Vyhľadávanie:

Rozpočet nepustí, podpora prišla vhod aj v Rákoši

Rozpočet nepustí, podpora prišla vhod aj v Rákoši

Umelé kamenivo z vysokopecnej trosky pomáha obciam a chráni životné prostredie

V roku 2012 prijala spoločnosť U. S. Steel Košice rozhodnutie, vďaka ktorému sa podarilo ušetriť mestským i obecným samosprávam v našom regióne nemalé finančné prostriedky a zároveň i ochrániť životné prostredie. Pomoc košickej oceliarne spočívajúcu v dodávkach umelého kameniva z vysokopecnej trosky vrátane dopravy za symbolickú cenu, ktorú koordinoval útvar GM pre strategické suroviny, si starostovia mimoriadne cenia. Záujem o tento druh podpory neutíchol ani vlani. Ako konštatovala Martina Zelizňáková, referentka pre predaj vedľajších výrobkov, len v minulom roku putovalo do osemdesiatich siedmich obcí dovedna vyše 112 390 ton materiálu z vysokopecnej trosky. V našom seriáli mapujeme jeho reálne využitie.

Umelé kamenivo z produkcie U. S. Steel Košice výrazne pomohlo aj v úsilí pri zveľaďovaní neveľkej obce Rákoš, rozprestierajúcej sa v peknom prostredí pod Slanskými vrchmi, kde dnes žije bezmála tristopäťdesiat obyvateľov. "Ušetrili sme pri tom nemalé finančné prostriedky," konštatoval spokojný starosta Igor Antoni. "Ak by sme mali rovnaké množstvo fúr s prírodným materiálom platiť zo svojho, asi by to nešlo. Vzhľadom na náš rozpočet, z ktorého treba veľa vecí poplatiť, podmienky i našu súčasnú finančnú situáciu je to nemysliteľné," dodal na ozrejmenie.

Na čo konkrétne teda v Rákoši umelé kamenivo použili? "Prvým projektom boli parkovacie miesta pri obecnom cintoríne, ďalšiu časť kameniva sme použili na spevnenie nedokončených ciest. Išlo asi o dvesto až tristo metrový úsek miestnej komunikácie. Niekoľko metrákov tiež poslúžilo na podsyp pod platňu bytovky, do výstavby ktorej sme sa pustili. S cieľom stabilizovať v obci mladých ľudí. Počítame s dvanástimi bytmi," uviedol Igor Antoni. Naznačil tiež, že možnosti využitia tohto druhu materiálu sú v obci bohatšie. "Vedeli by sme ho v budúcnosti zužitkovať nielen na spevňovanie ďalších ciest, ale napríklad aj pod dlažby na verejných priestranstvách. Frakcia 0-4 by na to bola celkom dobrá. Ideálna na zimnú údržbu komunikácií je zasa frakcia 4-8. Tú sme v minulosti na spomínaný účel aj využili."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...