Vyhľadávanie:

Priemysel a odbory spoločne vyzývajú k reakcii na krízu oceliarskeho priemyslu

Priemysel a odbory spoločne vyzývajú k reakcii na krízu oceliarskeho priemyslu



Európske oceliarske združenie EUROFER a európska odborová organizácia industriAll v pondelok 9. 11. 2015 vydali spoločné prehlásenie - výzvu k prijatiu opatrení politikmi, zameranú na zastavenie prepúšťania v tomto sektore.

Výzva prichádza dnes (rozumej 9. 11. 2015 - pozn. red.) počas mimoriadneho stretnutia ministrov v Rade pre konkurencieschopnosť, zorganizovaného ako reakcia na sled informácií o prepúšťaní a prebytočných pracovných miestach v oceliarskom sektore. Iba za niekoľko predošlých mesiacov stratilo v Európe prácu okolo päť tisíc zamestnancov, z nich najviac vo Veľkej Británii. V oceliarskom sektore, ktorého zamestnanosť klesla od roku 2008 o 85 tisíc miest, je vážne ohrozených 330 tisíc pracovníkov.

Bart Samyn, zástupca generálneho tajomníka industriAll, v predvečer stretnutia Rady povedal: "Ministri musia pochopiť, že ľudia prichádzajú o prácu práve teraz. Tieto prepúšťania sú priamym dôsledkom regulačnej záťaže v EÚ a na úrovni členských štátov a konkrétne kvôli dampingovej oceli prichádzajúcej na trhy EÚ z Číny."

Axel Eggert, generálny riaditeľ EUROFER-u, povedal: "EÚ musí prispôsobiť obchodné, klimatické a energetické normy, a najmä zrevidovať EÚ ETS tak, aby sa udržala konkurencieschopnosť oceliarskeho priemyslu. Najlepší hráči v sektoroch produkujúcich CO2 emisie nesmú byť penalizovaní dodatočnými priamymi alebo nepriamymi nákladmi na emisie CO2 v porovnaní s konkurentmi mimo EÚ. Naším cieľom smerom k politikom je vykonať čokoľvek pre udržanie tohto inovatívneho a strategického priemyselného odvetvia v Európe."

Čeliac čínskemu exportu, ktorý tento rok explodoval až na 110 miliónov ton a za posledné dva roky sa zdvojnásobil, EÚ potrebuje urobiť viac pre zavedenie trhových ochranných nástrojov a ochranu pracovných miest v oceliarstve.

Čo je dôležité, industriAll Europe a EUROFER vyzývajú členské štáty, aby venovali pozornosť zvlášť faktu, že udelenie statusu trhovej ekonomiky Číne, napriek tomu, že táto krajina nespĺňa príslušné technické kritériá, by bolo pre mnohé výrobné odvetvia v EÚ devastačným krokom, keďže by to takmer úplne znemožnilo uvalenie antidampingových opatrení na lacný dovoz z Číny.

P. Eggert a Samyn sa zhodli na tom, že: "Ak raz dochádza k zrušeniu týchto pracovných miest, je to takmer naisto definitívne. Dúfame, že tento míting pomôže nájsť konsenzus týkajúci sa praktických a promptne implementovateľných noriem, ktoré podporia inovácie, znižovanie nákladov na energie, regulačných záťaží a - čo je najdôležitejšie - zabezpečenie rovnakých podmienok pre európskych výrobcov ocele na medzinárodných trhoch."


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...