Vyhľadávanie:

Prijímacie pohovory budú. Z matematiky

Prijímacie pohovory budú. Z matematiky

Hovoríme s prodekankou Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach pre bakalárske a inžinierske štúdium Ivetou Vaskovou

Tisícky stredoškolákov majú pred sebou v týchto dňoch vážnu dilemu. Pokračovať v štúdiu na vysokej škole, alebo nie? A ak áno, tak na ktorej? Na konečné rozhodnutie im zostáva už len zopár týždňov. O možnostiach štúdia na Hutníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach sme sa pozhovárali s prodekankou fakulty pre bakalárske a inžinierske štúdium Ivetou Vaskovou.

· Hutnícka fakulta ako jedna zo zakladajúcich fakúlt Technickej univerzity v Košiciach prešla za šesťdesiat rokov svojej existencie razantným vývojom i celým radom zmien. Vplyvom reštrukturalizácie študijných odborov i špecializácií je dnes metalurgický profil vzdelávania oveľa širší než inokedy. Ako by ste ho charakterizovali?
V prvej polovici svojej existencie budovala hutnícka fakulta študijné odbory, ktoré boli bezprostredne orientované na výrobu a spracovanie kovov. Na konci sedemdesiatych rokov tak vytvorila vnútorný "hutnícky cyklus" vzdelávania.
Nikdy však nebol uzavretý a od osemdesiatych rokov začali do konceptu vzdelávania pribúdať odbory, ktoré s hutníctvom súvisia resp. predstavujú jeho nevyhnutné pomocné procesy. Vyvolali to nielen potreby praxe, ale najmä rozvoj svetového poznania a vývoja technológií. Študijné odbory sme teda postupne rozšírili o také témy ako environmentálne inžinierstvo a recyklácia, plynárenstvo a ďalšie energetické aspekty, žiaruvzdorná a iná priemyselná keramika, environmentálna chémia, integrované systémy riadenia, biometalurgia, materiálové aplikácie v automobilovom priemysle a materiálové aplikácie vo výtvarnej tvorbe. Súčasný záber je teda naozaj širší, ale rámce metalurgie a materiálových technológií tento koncept neprekročil. Naopak, rozšírením ďalších špecializácií je plnohodnotne kompletizujúci.

· Niektorí zástupcovia priemyselnej sféry vyčítajú technicky orientovaným školám, že svojich absolventov tak celkom pre prax nepripravujú. S kým spolupracuje vaša fakulta pri koncipovaní študijných programov?
Hutnícka fakulta neustále spolupracuje s mnohými zástupcami hutníckej obce, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Na našej fakulte sa stretávajú a vzájomne podporujú dva procesy. Pri výchove inžinierov reagujeme na požiadavky praxe a zároveň sledujeme najnovší vývoj vedných odborov, prognózujeme a predvídame ich rozvoj tak, aby bolo možné študijné programy modifikovať. Dôležitá je implementácia výsledkov vlastného výskumu do výučby.
Keď niekedy počujeme od zástupcov praxe, že absolventov treba "šiť na mieru", tak odpovedáme, že nie sme krajčírska dielňa, ale univerzitná fakulta. Mladý inžinier so spoľahlivými prírodovednými a technicko-inžinierskymi detailnými vedomosťami, ako aj s náležitými osobnostnými vlastnosťami je na trhu práce vždy úspešný. Schopnosť nezávisle analyticky myslieť, zodpovedne sa rozhodovať a pracovať v tíme je dôležitejšia, než vedomosti o konkrétnych technológiách. Naši priemyselní partneri, najmä tí, ktorých zástupcovia sú členmi vedeckej rady fakulty, majú možnosť ovplyvňovať tvorbu a schvaľovanie tak jednotlivých študijných programov, ako aj širších konceptov vzdelávania.
Sú to najmä U. S. Steel Košice, Železiarne Podbrezová, Žiarska hutnícka spoločnosť, Slovalco Žiar nad Hronom, SMZ Jelšava, SPP Eustream Bratislava, Ústav anorganickej chémie a Ústav materiálového výskumu SAV, Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach, ako aj kolegovia z Vysokej školy bánskej v Ostrave.

· Maturanti sa budú musieť čochvíľa rozhodnúť, kam pôjdu študovať po skončení strednej školy. Existujú ešte klasické prijímačky? Niekdajšie testy i ústne pohovory nahrádzajú v ostatných rokoch výberové konania. Ako je to v prípade hutníckej fakulty?
Od akademického roku 2012/2013 je súčasťou prijímania uchádzačov o bakalárske štúdium na všetkých fakultách Technickej univerzity v Košiciach aj hodnotenie štúdia matematiky na strednej škole. Technická univerzita v Košiciach tak chce prispieť k tomu, aby bolo matematike vrátené postavenie, ktoré jej v systéme kvalitného stredoškolského vzdelávania patrí. Na každý bakalársky študijný program bude polovica z plánovaného počtu budúcich poslucháčov prijatá len na základe výsledkov z predchádzajúceho štúdia.

Budú to teda uchádzači, ktorí získajú najvyšší počet bodov za celkové výsledky štúdia na strednej škole a za výsledky štúdia matematiky na strednej škole. O druhej polovici prijatých uchádzačov sa bude rozhodovať už aj na základe výsledkov písomného testu zo stredoškolskej matematiky. Prvoradým poslaním testu je preveriť základné vedomosti a zručnosti uchádzačov o štúdium na Technickej univerzite v Košiciach. Bodový zisk z tohto testu sa priráta k celkovému počtu bodov, ktoré uchádzač získal za výsledky stredoškolského štúdia. Zbierka všetkých úloh, ktoré budú v testoch, ukážky riešenia úloh aj ukážky testov sú zverejnené na webovej stránke univerzity a hutníckej fakulty.

· Prečo by si mladí ľudia mali vybrať pre ďalšie štúdium práve hutnícku fakultu a aké ďalšie podmienky musia splniť?
Okrem úspešného absolvovania úplného stredoškolského vzdelania a zvládnutia prijímacieho konania je dôležitý hlavne pozitívny záujem o štúdium. Aj technické vzdelanie uchádzača je dobrým predpokladom na zvládnutie školy. Všetko ostatné závisí už len od samotného študenta. Doterajšia úspešnosť našich absolventov v praxi je tou najlepšou odpoveďou na otázku, prečo práve hutnícka fakulta je správnou voľbou uchádzačov o kvalitné technické vysokoškolské vzdelanie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...