Vyhľadávanie:

Riešte globálnu nadprodukciu ocele

Riešte globálnu nadprodukciu ocele

Dvanásť svetových oceliarskych organizácií adresovalo lídrom krajín G7 oficiálne stanovisko

Pri príležitosti konania samitu zástupcov najvyspelejších ekonomík sveta G7, ktorý sa uskutočnil 26. - 27. mája v Ise-Shime v Japonsku a jeho hlavnou témou boli globálna ekonomika a obchod, vydalo 12 nadnárodných a národných oceliarskych asociácií oficiálne stanovisko. Vyzývajú v ňom lídrov G7, aby začali riešiť súčasnú globálnu nadprodukciu ocele, ktorá má negatívny vplyv na ekonomiku, priemysel a zamestnanosť na celom svete. Pod dokument sa podpísali Americký železiarenský a oceliarsky inštitút (AISI), Japonská federácia výrobcov železa a ocele (JISF), Asociácia európskych výrobcov ocele (EUROFER), Asociácia kanadských výrobcov ocele (CSPA), UK Steel, Nemecká oceliarska federácia (WV-Stahl), Aliancia spracovateľov rúd, minerálov a kovov (A3M), Federácia talianskych oceliarskych spoločností (Federacciai), Asociácia oceliarskych výrobcov (SMA), Rada pre import potrubia a rúr (CPTI), Asociácia výrobcov špeciálnej ocele v severnej Amerike (SSINA) a Európska asociácia výrobcov oceľových rúr (ESTA).

V stanovisku sa uvádza: „Štátna podpora a ďalšie opatrenia prispeli k výraznému globálnemu prebytku ocele, neférovým praktikám a deštrukcii obchodovania ocele na celom svete. Popri ďalších okolnostiach, táto trh deštruujúca politika štátu zabraňuje na niektorých trhoch adekvátnej regulácii priemyslu ako odpovedi na zmeny v globálnom dopyte. Toto je problémom krajín, kde politika štátu podnecuje zvyšovanie výroby ocele bez zohľadnenia situácie na trhu, alebo kde vládne opatrenia udržiavajú pri živote neekonomické a permanentne stratové oceliarne, ktoré by za iných okolností neprežili.

Výrobcovia ocele v krajinách G7, ale aj inde vo svete vysoko oceňujú kroky štátov, ktoré zavádzajú opatrenia, aby sa vyrovnali s problémami globálnej nadprodukcie a urgujú vlády, aby urýchlene konali a riešili tento celosvetový problém, ktorý ešte v apríli načrtlo aj stretnutie naj­­vyšších štátnych predstaviteľov v Bruseli s cieľom riešiť nadprodukciu a vyrovnať sa s problémami, ktorým čelí oceliarsky priemysel. Je kriticky dôležité, aby všetky oceliarske mocnosti participovali na eliminácii deštrukcie trhov, ktorá stojí za súčasnou krízou. V opačnom prípade, ako bolo spomenuté na zasadnutí Rady pre oceliarsky priemysel krajín OECD v máji 2016, zlyhanie v riešení, respektíve nezastavenie deštrukcie trhov, spôsobí, že dotované a štátom podporované podniky prežijú na úkor efektívnych spoločností podnikajúcich v prostredí s minimálnou štátnou podporou.

Preto vyzývame účastníkov samitu G7 v Japonsku, aby prediskutovali potrebu zavedenia efektívnych nápravných opatrení, ktoré by boli, v súlade s právami a povinnosťami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), proti exportom z krajín v ktorých neplatia zákony trhovej ekonomiky.“

V tejto súvislosti sa k oceliarskym asociáciám pridala aj Asociácia priemyselných výrobcov (AEGIS), ktorá adresovala v otvorenom liste rovnaké požiadavky významným európskym lídrom. Dokument dostali napríklad Angela Merkelová, David Cameron, Francois Hollande, Jean Claude Juncker, Mateo Renzi a Donald Tusk.           

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...