Vyhľadávanie:

Slávnostný večer koksárov

Slávnostný večer koksárov

Jubileum si pripomenuli v Štátnom divadle Košice

Päťdesiat rokov výroby koksu v košických železiarňach si pripomenuli zamestnanci divízneho závodu Koksovňa U. S. Steel Košice v piatok 6. mája 2016 na slávnostnom večere v Štátnom divadle Košice. Medzi jubilantov prišli viceprezidenti spoločnosti Marcel Novosad, Martin Pitorák, Miroslav Kiraľvarga a Elena Petrášková, viacerí generálni manažéri, riaditelia závodov a útvarov, ako aj spolupracovníci z externého prostredia.

Riaditeľ DZ Koksovňa Oto Viszlay v slávnostnom príhovore vyzdvihol predovšetkým prácu, úsilie a odhodlanie bývalých i súčasných koksárov, ktorými prispeli a prispievajú k úspechom divízneho závodu. Prítomní potleskom ocenili aj nasadenie a obetavosť tých, ktorí v uplynulých piatich desaťročiach stáli na čele koksárenského závodu. V rokoch 1965 – 1970 to bol Milan Maršálek, v rokoch 1971 – 1975 Vasil Pačuta, v rokoch 1976 – 1989 Ľubomír Vlček, v rokoch 1992 – 1995 Ondrej Taliga. Štyria ďalší riaditelia boli na stretnutí aj osobne prítomní: Ladislav Smaržík, na čele závodu stál v rokoch 1990 až 1991, Anton Kántor – koksovňu viedol dvakrát, najprv v rokoch 1995 až 2001 a potom aj v rokoch 2006 až 2009, Milan Fedorov, riaditeľom bol v rokoch 2001 až 2005 a Ján Petko, ktorý stál na čele koksovne v rokoch 2009 až 2010.

Poďakovanie za spoluprácu patrilo aj všetkým dodávateľom, zástupcom akademickej obce a kolegom z česko – slovenskej koksárenskej spoločnosti, ako aj rodinným príslušníkom za podporu svojich partnerov.

Prvý koks v železiarňach vyrobili koksári v decembri 1965. „Tento historický okamih,“ konštatoval Oto Viszlay, „znamenal začiatok koksárenstva na Slovensku a ako s odstupom času vidíme, bol zároveň základom jediného výrobného závodu svojho druhu v dnes už samostatnej Slovenskej republike. Divízny závod Koksovňa prešiel vo svojej päťdesiatročnej histórii viacerými významnými zmenami, ktoré z neho dnes robia nielen spoľahlivú, stabilnú a neoddeliteľnú súčasť hutníckeho cyklu prvovýroby, ale i bezpečnú a konkurencieschopnú koksovňu, ktorá má bezpochyby svoje miesto v stredoeurópskom oceliarskom regióne.“

Stretnutie, za prítomnosti rodinných príslušníkov jubilujúcich koksárov a hostí, zavŕšilo divadelné predstavenie, komédia Feorgesa Feydeaua Chrobák v hlave.

Po skončení predstavenia medzi koksárov zavítali prezident United States Steel Corporation Mario Longhi a prezident U. S. Steel Košice Scott Buckiso. Obaja predstavitelia spoločnosti, ktorej súčasťou je DZ Koksovňa šestnásť rokov, zablahoželali prostredníctvom prítomných zástupcov divízneho závodu celému tímu koksovne k jubileu, ocenili dosiahnuté výsledky, napredovanie v transformačnom procese Carnegie, naša cesta a prínos pre korporáciu.      

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...