Vyhľadávanie:

Príprava na povolanie aj vo fabrike

Príprava na povolanie aj vo fabrike

Dcérska spoločnosť RMS, a.s. Košice a SOŠ technická na Kukučínovej ulici v Košiciach
„vychovávajú“ bielych murárov spoločne

Kumštu hutných či ako vravia  železiari bielych murárov sa nemožno priučiť za pár týždňov. Ba ani mesiacov. A ak  má niekto predstavu, že keď vie niekto pracovať s maltou na stavbe, bude vedieť urobiť trebárs výmurovku konvertora vo fabrike,  ľudia, ktorí sa vypracovali v tejto profesii na špičkových odborníkov, by sa len pousmiali. Okrem toho, že je to ťažká robota, vyžaduje si skúsenosti overené praxou, presnosť, precíznosť, šikovnosť, ba i predvídavosť a ovládanie postupov pri žiarotechnických prácach, ktoré sa navyše vďaka rozvoju technológií menia. Nuž a práve takí odborníci dnes na trhu práce chýbajú. Ich pretrvávajúci nedostatok sa v dcérskej spoločnosti RMS, a. s. Košice  rozhodli riešiť okrem iného aj nadviazaním spolupráce so Strednou odbornou školou technickou na Kukučínovej 23 v Košiciach.

„Po predchádzajúcich rokovaniach sme vlani začiatkom októbra podpísali, po vzore podobných programov, ktoré fungujú medzi materskou spoločnosťou a strednými odbornými školami,  zmluvu so Strednou odbornou školou technickou v Košiciach o poskytovaní praktického vyučovania žiakov na obdobie rokov 2015 až 2018 v podmienkach RMS, a.s. Košice a U. S. Steel Košice,“ uviedol Miroslav Majerčák, riaditeľ pre nákup, investície a technický rozvoj dcérskej spoločnosti RMS, a.s. Košice. „Spoločne sme definovali harmonogram  odborných praxí, modifikovali  školské vzdelávacie programy, nastavili systém podnikových štipendií. V minulom školskom roku bolo do programu zaradených osem vybraných žiakov druhého ročníka, z ktorých štyria, teraz tretiaci, pokračujú v príprave  aj v tomto školskom roku, ďalší štyria - druháci, sú noví. Ak všetko pôjde podľa dohodnutých pravidiel, všetci z nich majú perspektívu zamestnať sa v našej spoločnosti.“

„Odborná príprava, ktorá sa v tomto roku začala 5. októbra, prebieha pod dohľadom  inštruktorov z radov našich zamestnancov a pod záštitou manažéra prevádzky Žiarotechnický servis  Rastislava  Kamenského a manažéra prevádzky Opravy hutných agregátov Pavla Kerekeša.  Žiaci ju absolvujú dva dni, a to každý druhý týždeň v kalendárnom mesiaci,“ dodal riaditeľ divízneho závodu Údržba metalurgických pecí Ivan Pastyrčák.  

Prax vo fabrike je významným nástrojom na získanie, rozvoj a upevňovanie odborných zručností a návykov v oblasti ručného murovania a použitia strojnej aplikácie žiaruvzdorných materiálov, skladby materiálov, búracích, čistiacich i prípravných prác. Mladým ľuďom sa z hľadiska ich budúcej pracovnej kariéry veľmi zíde.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...