Vyhľadávanie:

Rozhodli trestné strieľania

Rozhodli trestné strieľania

Hokejisti z Vysokých pecí sa stali víťazmi olympijského turnaja v rámci VIII. ročníka Zimnej olympiády zamestnancov U. S. Steel Košice

Hokej
Na snímke z finálového stretnutia brankár SVa Kanuščák zachraňuje pred dobiedzajúcim Kelemešom z Vysokých pecí.

V utorok 10. februára 2004 sa na ZŠ v Čermeli hrali rozhodujúce dve stretnutia o konečné umiestnenie v olympijskom hokejovom turnaji. V zápase o 3. miesto sa stretli porazené celky zo semifinále Vedenie a Oceliareň, po nich sa vo finále predstavili hokejisti zo Studenej valcovne a Vysokých pecí. Zaujímavosťou bolo, že finalisti hrali spolu už v základnej A skupine, kde sa stretli hneď v úvodnom zápase turnaja. Vtedy boli úspešnejší valcovači z SVa, ktorí vysokopeciarov zdolali vysoko 8:2. Vo finále sa vlaňajšiemu majstrovi U. S. Steel Košice v ľadovom hokeji, tímu z Vysokých pecí, podarila dokonalá odveta v podobe víťazstva a zisku zlatých olympijských medailí i cennej trofeje. Vysokopeciari vyhrali v turnaji po nerozhodnom výsledku až na trestné strieľania. Výsledky záverečných stretnutí:

O 3. miesto

Vedenie - Oceliareň 1:5 (1:1, 0:3, 0:1)

V súboji o bronz lepšie začali hostia, ktorí si od úvodnej minúty vytvorili mierny tlak. Častejšie zamestnávali obranu i brankára domácich, ktorí však tomuto úvodnému tlaku neodolali. Svoju hernú prevahu i útočnú aktivitu hostia zúročili v 7. minúte, keď Duda otvoril skóre 0:1. Lenže o dve minúty na to dobre hrajúci Kuzár z domáceho tímu vyrovnal a zdalo sa, že hokejisti z Vedenia odohrajú s oceliarmi vyrovnanú partiu. V druhej tretine sa to však nepotvrdilo, lebo hostia zvýšili tempo na vyššie obrátky, zlepšili kombinácie i presnejšie zakončovali. V 12. minúte tejto časti hry Štefáni dostal hostí do vedenia a v záverečných dvoch minútach sa dvakrát strelecky zapísal jeho spoluhráč J. Tóth. V poslednej tretine oceliari, vedomí si trojgólového náskoku, už len kontrolovali vývoj zápasu. Skóre však ešte prikrášlil v 4. minúte najlepší kanonier oceliarov na turnaji Štefáni a upravil na konečných 1:5.

Finále

Studená valcovňa - Vysoké pece 2:2 (1:0, 0:1, 1:1) na trestné strieľania 0:2

Na finálový súboj nastúpili obidve mužstvá v týchto zostavách - Studená valcovňa: Kanuščák - Ištoňa, Srnka, Hrabčák, Žák, Miškuv, Kasoni, Paško, Bujda, Lyócsa, Bačo, Kováč a Binda.
Vysoké pece: Dragan - Bocko, Bořík, Fedič, Kelemeš, Krušpán, Petrovičová, Poljak, Šimurda, Tirpák, L. Vrábel, S. Vrábel a Žabka.

V úvodných minútach stretnutia zvolili obidva celky opatrný začiatok, zbytočne sa nepúšťali bezhlavo do útočenia. Čakalo sa na chybu súpera a tá prišla v 7. minúte, keď hrali domáci presilovku. Rozohrali perfektnú kombinačnú akciu, ktorú s prehľadom zakončil Srnka a otvoril skóre 1:0. Tento gól však hráčov Vysokých pecí nedeprimoval a naďalej trpezlivo obliehali súperovu bránku, až sa dočkali. V 8. minúte druhej tretiny najlepší strelec hostí, ale i turnaja, Krušpán, vyrovnal.

Skóre sa v závere tejto časti zápasu nemenilo, i keď mali výborné príležitosti na skórovanie domáci Kováč i hosťujúci Krušpán. Ten dokonca z brejku brankára Kanuščáka neprekonal. Dráma vyvrcholila až v záverečnej tretine. Za mohutného povzbudzovania fanúšikov sa už v 2. minúte prezentoval po skvelej individuálnej akcii domáci Kováč. Strelou zblízka pod brvno prekvapil Dragana v bránke vysokopeciarov a dostal valcovačov do vedenia 2:1. Po góle v hľadisku ožili aj fanúšikovia z Vysokých pecí a neustále hnali svojich hráčov do útočenia. Tí sa im za to odvďačili, keď v 9. minúte, po presnej prihrávke Krušpána, ďalší kanonier vysokopeciarov Kelemeš sám pred bránkou domácich nezaváhal a vyrovnal na 2:2. Keďže do konca stretnutia už gól nepadol, o víťazovi olympijského turnaja rozhodli trestné strieľania.

Začali valcovači, Bačovu strelu Dragan chytil, na druhej strane Šimurda z VP mieril vedľa. Ako druhý v poradí Žák z SVa takisto Dragana neprekonal, Bocko z VP nedal. Do tretice Dragan zlikvidoval strelu aj tretiemu strieľajúcemu hráčovi z SVa Hrabčákovi, kým Kelemeš z VP bol na druhej strane úspešný - 0:1. Keď ani štvrtý hráč domácich Srnka nedokázal Dragana prekonať, osud zápasu mal na hokejke štvrtý hráč vysokopeciarov Fedič. Ten však nezaváhal a zvýšil konečný stav v sérii na 0:2. Pred 300 divákmi finálový súboj, ako aj všetky stretnutia na turnaji rozhodovali, Milan Kizek a Štefan Bačo.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...