Vyhľadávanie:

Presnosť meraní bude vyššia

Presnosť meraní bude vyššia

Monitorovacie vozidlo má nové prístrojové vybavenie

Súčasťou dobre prepracovaného imisného a emisného systému spoločnosti U. S. Steel Košice v oblasti sledovania kvality jednotlivých zložiek životného prostredia je už osemnásť rokov aj monitorovacie vozidlo. Firma toto mobilné zariadenie, nazvime ho "malé laboratórium", vybavené prístrojmi na meranie nielen imisií, ale aj emisií, najmä kyslíka, CO, SO2, NOX, CO2, celkového uhlíka a tuhých znečisťujúcich látok, začala využívať ešte v roku 1996. Nečudo teda, že sa na nich už podpísal zub času. Aby firma vedela zabezpečiť údaje s vyššou presnosťou a v súlade s pravidlami a princípmi v oblasti životného prostredia a ochrany ovzdušia, bolo nevyhnutné technicky i morálne zastarané prístroje na meranie emisií vymeniť.

"V spoločnosti U. S. Steel Košice sme povinní merať v určitých cykloch znečisťujúce látky na 229 zdrojoch znečisťovania ovzdušia a práve na to nám monitorovacie vozidlo slúži. Ročne vykonáme približne osemdesiat meraní, čo v prepočte znamená jeden a pol merania na týždeň. Nejde totiž o jednorazový, jednoduchý, ani bezprácny úkon. Niekedy trvá jedno meranie dva až tri dni. Vozidlo svojím spôsobom napokon ovplyvňuje prevádzku technologických zariadení. Ak totiž prístroje odhalia zvýšené hodnoty sledovaných ukazovateľov, spoločne so zainteresovanými ľuďmi v prevádzkach hľadáme možnosti zmeny spôsobu prevádzkovania agregátov tak, aby sme predpísané limity spĺňali," ozrejmil Jozef Martoš, riaditeľ pre environment finálnej výroby a monitoring.

V súvislosti s výmenou starých prístrojov na monitorovanie emisií za nové bolo potrebné celoročný plán meraní mierne modifikovať. To bol aj dôvod, prečo ostatné týždne nebolo možné pokračovať v dobrovoľnej firemnej aktivite - meraní imisií v okolitých obciach, ktoré sa už niekoľko rokov realizuje na základe dohody so starostami. Všetko sa však vráti do pôvodných koľají. Vozidlo dnes disponuje štyrmi novými modernými prístrojmi, z ktorých je jeden multifunkčný na meranie kyslíka, CO, SO2 a NOX, ďalší na meranie CO2, tretí meria celkový uhlík a štvrtý tuhé znečisťujúce látky. "Ide o vysoko kvalitné prístroje, ktoré patria k tomu najlepšiemu, čo sa na meranie používa. Podobné má napríklad aj Slovenská inšpekcia životného prostredia, ktorá má právomoc kontrolovať, či prevádzkujeme naše zariadenia v súlade s legislatívou a povoleniami Integrovanej prevencie a kontroly znečisťovania," podotkol Jozef Martoš.

Nové prístrojové vybavenie má niekoľko benefitov. Okrem úspor nákladov na opravu a údržbu a kompatibility s novou počítačovou technikou k nim nesporne patrí presnosť meraní a možnosť kontroly účinnosti filtrov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...