Vyhľadávanie:

Skvelá atmosféra umocnená rekordom

Skvelá atmosféra umocnená rekordom

Víťazom 81. ročníka MMM sa pri svojom treťom štarte v Košiciach stal Adam Dobrzynski z Poľska

Víťazi MMM
Trojica najlepších maratóncov. Zľava druhý v poradí Maritim Kipruto z Kene, v strede víťazný Adam Dobrzynski z Poľska a vpravo tretí Dmytro Osadčij z Ukrajiny.

V tomto roku oslávil košický Medzinárodný maratón mieru okrúhle jubileum, 80. rokov od jeho vzniku. Organizátorom tohto podujatia, ktorého už od roku 2000 je generálnym reklamným partnerom U. S. Steel Košice, naozaj všetko vyšlo. Vynikajúce počasie, najvyššia účasť zahraničných vytrvalcov, na trati i pri nej výborná atmosféra a napokon aj nový traťový rekord.

Na štart najstaršieho maratónu v Európe sa v nedeľu 3. októbra 2004 postavilo o 10.00 hodine 1231 štartujúcich maratóncov, polmaratóncov, vozičkárov i korčuliarov na kolieskových korčuliach. Všetci na trati upútali svojím športovým umením, ale diváci v košických uliciach najväčšiu pozornosť sústredili na bežcov, ktorí bojovali jednak na polovičnej trati, ale aj na tej klasickej maratónskej, ktorá má vzdialenosť 42 kilometrov a 195 metrov. Kým úradujúci držiteľ traťového rekordu David Kariuki z Kene v poslednej chvíľke svoj štart v Košiciach odriekol, už po tretí raz za sebou sa okrem iných na štart postavil ďalší z horúcich favoritov Poliak Adam Dobrzynski.

Vlani skončil tretí, predvlani druhý, do medailovej zbierky mu chýbalo už len víťazstvo. S cieľom byť konečne najrýchlejší sa Dobrzynski pustil do súboja s ďalšími favoritmi, medzi ktorých patril jeho krajan Fehlau, Keňania Kipruto, Kipbor a Yabei, Bielorus Zhavoronok, dvaja pretekári z Veľkej Británie Lobb a McFarlane, Ukrajinec Iveruk i celá plejáda domácich maratóncov na čele s bývalým reprezentantom v chôdzi Petrom Tichým.

Sympatický Poliak si dobre rozpočítal svoje sily i keď po 25. kilometri mu trojica Keňanov ušla a na 32. kilometri mala už 200 - metrový náskok. Dobrzynski neúnavne bežal stále svojim tempom s myšlienkou, že to jeho súperi veľmi skoro "prepálili". Tak sa aj stalo. Keňania zvoľnili tempo a na 36. kilometri ich na Rastislavovej ulici Poliak dobehol. Afričania strácali sily a Adam Dobrzynski to dokonale využil a v záverečných kilometroch získal dostatočný 300 - metrový náskok pred Keňanom Kiprutom. Na Komenského ulici "poháňaný" nadšenými divákmi, ktorí ho mohutne povzbudzovali, ešte viac zrýchlil a na 40. kilometri mal vynikajúci medzičas 2:05:36 h. Do cieľa dobehol v novom traťovom rekorde 2:12:35 h. o 5 sekúnd lepší, než ho časom 2:12:40 h. v roku 2002 utvoril Keňan David Kariuki.

Adamovi Dobrzynskému sa tak splnil sen, keď po druhom i treťom mieste na MMM sa konečne dočkal aj prvenstva. "Veľmi sa teším, že som uspel na košickom maratóne a som nesmierne šťastný, že som nielen vyhral, ale utvoril aj nový traťový rekord. Bežať v takej vynikajúcej atmosfére ulicami Košíc to sa snáď nedá ani inak bežať než na víťazstvo," povedal šťastný Poliak v cieli a na tlačovej konferencii ešte dodal: "Podľa mňa Keňania sa ma snažili striasť až príliš skoro. Chceli sa za každú cenu odo mňa odpútať. Videl som totiž, ako sa dohovárajú. Už na 25. kilometri začali zrýchľovať, podľa mňa to bolo príliš skoro. Ja som sa snažil držať svojho tempa, veď je to maratón. Po prekonaní krízy medzi 28. a 32. kilometrom som sa rozhodol trochu zrýchliť. Keď som potom svojich súperov na trati predbehol a v závere som mal už dostatočný náskok, videl som, že je tu možnosť zaútočiť aj na traťový rekord. Veľmi ďakujem košickým divákom, ktorí mi psychicky pomohli, čo na maratónoch nebýva zvykom. Také publikum ako v Košiciach nie je nikde na svete, snáď iba v Japonsku, kde diváci tiež veľmi povzbudzujú."

Na druhom mieste dobehol Maritim Kipruto z Kene časom 2:15:44 h. a tretie miesto si prekvapujúco vybojoval neznámy Ukrajinec Dmytro Osadčij v čase 2:15:50 h. V prvej desiatke skončil na 9. mieste najlepší zo slovenských maratóncov Peter Tichý z Demolexu Bardejov, ktorý mal čas 2:27:53 h. Hneď za ním sa na 10. mieste umiestnil Martin Holečko časom 2:28:35 h. z TJ Obal Servis Košice a na 12. priečke skončil jeho klubový kolega, zamestnanec DZ Energetika, nedávny víťaz olympijskej desiatky na letnej olympiáde Imrich Pástor, ktorý mal čas 2:33:13 h.

V pestrofarebnom pelotóne nechýbali ani prominenti. Premiér Mikuláš Dzurinda sa opäť rozhodol zabehnúť si košický maratón a veľmi dobre sa na to pripravil. Skončil na 196. mieste časom 3:28:13 h.. Bol to jeho najlepší premiérsky čas. Na štart maratónu sa postavil aj poslanec národnej rady Slovenskej republiky Miroslav Abelovský, ktorý skončil časom nad 4 hodiny 4:01:30 h. na 355. mieste. Na polmaratónskej trati si to vyskúšal aj minister zahraničných vecí Fínska Erkki Tuomioja. Dobehol na 367. mieste v čase 1:54:26 h.

V kategórii žien bola oživením pelotónu v tomto ročníku MMM Rika Tabašiová z Japonska, ktorá sa prihlásila na poslednú chvíľu. Počínala si znamenite a časom 2:33:52 h. vyhrala. Týmto časom si utvorila osobný rekord a dosiahla druhý najlepší čas v histórii MMM.

Z 23 štartujúcich žien príjemne prekvapila naša zamestnankyňa DZ Studená valcovňa Erika Bílla, ktorá sa ako najlepšia zo slovenských pretekárok umiestnila časom 3:08:18 h. na 8. mieste. Hneď za ňou na 9. mieste skončila ďalšia železiarka Alžbeta Tiszová časom 3:17:39 h. a tretia členka nášho BK Steel Košice Jarmila Šuniarová sa časom 3:58:29 h. umiestnila na 15. mieste. Takmer 660 vytrvalcov štartovalo v polmaratóne. Medzi mužmi dominoval člen TJ Obal Servis Košice Miroslav Vanko, ktorý zvíťazil časom 1:07:24 h., medzi ženami bola najlepšia Ľudmila Melicherová z klubu BELLE Export-Import. Tá vyhrala v čase 1:22:14 h.

Z vozičkárov bol najlepší slovenský reprezentant Daniel Kukľa zo Športinvalidu Košice a medzi korčuliarmi sa víťazmi na polmaratónskej trati stali Peter Lochman z Českej republiky a zo žien Renáta Karabová z klubu SC Rollerblade.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...