Vyhľadávanie:

Prvé litre sladkej dobroty už vytočili

Prvé litre sladkej dobroty už vytočili

Projekt Priateľov trstenskej prírody: Včelárenie –sladké, zdravé, užitočné – skús si to s nami

Včelárenie – sladké, zdravé, užitočné – skús si to s nami. Projekt s veľa napovedajúcim názvom predostreli začiatkom tohto roka členovia občianskeho združenia Priatelia trstenskej prírody hodnotiacej komisii grantového programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región. A uspeli. Na jeho realizáciu získali finančnú injekciu vo výške 2500 eur.

„Projekt realizujeme pod záštitou včelárskeho zväzu a skúseného včelára, no zapojili sa aj naši ďalší sympatizanti a žiaci tunajšej základnej školy v Trstenom pri Hornáde,“ uviedol Rastislav Šelepský, šéf združenia, ktoré má za sebou už rad úspešných komunitných aktivít. „Kúpili sme desať úľov aj s plnohodnotnými včelstvami, ktoré sme umiestnili na vytipovanom a potom na päť rokov prenajatom pozemku, zadovážili sme si tiež potrebné pracovné a ochranné pomôcky pre prácu so včelami. O včelie rodiny sa stará desať záujemcov – včelárov – začiatočníkov, a to aj pod dozorom odborníka. Chystáme sa po ukončení včelárskeho roka, niekedy koncom októbra, usporiadať Deň medu, na ktorom celý projekt zhodnotíme. Zároveň to bude príležitosť aj na stretnutia so skúsenými včelármi, možno aj zo zahraničia,“ doložil.

Prvé litre sladkej dobroty tu už stihli vytočiť, no ak si niekto nezainteresovaný myslí, že včelárenie je zábavka, musíme ho vyviesť z omylu. Je to doslova a do písmena veda... a umenie. A tvrdá robota... Tí, ktorí sa do včelárenia pustili, to môžu len potvrdiť. Veľmi radi sa viacerí z nich stretli na kurze začínajúceho včelára minulý týždeň vo štvrtok 13. augusta vo Včelárskom tréningovom centre pri Starom Hornáde s Imrichom Ileninom, ktorý sa s nimi podelil o neoceniteľné päťdesiatročné včelárske skúsenosti. Nezabudol však zdôrazniť: „Pri včelách nič neplatí na sto percent. A je s nimi veľa roboty. Treba sa naučiť a mať v hlave stopäťdesiat až dvesto zásad, poučiek a postupov... Začínajúci včelár študuje literatúru, radí sa so staršími... No najlepšie zo štyroch včelárov vám napokon poradí ten piaty. A tým ste vy. Vy sa musíte rozhodnúť, vzhľadom na podmienky okolia územia, kde včelstvá máte, čo na vaše včely platí. Nenájdete rovnaké včelie rodiny. Preto musíte ku každej pristupovať individuálne. Pravidelné záznamy o prehliadkach sú aj z tohto hľadiska mimoriadne dôležité. Dobre si svoje včelstvá strážte. Ak zistíte, že sa v okruhu troch kilometrov objavili nové úle, opýtajte sa majiteľa, či má na presťahovanie súhlas. Ak by ste s tým mali problém, oznámte to Okresnej veterinárnej správe, tá si už s tým poradí,“ odporučil. Začínajúci včelári sa dozvedeli veľa iných cenných informácií. Debatovalo sa o problémoch, ktoré spôsobujú chýbajúce strniská, medonosných rastlinách, chorobách včiel a klieštiku, ktorý na nich parazituje, o tom, ako včely kŕmiť a ako ich podnecovať, o dôležitosti zásob v úľoch, ako vyrobiť cukrovo drožďové cesto, čo robiť, aby sa predišlo rojovej nálade včiel, kedy robiť prehliadky úľov, kedy sú včely útočné a mnohých iných otázkach. Vedeli ste napríklad, že v úli sú po vyliahnutí tzv. dojčičky, krmičky, čističky, staviteľky a strážkyne, ktoré sa až na dvadsiaty deň stávajú „lietavkami“? Práve tie prinášajú „sladinu“, odovzdajú včele v úli, ktorá z nej vyrába med. Dobrý včelár tiež vie, že včela veľmi rýchlo vycíti, keď má strach. Nemá tiež rada rôzne vône z lakov či dezodorantov, ale aj alkoholu či starého potu. No za to na osem metrov vycíti, že v kvetine už nie je „sladina“. „Včela nie je domáce zviera, nenaučíte ju ako psa, aby sa správala tak, ako vy chcete,“ poznamenal Imrich Ilenin. „Vieme lietať na Mesiac a ku kométam, ale vedci dnes v konečnom dôsledku vedia o včelách málo...“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...