Vyhľadávanie:

Rekonštrukcia vojnových cintorínov nad obcou Výrava

Rekonštrukcia vojnových cintorínov nad obcou Výrava

Ukončili ďalší z víťazných projektov grantového programu Spoločne pre región

Zaujíma vás vojenská história? Iste sa nájde aj medzi košickými hutníkmi pár nadšencov, ktorí sa tejto oblasti vedy venujú intenzívnejšie a pozorne sledujú, aké nové objavy prináša. Poznáte Občianske združenie Klub vojenskej histórie Beskydy? Združuje ľudí práve s takýmito záľubami. Vzniklo pred ôsmimi rokmi s cieľom zmapovať a následne obnovovať vojenské cintoríny z 1. svetovej vojny, ktoré sa nachádzajú na severovýchode Slovenska. Pozadie aktivít, ktoré združili ľudí s rovnakými záujmami, približuje Martin Drobňák. "Prvá svetová vojna predstavuje slabo zmapované miesto slovenskej historiografie. Je to až zarážajúce i vzhľadom na fakt, že boje, ktoré prebiehali v rozmedzí rokov 1914 a 1915 na našom území, boli veľmi intenzívne a vyžiadali si množstvo obetí. Front priamo zasiahol šesť dnešných okresov na severovýchodnom Slovensku. Bilancia prvej svetovej vojny bola strašná. Viac ako päťdesiat tisíc padlých vojakov je dnes pochovaných na vyše dvesto vojnových cintorínoch," informuje.

Cintoríny dlhé roky chátrali. Až po takmer sto rokoch sa začína s ich postupnou obnovou, pri ktorej nezastupiteľnú úlohu zohrávajú dobrovoľníci. Aj tí z Občianskeho združenia Klub vojenskej histórie Beskydy, ktorí sa vlani uchádzali o grant programu U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región. A úspešne. Na realizáciu projektu Rekonštrukcia vojnových cintorínov nad obcou Výrava získali 2 050 eur.

"Vojnové cintoríny nad obcou Výrava boli v roku 2009 na pokraji zániku. Ani miestni obyvatelia nevedeli presne určiť ich polohu. Nachádzali sa na hrebeňoch karpatských hôr a lokalizovať sa ich podarilo len vďaka zvyškom kamenných pomníkov, ktoré sa tam nachádzali," konštatuje Martin Drobňák. Dobrovoľníci z občianskeho združenia i samotnej obce sa pustili do ich záchrany. Podarilo sa lokalizovať všetky vojnové hroby, na ktoré osadili provizórne brezové kríže. Na základe dostupných materiálov spracovali komplexnú správu s fotodokumentáciou. "Vzhľadom na to, že sa podarilo získať dobové fotografie cintorínov z dvadsiatych rokov minulého storočia, rozhodli sme sa rekonštruovať jeden z vojnových cintorínov presne do podoby z tohto obdobia, teda s oplotením z ostnatého drôtu. Spôsob rekonštrukcie oboch vojnových cintorínov bol zvolený tak, aby vhodne zapadali do scenérie karpatskej prírody," objasňuje aktivity projektu Martin Drobňák a dodáva, že do konca minulého roka sa podarilo práce na obnove ukončiť. Oba vojnové cintoríny sa stali dôstojným pietnym miestom, ale aj kultúrno-historickou zaujímavosťou. Na jar tohto roku sa dobrovoľníci pustia do vyznačenia náučného chodníka vedúceho k obom vojnovým cintorínom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...