.

"Teší ma, že som v Košiciach napodobnil nášho legendárneho maratónca Bikilu, ktorý je v našej krajine ako olympijský víťaz veľkým hrdinom. Až na silný vietor bolo všetko v poriadku - rýchla trať aj výborní diváci, ktorí ma svojimi hlasivkami hnali do cieľa. Keby nefúkalo, mohol som zabehnúť aj pod 2:10," povedal po pretekoch Dejene a dodal: "Ak ma organizátori pozvú aj na budúci rok, pokúsim sa prekonať hranicu 2:09."

Maratón vyhral vôbec po prvý raz vo svojej kariére a domov si odniesol 12 tisíc eúr. Svoj osobný čas 2:11:08 h., ktorý dosiahol vlani v Dubline, kde skončil na 3. mieste, si zlepšil o 17 sekúnd. Etiópčan zaútočil na vedúcu pozíciu v druhom kole mestského okruhu na 25. kilometri na Aničke. Cítil formu a tak sa od osemčlennej skupinky odpútal. Jeho nástup zachytil len Keňan Jonathan Kibet. Držal sa ho iba pár kilometrov, potom Dejene nasadil k ďalšiemu trháku. Po ňom už bežal v pohode osamotený a na špici bol jeho najväčším konkurentom iba silný protivietor. Vytrvalci z Kene sa predsa len v Košiciach tešili z víťazstva.

V ženskej kategórii si totiž najlepšie počínala Selina Chelimová, ktorá na maratónskej trati urobila značný výkonnostný vzostup. I napriek silnému vetru nielenže zvíťazila a dosiahla tretí najlepší ženský čas podujatia 2:34:23 h., ale o 2:35 min. si zlepšila svoje osobné maximum. Za ňou skončili na stupňoch víťazov dve debutantky z Etiópie. Druhá v konečnom poradí Firehiwot Dadová absolvovala svoj prvý maratón v živote v čase 2:37:34 h. a tretia Radiya Adelová dobehla v maratónskej premiére v čase 2:39:21 hod. Najlepšou slovenskou maratónkyňou sa stala Ingrid Petnuchová z Bardejova, ktorá skončila medzi ženami časom 2:48:23 h. na 6. mieste, ale získala svoj prvý titul na majstrovstvách Slovenska. Tohtoročný MMM bol zároveň aj slovenským šampionátom.

V mužskej kategórii si titul majstra vybojoval zamestnanec U. S. Steel Košice z DZ Energetika, člen TJ Obal-Servis Košice Imrich Pástor, ktorý skončil v prvej desiatke na 9. mieste časom 2:26:05 hod. Slovenský šampionát vyhral aj vlani lepším časom 2:21:59 h., ale i tak svoje prvenstvo obhájil. "Dnes bolo pre mňa dôležitejšie vyhrať, bez ohľadu na čas, a to sa mi podarilo. Bol to viac- menej boj s vetrom. V prvej polovici trate som sa ešte snažil bežať aj na dosiahnutie vlaňajšieho času, pomáhal mi v tom Miro Vanko, ktorý ma ťahal, ale v druhom kole to vyzeralo, ako by ste bežali proti stene, bolo to veľmi ťažké," vyjadril svoje pocity z maratónskej trati v cieli I. Pástor. Túto trať aj v tomto roku absolvovala celá plejáda vytrvalcov z radov zamestnancov U. S. Steel Košice.

Známy košický bežec, zamestnanec U. S. Steel Košice Jozef Sciranko dobehol do cieľa maratónu na 19. mieste a v kategórii mužov do 40 rokov skončil štvrtý. S časom 2:46:25 v cieli bol spokojný. "Vzhľadom na počasie, najmä na ten nepríjemný vietor, som veľmi spokojný. Vynikajúce," povedal pre Oceľ východu ešte udychčaný v cieli. Priznal však, že počítal s časom o minútu-dve lepším. "Všetci, vrátane víťaza, bežali trochu pomalšie." Potvrdil, že aj jeho postihla na trati kríza. "Prišla po 30. kilometri, ale nebola taká silná, aby som musel výrazne spomaliť. Bežalo sa mi dobre, sily som si rozložil na celú trať," dodal a pochválil atmosféru. "Bola fantastická. Košice sú jednoznačne maratónske mesto. Po trati ma povzbudzovali známi, kolegovia z práce, rodina, ba aj nezmámi ľudia."

Na 85. ročníku Medzinárodného maratónu mieru štartovalo v ôsmich rôznych kategóriách vyše 4000 športovcov z 34 krajín. V polmaratóne dominovali košickí pretekári z TJ Obal- Servis Miroslav Vanko (1:09:53 h.) a Katarína Bérešová (1:18:05 h.). Medzi korčuliarmi si prvenstvá vybojovali Jakub Lešinský (SIC Košice, čas 40:27 min.) a Renáta Karabová (Slovenský národný tím, 40:45 min.). Súťaž handbikerov vyhral Daniel Kukľa (Handbike Team Slovakia, čas 37:17 min.), v nimimaratóne na 4,2 km trati dominovali David Jakubášek (Demolex Bardejov, čas 14:14 min.) a Ewelina Kosmaľa (18:36 min.).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...