Vyhľadávanie:

Pribudli mu ďalšie trofeje

Pribudli mu ďalšie trofeje

Kulturista Július Sabadko žal úspechy na majstrovstvách Európy i sveta

Mnohí z našich spolupracovníkov ani nevedia, že majster elektroúdržby a MART v Kyslikárni DZ Energetika Július Sabadko je amatérskym majstrom Európy i sveta v naturálnej medzi klubovej kulturistike. Tomuto športu sa venuje od roku 2000, kedy po prvý raz štartoval v Topoľčanoch na majstrovstvách Slovenska. Tam v hmotnostnej kategórii do 75 kg obsadil v klasickej kulturistike 4. miesto. Natoľko ho to povzbudilo, že sa tomuto športu začal venovať oveľa aktívnejšie.

O dva roky neskôr však presedlal od klasickej k naturálnej kulturistike, čo znamená, že trénoval i súťažil bez používania dovolených podporných látok. Svoj tréningový plán konzultoval najprv s bývalým košickým reprezentantom Československa v kulturistike a viacnásobným šampiónom a majstrom športu Ladislavom Klérim a neskôr aj s tohtoročným majstrom Slovenska v kulturistike, členom košického klubu Pro Team Jánom Sotákom, s ktorým sa v tomto roku na vrcholné podujatia pripravoval. "Možno, že sa stanem členom spomínaného klubu aj ja, pretože momentálne súťažím bez členskej príslušnosti, iba sám za seba. A bol som v nevýhode, lebo v tomto roku som preto nemohol štartovať na žiadnych pretekoch v rámci Slovenska. V minulosti som bol členom českého klubu v Chrudimi, ale tam som skončil. Momentálne uvažujem o tom, že prestúpim do slovenského zväzu naturálnych kulturistov, ktorý je pod záštitou Slovenskej asociácie kulturistiky, fitnesu a silového trojboja (SAKFST)," rozhovoril sa J. Sabadko a pokračoval: "Prvý väčší úspech som zaregistroval vlani na Európskom pohári v maďarskej Nagykanizse, kde som zvíťazil v hmotnosti do 75 kg. Potom som sa zúčastnil na Svetovom pohári vo Varšave. Aj tam sa mi darilo, keď cennú trofej som si vybojoval už v hmotnosti do 80 kg a zároveň ma vyhlásili za absolútneho majstra svetového pohára. Po týchto pretekoch som nútene, kvôli zdravotným problémom, oddychoval šesť mesiacov. V apríli tohto roku som opäť začal s tréningami v posilňovni Horvis Gym u známeho kulturistu, bývalého majstra sveta a viacnásobného účastníka vrcholnej súťaže Mr. Olympia Jaroslava Horvátha. Až do októbra som trénoval šesťkrát v týždni. Potom ma už čakali dve vrcholné podujatia v Turecku a v Grécku. V Istanbule sa 4. októbra konali majstrovstvá Európy, kde som z 32 štartujúcich pretekárov získal v hmotnosti do 80 kg majstrovský titul. Tento úspech som si zopakoval o dva týždne neskôr na majstrovstvách sveta v gréckom Lagadose. Tam som súťažil v tej istej hmotnostnej kategórii ako v Istanbule, ale v konkurencii 36 kulturistov z dvadsiatich krajín. Zopakoval som úspech z Turecka a okrem prvého miesta a zlatej medaily som sa stal aj absolútnym majstrom sveta."

Teraz si dá náš šampión na nejaký čas s kulturistikou pokoj, viac sa bude venovať úprave svojej životosprávy. Do súťaží sa zapojí až na budúci rok, kedy začne opäť s tréningami.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...